0

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται στη Βρετανία μετά την παραίτηση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας Ρίσι Σούνακ και Σατζίντ Τζάβιντ, εν μέσω μείζονος κρίσης εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται.

Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της εσωκομματικής δυσαρέσκειας ακούει στο όνομα Πίντσερ (αυτός που τσιμπάει). Έπειτα από μια ελάχιστα πειστική σειρά διαψεύσεων, διαφορετικών εκδοχών και κωμικοτραγικών δικαιολογιών, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε χθες συγγνώμη για το γεγονός ότι διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε θέση ευθύνης στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τον είχε χαρακτηρίσει «Πίντσερ όνομα και πράγμα» – ήταν δηλαδή σε πλήρη γνώση του γεγονότος ότι το εν λόγω στέλεχος συνήθιζε να απλώνει το χέρι του σε άνδρες συναδέλφους και μη, ιδίως όταν βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

Πέρα από την τελευταία καταγγελία, που αφορά την επίθεση εναντίον δύο ανδρών στο εσωτερικό μιας λέσχης του Συντηρητικού Κόμματος, ο Πίντσερ είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από το προηγούμενο αξίωμά του στην κοινοβουλευτική ομάδα για αντίστοιχο λόγο το 2019 και είχε αντιμετωπίσει καταγγελίες για το 2017. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τζόνσον προσπάθησε να χειριστεί το θέμα θύμισε σε πολλούς βουλευτές τα πρόσφατα ψέματά του σε σχέση με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η υπόθεση αυτή τον έφερε στο χείλος της απώλειας της πρωθυπουργίας, ενώ η υπόθεση Πίντσερ πιθανότατα τον σπρώχνει στην άβυσσο.

«Οι ψηφοφόροι περιμένουν από την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια, διαχειριστική ικανότητα και σοβαρότητα», ανέφερε ο Σούνακ στην επιστολή παραίτησής του. «Η Βρετανία χρειάζεται ένα ισχυρό Συντηρητικό Κόμμα με αρχές», ανέφερε η επιστολή του Τζάβιντ. Οι δύο παραιτήσεις ανακοινώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, χθες το βράδυ.

Λίγο αργότερα παραιτήθηκε κι ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού Κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, αρμόδιος για τη Νεολαία, και μάλιστα το έπραξε στον αέρα του TalkTV το βράδυ της Τρίτης.

«Ο Τζόνσον είναι γνωστός για την επιμονή του και δεν φαίνεται πιθανό να παραιτηθεί μόνο επειδή δύο υπουργοί αποφάσισαν να αποχωρήσουν», σχολίασε η εφημερίδα Guardian. «Αλλά όλο και περισσότεροι Συντηρητικοί βουλευτές θεωρούν ότι δεν έχουν πιθανότητες νίκης στις επόμενες εκλογές υπό τη δική του ηγεσία. Αργά ή γρήγορα, αυτή η εκτίμηση θα αποβεί καθοριστική».

«Μετά τα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τις αποτυχίες είναι σαφές ότι η κυβέρνηση καταρρέει. Αλλά οι υπουργοί του κόμματος γνώριζαν πολύ καλά ποιος είναι ο Μπόρις Τζόνσον», σημείωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

Οι νέοι υπουργοί

Ο κ. Τζόνσον διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, ενω στη θέση του υπουργού Οικονομικών, τοποθέτησε τον υπουργό Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι. Οι υπηρεσίες ενημέρωσης ανέφεραν ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είχε εγκρίνει τον διορισμό του κ. Ζαχάουι.

Κούρδος γεννημένος στο Ιράκ, ο κ. Ζαχάουι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την οικογένειά του χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και στη συνέχεια ακολούθησε μια προσοδοφόρα καριέρα στις επιχειρήσεις.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική