0

Στη Γαλλία και τη Σλοβενία οι εκλογές διεξήχθησαν, πρόσφατα, με κάθε κανονικότητα, μέσα στη χειρότερη «καταιγίδα» που διατρέχει την Ευρώπη, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπό τη ρωσική απειλή ενός Τρίτου.

Θα μπορούσε να γίνει το ίδιο στην Ελλάδα; Πιθανότατα όχι,υποστηρίζουν ορισμένοι. Θεωρούν αρκετά ριψοκίνδυνο να αφεθεί η χώρα, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ακυβέρνητη με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, έναν από τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων για τουλάχιστον ένα μήνα.

Κι αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποια στιγμή, αποφάσισε να κάνει ένα  «δώρο» στην …πολιτική σταθερότητα. Ενώ εξελέγη δύο φορές με ενισχυμένη αναλογική και μπόνους 50 εδρών, ψήφισε την απλή για να βάλει τρικλοποδιά στους επόμενους.

Το κενό διακυβέρνησης

Το κενό διακυβέρνησης της χώρας, είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου και ενίσχυσαν την άποψη του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της 4ετίας, απορρίπτοντας προτάσεις για προσφυγή στις κάλπες αυτό τον Μάιο.

Και δικαιώθηκε, αφού η κρίση δείχνει να γιγαντώνεται και να εξαπλώνεται με τους αγωγούς του ρωσικού φυσικού αερίου να κλείνουν για τη μια χώρα μετά την άλλη, με το Κρεμλίνο να απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων, με τον ρωσικό στρατό να ετοιμάζεται για εισβολή και στη Μολδαβία και με την Ευρώπη ανίκανη ακόμα να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Υπάρχει, όμως, ένα κόστος για την κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ΝΔ πιέζεται από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό και πως η δυσαρέσκεια αυξάνεται καθημερινά στην κοινωνία. Κι όσο αυξάνεται η δυσαρέσκεια στις έρευνες της κοινής γνώμης, τόσο οι απόψεις αλλάζουν, επανέρχεται η αβεβαιότητα  και οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές.

Σε αχαρτογράφητα νερά

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Οι φόβοι πως ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί ως το τέλος του έτους ή ακόμα και να επεκταθεί, μαζί με τη νέα έκρηξη της ενεργειακής κρίσης και τη νέα αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Ακόμα όμως κι αν ο πόλεμος σταματούσε αύριο, οι επιπτώσεις του θα συνεχιστούν για χρόνια και η δυσαρέσκεια θα σωρεύεται και θα παγιώνεται κατά της κυβέρνησης, παρά τα όποια μέτρα ανακούφισης.

Εκτιμούν, λοιπόν, πως ήρθε η ώρα για προσφυγή στις κάλπες και πως ο Σεπτέμβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας για τις διπλές εκλογές. Μετά από μια επιτυχημένη τουριστική περίοδο κι ένα πλήρως ελεύθερο καλοκαίρι, χωρίς μέτρα για τους πολίτες, και υπό τηνπροϋπόθεση βεβαίως, ότι το φθινόπωρο θα είναι μια περίοδος σχετικής ηρεμίας -που θα μπορεί να διαχειριστεί ένας  υπηρεσιακός πρωθυπουργός-  η ΝΔ μπορεί να επαναπατρίσει τους δυσαρεστημένους του σήμερα.

«Μαγιά» η νίκη  Μακρόν

Οι νέες συζητήσεις στα υπουργικά γραφεία για πρόωρες εκλογές   φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Στο τραπέζι των επιχειρημάτων τους υπέρ των πρόωρων εκλογών, μπαίνει και η εκλογή Μακρόν.

Η αλήθεια είναι πως η επανεκλογή του Γάλλου Προέδρου, η νίκη δηλαδή του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής και της ανάπτυξης της οικονομίας, πολιτικές που επικαλείται και η κυβέρνηση, στηρίζουν την πολιτική της πρόταση και αποτελούν μια καλή «μαγιά» για έναν προεκλογικό αγώνα.

Ταυτόχρονα, όμως, καταθέτουν και την ανησυχία τους πως ο χρόνος τρέχει σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσο καθυστερεί την προσφυγή στις κάλπες, τόσο θα πιέζεται από την κοινωνική δυσαρέσκεια και το δικαιολογημένο θυμό των πολιτών για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην ενέργεια και τα τρόφιμα. «Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα», λένε.

Οι δημοσκοπήσεις

Στο Μαξίμου, χωρίς να είναι αιθεροβάμονες, έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική τους και εκτιμούν πως η πτώση στις δημοσκοπήσεις είναι παροδική, καθώς όταν θα αποδώσουν τα μέτρα και κυρίως το σχέδιο για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου -μέσω κρατικής ή ευρωπαϊκής επιδότησης- που θα περιορίσει αισθητά τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα εξαρτώμενα από αυτό προϊόντα, θα επανέλθει και η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός δείχνει «αγύριστο κεφάλι», όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, αν και κάποιοι πιστεύουν πως, για πρώτη φορά, το ζήτημα των πρόωρων εκλογών είναι πράγματι ανοικτό.  «Το σκέφτεται», λένε, γιατί «κανείς δεν ξέρει, ο χρόνος τι θα φέρει».

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην TODAY PRESS τη νέα Free εφημερίδα που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο

 

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις