0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πάνου Μπαϊλη 

Τον περασμένο Μάιο ο διοικητής του Αγίου Όρους κ.Αθανάσιος Μαρτίνος, ενημέρωσε το Μαξίμου ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα είναι δίπλα στη μοναστική κοινότητα. Σήμερα, αν  και πέρασαν  έξι μήνες, η παραίτηση παραμένει «μετέωρη» με τον νυν υποδιοικητή κ.Αρίστο Κασμίρογλου να ασκεί τα καθήκοντα του διοικητή και την κυβέρνηση να εξετάζει  διάφορα πρόσωπα τα οποία θα είναι σε θέση να υπηρετήσουν τον Άθω σε μία κρίσιμη περίοδο για την ορθοδοξία.

Οι ταραγμένες σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη με τη ρωσική Εκκλησία, η δράση των φανατικών, τα οικονομικά ορισμένων μονών και οι εντάσεις γύρω από την μονή Εσφιγμένου, που τελεί υπό κατάληψη από το 1974(!), συνθέτουν ένα αρνητικό κλίμα που δεν συνάδει με τον ρόλο και την αποστολή των μοναχών.

Το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει την ευθύνη για την επιλογή της νέας διοίκησης, εδώ και έξι μήνες εξετάζει μια σειρά από πρόσωπα τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή έχουν προταθεί από εκκλησιαστικούς παράγοντες, χωρίς να έχει καταλήξει, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση.

Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην πληθώρα των υποψηφίων, αλλά στο γεγονός ότι ο νέος διοικητής θα πρέπει να ασχοληθεί αποτελεσματικά με τέσσερα βασικά προβλήματα: Τη ρωσική παρουσία, τη δράση μονών υπέρ ακροδεξιών κομμάτων, τις επιχειρήσεις και την κατάληψη της μονής Εσφιγμένου.

Ειδικά για τη ρωσική παρουσία και τη δράση ακραίων, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, αλλά και από τον διεθνή παράγοντα.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι επισκέψεις Ρώσων παραγόντων οι οποίοι, εκτός των άλλων, στήριζαν με δωρεές πολλά μοναστήρια. Για την παρουσία των Ρώσων στο Όρος είχαν γραφεί πολλά, γεγονός που κινητοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας ,ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και άλλες χώρες.

Πέραν των Ρώσων, η μοναστική κοινότητα φαίνεται διχασμένη με αφορμή, όχι μόνο τη ρωσική εισβολή και την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Φανάρι, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο covid-19 από τους ακραίους.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στο διχασμό έχει παίξει και η στήριξη που παρείχαν κάποιες μονές, ή και μεμονωμένοι μοναχοί στο κόμμα «Νίκη».

Οι επιχειρήσεις από μοναστήρια και ιδιώτες είναι ένα θέμα που απασχολεί την Κοινότητα, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μην διαταραχτούν οι βασικοί κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των μονών.

Ο  νέος διοικητής, εκτός των άλλων, είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί με την περίπτωση της υπό κατάληψη Μονής Εσφιγμένου. Η μονή συμπληρώνει 50 χρόνια απομόνωσης με το Φανάρι και σε κάθε ευκαιρία ζητά την απομάκρυνση των καταληψιών. Πριν από λίγες μέρες, ο κ.Βαρθολομαίος σε συνάντηση που είχε με τον συνονόματό του ηγούμενο της κανονικής μονής, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός της ανοχής από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, πέραν των αντιδράσεων του Βαρθολομαίου εξετάζονται και πολλές καταγγελίες για την παρουσία στη μονή ακραίων εθνικιστών από Σερβία και Ρωσία.

Η διαδοχή

Από την πρώτη στιγμή της παραίτησης του Αθανάσιου Μαρτίνου, βασικός υποψήφιος διάδοχος ήταν (και παραμένει) ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Ωστόσο, όσο καθυστερεί η επιλογή, νέα πρόσωπα έρχονται στη δημοσιότητα.

Τις τελευταίες μέρες ένα νέο όνομα ήρθε από το πουθενά να προστεθεί σε αυτά. Πρόκειται για τον πρώην τρίτο υποδιοικητή της ΕΥΠ, Αναστάσιο Μητσιάλη, ο οποίος παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πριν τον κ.Μητσιάλη, έντονες φήμες ήθελαν τον πρόεδρο της Οptima Bank Γιώργο Τανισκίδη, να είναι ο εκλεκτός του Μαξίμου.

Στο τραπέζι είναι και οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Αλκιβιάδη Στεφανή. Για τη θέση του διοικητή ενδιαφέρονται και οι πρώην βουλευτές Γιώργος Καλατζής και Μάρκος Μπόλαρης.

Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ,σύμφωνα με πληροφορίες, πανεπιστημιακοί από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ έχουν ακουστεί τα ονόματα του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου ο οποίος όμως διέψευσε οτι ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θέση.

Αν και ο ίδιος αποφεύγει τις δηλώσεις, το όνομά του έχει ακουστεί για τη διοίκηση του Άθω. Πρόκειται για τον επιχειρηματία από τη Λάρισα Αχιλλέα Νταβέλη, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη μονή Βατοπεδίου.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις