0

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, αρκετές είναι οι επιχειρηματικές συμφωνίες που λαμβάνουν σάρκα και οστά επί ελληνικού εδάφους.

Το σενάριο των προώρων εκλογών, ο υψηλός πληθωρισμός αλλά και η άνοδος του κόστους χρήματος, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις επιχειρηματικές συμφωνίες που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες.

Αυτό οφείλεται αφενός μεν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στα σημαντικά κεφάλαια που θα εισέλθουν στη χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, την Παρασκευή, 8 Ιουλίου -το κείμενο γράφτηκε νωρίτερα- μία ακόμη αναβάθμιση «έκπληξη» του αξιόχρεου της χώρας, μια βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική, αναμένεται από τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, την αμερικανική Fitch.

Αναβάθμιση της οικονομίας 

Οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα θέλουν τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης να κάνει άμεσα αυτό που δεν έκανε τον Ιανουάριο, κατά την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας για το 2022: Να προχωρήσει δηλαδή στην αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τη βαθμίδα ΒΒ στη βαθμίδα ΒΒ+, αλλάζοντας ταυτόχρονα την προοπτική της οικονομίας, από «θετική» σε «σταθερή».

Στην εξέλιξη αυτή συνηγορούν η ανάκαμψη τύπου V της ελληνικής οικονομίας, με ανάπτυξη που έφτασε το 2021 το 8,3%, η απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και η προοπτική να ξεπεράσει το 3% σε επίπεδο έτους. Θα βοηθήσει, επίσης, το γεγονός ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από το 206,3% το 2020, στο 193,3% το 2021 και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 185% το 2022.

Μέχρι στιγμής, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, είναι δύο από μεγάλους οίκους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από δύο μικρότερους.

Από τους μεγάλους οίκους, έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα η Standard & Poor’s (ΒΒ+) τον περασμένο Απρίλιο και η DBRS (ΒΒ High) το Μάρτιο. Από τους μικρότερους οίκους, είχαμε στις 20 Ιουνίου την αναβάθμιση της οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒ+ από τον ιαπωνικό οίκο R&I και αρκετά νωρίτερα το Σεπτέμβριο του 2021, από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης, Scope Ratings.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες

Δεκάδες είναι οι επιχειρηματικές συμφωνίες που έχουν λάβει χώρα από τις αρχές του έτους.

Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή στον κατασκευαστικό κλάδο με το σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου, Καϋμενάκη να αγοράζουν το 31,7% της Intrakat από την Intracom, με τιμή €2,95 ανά μετοχή.

Δύο μήνες νωρίτερα, οι ίδιοι είχαν πουλήσει τη συμμετοχή τους στην Ελλάκτωρ στη Motor Oil, η οποία και αγόρασε το 75% των ΑΠΕ του κατασκευαστικού ομίλου έναντι 750 εκατ. ευρώ.

Μία ακόμη σημαντική εξαγορά στον τομέα της ενέργειας έλαβε χώρα το τελευταίο διάστημα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες απέκτησε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Volterra.

Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 133 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να ολοκληρώσει μια τέτοιου μεγέθους κίνηση εξαγοράς. Με τη συναλλαγή, η ΔΕΗ αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος άνω των 110MW.

Όμως, εκτός από τις κατασκευές ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλους κλάδους.

Στις ασφάλειες, η Allianz αγοράζει έναντι υψηλού τιμήματος (€7,80 ανά μετοχή) την Ευρωπαϊκή Πίστη.  Επισημαίνεται ότι ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός έχει υπογράψει ήδη συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Ευρωπαϊκής Πίστης, για να αποκτήσει συνολικά 19.181.256 μετοχές, που αντιπροσωπεύουν 72,27% του μετοχικού κεφαλαίου.

Τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου στην πληροφορική που στη βάση του θα έχει το systems integration, τον τομέα δηλαδή που δραστηριοποιείται η BYTE, προωθεί η Ideal Holdings, μέσω της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση τουλάχιστον του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης σε ένα deal, που με βάση το προσφερόμενο τίμημα αποτιμά την Byte στα 60 εκατ. ευρώ και την Ideal στα 130 εκατ. ευρώ.

Η Intralot είναι σε αύξηση κεφαλαίου, με το fund Standard General να έχει δεσμευτεί να αποκτήσει αδιάθετα μέχρι και το 33% του συνόλου των μετοχών.

Επίσης, η Dimand εισέρχεται στο χρηματιστήριο με μεγάλους επενδυτές να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ η έκδοση καλύφθηκε με ευκολία. Είχε προηγηθεί η υπερκάλυψη της Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, Μπλε Κέδρος.

Στον τομέα τροφίμων, από την αρχή του έτους έχουν γίνει πάνω από 15 deals. Από τα πιο εμβληματικά είναι αυτό της εισόδου του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου στη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.

Ο ίδιος, έχει εξαγοράσει, επίσης, την εταιρεία ΕΔΕΣΜΑ ενώ μαζί με τον Απόστολο Ταμβακάκη έχουν υπογράψει MOU για την απόκτηση της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί.

Επίσης, η Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, η οποία συνεργάζεται με το σύνολο των ελληνικών σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Lidl, η The Mart, o Σκλαβενίτης, ο Μασούτης, η ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά και με μεγάλο αριθμό κρεοπωλείων, έχει προχωρήσει σε σύμπραξη με την Αφοί Νασόπουλοι, η οποία επίσης αποτελεί βασικό τροφοδότη πολλών επιχειρήσεων κρέατος, αλλά και σούπερ μάρκετ στην ελληνική αγορά.

Μέσα από τη συγκεκριμένη σύμπραξη θα δημιουργηθεί μία νέα κοινή εταιρεία, με τη συμμετοχή και των δύο επιχειρηματικών οικογενειών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Οικονομία