«Άνθρακας ο θησαυρός» με την υποτιθέμενη «περίεργη» πολιτογράφηση Έλληνα πολίτη του αλλοδαπού επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε, ενώ στο κενό πέφτουν και οι πολιτικές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλα είναι καθόλα νόμιμα και ο γνωστός επιχειρηματίας συνεχίζει απρόσκοπτα τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι κάποιοι προσπάθησαν για «δικούς τους λόγους» να τον βλάψουν και ηθικά και επαγγελματικά, υποστηρίζοντας ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε «είχε λάβει την ψευδο-υπηκοότητα της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως μεγάλος ευεργέτης και υποστηρικτής του ψευδοκράτους στο οποίο δραστηριοποιείται και επιχειρηματικά».
Για το θέμα επίσης, έβγαλε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην εμπεριστατωμένη απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών – στα διάφορα «φανταστικά» δημοσιεύματα σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες – αναφερόταν και το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, αφού ως υπουργός Ανάπτυξης γνώριζε από «πρώτο χέρι» τις επενδύσεις του Αγιαβέφε στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αφού ο Γιασάμ Αγιαβέφε ουδέποτε είχε την τουρκοκυπριακή υπηκοότητα και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του afteroffice.gr, ουδέποτε καταζητείτο από την Ιντερπόλ. Επίσης έχει να πάει στην Κύπρο τουλάχιστον 7 χρόνια, παρά το ότι έχει και «χρυσή βίζα» και o ίδιος και η οικογένειά του, ενώ συνεχίζει να επενδύει στο νησί και να βρίσκεται κοντά στον Κυπριακό λαό.
Όσον αφορά τα «περί ψευδοκράτους» ο επιχειρηματίας το μόνο που θέλει, όπως επανειλημμένα και μετ επιτάσεως δηλώνει ο ίδιος το μόνο που θέλει είναι να βρεθεί μια λύση για την Κύπρο και να υπάρξει ειρήνη μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων.
Και μπορεί ο Γιασάμ Αγιαβέφε να γεννήθηκε στην Τουρκία, όμως δεν είναι Τούρκος, αλλά είναι από εβραϊκή οικογένεια κάτι που αποδεικνύει και το όνομά του. Άλλωστε, βρίσκεται αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, ο γιος του έχει γεννηθεί στην Αθήνα και η κόρη του έχει ελληνικό όνομα.
Τι αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών
Το Υπουργείο Εσωτερικών μάλιστα χαρακτηρίζει τη σχετική απόφαση της τιμητικής πολιτογράφησης Έλληνα πολίτη «ως απολύτως δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη».
Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι «το μέγεθος των δωρεών και των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, η διεθνής αναγνώρισή του ως επιφανούς επιχειρηματία, η εισήγηση του ονόματός του από τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Μητροπολίτη Πειραιά, καθώς και η απουσία οποιουδήποτε ποινικού κωλύματος, καθιστούν δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη την απόφαση για τη σχετική τιμητική πολιτογράφηση».
Εξηγώντας την απουσία οποιουδήποτε ποινικού κωλύματος, επιβεβαιώνει ότι «δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που περιγράφει το άρθρο 5 παρ. 1β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενώ περαιτέρω προσεκομίσθη αντίγραφο του ποινικού του μητρώου αλλά και πιστοποιητικό μη υπάρξεως εκκρεμών ποινικών διώξεων».
Ο Γιασάμ Αγιαβέφε, μάλιστα έχει αποδείξει το οικονομικό του μέγεθος, αφού έχει συμπεριληφθεί και στη σχετική λίστα του Forbes, ενώ τα επενδυτικά του σχέδια στην Ελλάδα και οι φιλανθρωπίες και οι δωρεές του προς την Εκκλησία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι σημαντικές. Επιπλέον, ο ίδιος έχει προβεί σε σημαντικές δωρεές προς το υπουργείο Υγείας, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Μάλιστα ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει πραγματοποιήσει δωρεές σε διάφορους δήμους της Ελλάδας καθώς και προς την Ελληνική Αστυνομία συνολικού ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Ο επιχειρηματίας έχει ιδρύσει δύο εταιρείες στην Ελλάδα οι οποίες προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις. Βάσει στοιχείων προκύπτει ότι το ύψος των άμεσων επενδύσεών του στη χώρα μας φτάνει τα 6.815.000 ευρώ, οι έμμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και αγαθά ανέρχονται στα 1.926.000 ευρώ, ενώ τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε ελληνικές τράπεζες για επενδύσεις ανέρχονται στα 3.000.000 ευρώ.
Επίσης, έχει προβεί σε αγορά των μετοχών εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της ξενοδοχειακή μονάδα, σύμφωνα με σχετική σύμβαση οριστικής πώλησης και μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων (3/3/2022). Η αξία της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει αγοράσει ιδιόκτητη κατοικία και έχει εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Ελλάδα, καθιστώντας σαφή την πρόθεση του να έχει στη χώρα μας το επίκεντρο των βιοτικών και επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.
Τέλος, όσον αφορά το «ένταλμα σύλληψης» του Γιασάμ Αγιαβέφε, αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση 1568/2019 το Ε’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Τουρκία, κατ’ εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, με το σκεπτικό πως αποδείχθηκε ότι ο εκζητούμενος είναι Χριστιανός στο θρήσκευμα και μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς τον Ερντογάν και πως, αν επιτραπεί η έκδοση του στην Τουρκία, είναι πιθανό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα και να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.