0

Δεκάδες πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στην Βαλτική, όπου διεξάγονται ταυτόχρονα στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, ναυτικές τακτικές ομάδες του Στόλου της Βαλτικής απέπλευσαν από τις βάσεις τους και έχουν αναπτυχθεί σε προκαθορισμένες ζώνες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου μυνας.

Περί τα 60 πλοία και 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα συμμετέχουν στις ασκήσεις, που διεξάγονται σε θάλασσα και στην ξηρά, στα κέντρα εκπαίδευσης του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Οι ρωσικές ασκήσεις συμπίπτουν χρονικά με τις ετήσιες ασκήσεις που διεξάγει από την Κυριακή το ΝΑΤΟ στην Βαλτική, με την ονομασία Baltops 22, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Χώρος υψηλής έντασης η Βαλτική

Η έντονη στρατιωτική δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της υψηλής έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση από τα τέλη του Φεβρουαρίου και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Θάλασσα της Βαλτικής αποτελεί ζώνη υψηλής στρατηγικής σημασίας και έγινε το επίκεντρο της προσοχής με την επισημοποίηση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη των δύο χωρών, την οποία μπλοκάρει η Τουρκία, θα μετέτρεπε την Βαλτική σε «νατοϊκή λίμνη», καθώς όλες οι παράκτιες χώρες εκτός της Ρωσίας, είναι μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σε ένδειξη της σημασίας της ζώνης, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ μετέβη το περασμένο Σάββατο στην Στοκχόλμη με το ελικοπτεροφόρο USS Kearsarge, το οποίο προορίζεται για αποβατικές επιχειρήσεις σε εχθρικές ακτές.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις