Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις των 4,7 και στη συνέχεια 5,2 και 4,5 Ρίχτερ στη Σάμο, που σημειώθηκαν χθες, δεν προκάλεσαν ζημιές, αλλά αναστάτωσαν τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι θα ακολουθούσαν ισχυρότεροι σεισμοί. Αλλωστε και οι ειδικοί παρακολουθώντας τη σεισμική ακολουθία εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν έχει ήδη γίνει ο κύριος σεισμός ή υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί μεγαλύτερος.
Δύο μήνες πριν από την επέτειο των δύο χρόνων από τον σεισμό του 2020 και την τραγική απώλεια δύο εφήβων, της 15χρονης Κλαίρης (Κλεοπάτρας) Λυμπέρη και του 17χρονου Αρη Τσιούρα, που καταπλακώθηκαν, οι σεισμικές δονήσεις χθες ξύπνησαν μνήμες και προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους. Η πρώτη σεισμική δόνηση, των 4,7 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12.56 το μεσημέρι 14 χλμ. νότια νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου Σάμου και έγινε αισθητή στα Δωδεκάνησα. Μόλις ένα τέταρτο αργότερα, στις 13.10, σημειώθηκε ισχυρότερη σεισμική δόνηση, 5,2 Ρίχτερ, ενώ λίγο πριν από τις 17.00 άλλος ένας σεισμός, 4,5 Ρίχτερ, ταρακούνησε το νησί.
Το θετικό, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είναι πως η εστία των σεισμών δεν έχει καμία σχέση με τον ισχυρότατο σεισμό στα βόρεια της Σάμου στις 30 Οκτωβρίου 2020. Σημειώνουν ωστόσο ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθαν αυτή τη φορά οι σεισμικές δονήσεις είναι επίσης αρκετά δραστήριο και έχει δώσει και στο παρελθόν δυνατούς σεισμούς.
Πάντως, είναι θετικό ότι βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. από το νησί, «γι’ αυτό και οι δύο σεισμοί έγιναν μεν αισθητοί, ως επιφανειακοί που ήταν, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν είχαν καταστροφικό χαρακτήρα», όπως επισήμανε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Προς το παρόν, στο νησί δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ωστόσο το επόμενο 48ωρο όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σε επιφυλακή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Σύμφωνα με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχουν δοθεί οδηγίες για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους.