0

Διπλωματικές πηγές σχολίασαν τις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου και συγκεκριμένα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όσον αφορά τη “διασύνδεση” της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της», επεσήμαναν οι διπλωματικές πηγές.

Νέες απειλές από Τσαβούσλογλου

Ζήτημα κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο έθεσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τα έωλα επιχειρήματα της χώρας του για την αποιστρατιωτικοποίηση των νησιών και παραλαμβάνοντας παράλληλα τη σκυτάλη της πρόκλησης από τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί και την εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε στη δήλωσή του: Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της έχουν δοθεί με τον όρο αποστρατιωτικοποίησης . Γράψαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά εδώ σήμερα, η επιστολή μας είναι πολύ σαφής. Επαναλαμβάνω, ας απαντήσει η Ελλάδα ξεκάθαρα στις επιστολές  μας. Έχουμε ντοκουμέντα, αν δεν τελειώσει αυτή η παραβίαση θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών.

«Εμείς έχουμε στείλει δύο επιστολές στο ΟΗΕ με τις θέσεις μας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις της σε νησιά με αποστρατιωκοποιημένο καθεστώς τότε επαναλαμβάνω πως θα συζητηθεί η κυριαρχία τους. Επειδή δεν μπορούν να μας απαντήσουν νομικά γίνονται ακόμα πιο νευρικοί, δίνουν βλακώδες απαντήσεις κάνουν δημαγωγία, και λένε ότι η Τουρκία θέλει να πάρει τα νησιά μας. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερώτητας. Ενα πράγμα το καταφέρνουν πολύ καλά. Είναι ικανοί στο να υποστηρίζουν πως έχουν δίκιο και στα θέματα που έχουν άδικο και κλαψουρίζουν καλά», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια δηλώσεών του με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική