0

Παραχωρώντας συνέντευξή του στην εφημερίδα «Milliyet», ο Φουάτ Οκτάι «έριξε τα βέλη του» κατά της Ελλάδας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Για τη χώρα μας συγκεκριμένα, είπε πως πρέπει να «βάλει μυαλό. Αν η Ελλάδα δεν κάνει βήμα, θα αρχίσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών», σημειώνοντας πως η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας «δεν είναι ήρεμη» και ένας από τους λόγους είναι ότι, «όπως πάντα, η Ελλάδα κυνηγάει επίμονα διαφορετικά παιχνίδια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος μπερδεύουν την ΕΕ στην εξωτερική τους πολιτική επηρεάζει πολλά πράγματα όσο αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Λέμε επίμονα στην ΕΕ να διαχωρίσει αυτά τα δύο ζητήματα».

Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι επιμένουμε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά η προσέγγιση της Ελλάδας είναι πως ”είναι δικά της, άρα θα κάνει ό,τι θέλει” την ώρα που η ΕΕ υποστηρίζει αυτή τη στάση, ενοχλεί σοβαρά την Τουρκία από την άποψη ότι έχουμε νησιά ακριβώς ”κάτω από τη μύτη μας” και είμαστε οπλισμένοι μέχρι θανάτου. Είναι πρόβλημα ασφάλειας για την Τουρκία. Και δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί».

Οκτάι: «Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή αμφισβήτηση και όπου πάει»

Επίσης, ο Φουάτ Οκτάει τόνισε στη συνέντευξή του πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά. «Υπάρχει μια Τουρκία που κάνει υπομονή 100 χρόνια. Πρώτα η κατοχή, μετά το… κρυφτό πίσω από κάποια δικαιώματα στη Λωζάνη. Το απαιτούν και οι συμφωνίες του 1946. Αλλά σήμερα, το να τις αγνοούμε και να ερμηνεύουμε ξανά τις διεθνείς συμφωνίες σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα και να περιμένουμε τη συναίνεση της Τουρκίας σε αυτό, είναι απλώς αφέλεια. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συναινέσει σε αυτό», δήλωσε.

«Ξέρουμε τι κάνουμε. Για αυτό η Ελλάδα να συνέλθει το συντομότερο δυνατό. Είναι ξεκάθαρο τι έκανε στις αρχές του 1900 και τι κάναμε εμείς ως αποτέλεσμα του αγώνα για ανεξαρτησία. Για να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, την κυριαρχία μας, τη δική μας εδαφική ακεραιότητα. Ζήσαμε και το περιστατικό της Κύπρου. Ελπίζουμε να συνέλθει η Ελλάδα, να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι αδύνατο για την Τουρκία να δεχτεί μια τόσο επιθετική προσέγγιση και να εισβάλει στον εναέριο χώρο μας, προερχόμενη από 600 χιλιόμετρα μακριά», υπογράμμισε, δηλώνοντας ξεκάθαρα: «Είτε αυτά τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, είτε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. Ως Τουρκία, θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε αυτό. Κι όπου πάει».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην Κύπρο, δηλώνοντας: «Η ΕΕ έκανε λάθος και στην Κύπρο. Κάναμε υπομονή 46 χρόνια ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο νησί. Λένε για τους Τούρκους ότι είναι μειονότητα αλλά δεν υπάρχει μειονότητα».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις