0

«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών. Έτσι, διατίθεται όχημα με κατάλληλο εξοπλισμό πυρόσβεσης και βρίσκεται στο στάδιο σύμβασης η πυρασφάλεια στο χώρο του Πάρκου (κτηρίων, εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου), μετά από διεθνή διαγωνισμό, για πρώτη φορά, εγκαίρως για την αντιπυρική περίοδο», ανέφερε στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, κος Ανδρέας Λεωτσάκος.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα, κε Λεωτσάκο, είναι το Πάρκο Τρίτσης. Πείτε μου δυο λόγια γι’ αυτό το μεγάλο κατόρθωμα της Περιφέρειας Αττικής.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» αποτέλεσε, όντως, μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Αττικής, για να φιλοξενεί τους πολίτες της Δυτικής Αθήνας και όλου του λεκανοπεδίου Αττικής και να γίνει τελικά το «Πάρκο της καρδιάς μας».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κος Γ. Πατούλης, διεκδίκησε και αξιοποίησε €3.000.000 για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Πάρκου. Άμεσα φροντίσαμε για την καθημερινή συντήρηση του χώρου, των εγκαταστάσεων και τη στελέχωσή του σε προσωπικό. Έγινε επισκευή και αποκατάσταση των Λιμνών Νο5 και Νο6 και του καναλιού -τα ζωτικότερα στοιχεία του χώρου- με επαναφορά της λειτουργίας του συστήματος ανακυκλοφορίας του νερού. Τα αποτελέσματα είναι, ήδη, εμφανή στους επισκέπτες, όπου απολαμβάνουν έναν πραγματικό υδροβιότοπο μέσα στον αστικό ιστό.

Στόχος μας για το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Γι’ αυτό, υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς μας φίλους, όπως και εκδηλώσεις και δράσεις, που αναδεικνύουν περαιτέρω τον χώρο και δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να το γνωρίσουν καλύτερα. Το διατηρούμε καθαρό και ασφαλές με φύλαξη του χώρου και πυρασφάλεια. Δεν σταματάμε, όμως, εκεί. Καθημερινά, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του Πάρκου και των επισκεπτών για την αναβάθμισή του και την προσβασιμότητα όλων. Κάνουμε πράξη και όχι απλώς σύνθημά μας: «το Πάρκο Τρίτσης, Πάρκο ευζωίας!».

Είδαμε πολλές εκδηλώσεις που έγιναν εκεί, και το Πάσχα, με πάρα πολύ κόσμο να επισκέπτεται το Πάρκο. Πείτε μου δυο λόγια.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συνάμα συγκινημένος για το αντίκτυπο που είχε στον κόσμο ο εορτασμός της Κυριακής του Πάσχα, με μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα στο πλήρως αναδιαμορφωμένο, λειτουργικά και αισθητικά, Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», όπως και οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, με προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών. Έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περιορισμών, λόγω των μέτρων της πανδημίας, γίναμε μία μεγάλη «οικογένεια» με τους πολίτες σε έναν, πλέον, προσβάσιμο, ανοιχτό χώρο αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Υπάρχει πυρασφάλεια στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και εάν ναι, την φτιάξατε εσείς ή υπήρχε από πριν; Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε, πριν αναλάβετε το Πάρκο, σε τι κατάσταση ήταν;

     Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών. Έτσι, διατίθεται όχημα με κατάλληλο εξοπλισμό πυρόσβεσης και βρίσκεται στο στάδιο σύμβασης η πυρασφάλεια στο χώρο του Πάρκου (κτηρίων, εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου), μετά από διεθνή διαγωνισμό, για πρώτη φορά, εγκαίρως για την αντιπυρική περίοδο. Επίσης, λειτουργεί μέρος των πυροσβεστικών κρουνών και φωλιών στο βόρειο τμήμα του Πάρκου, έπειτα από συντήρηση που έγινε στο δίκτυο. Παράλληλα, παρέχεται υδροφόρα σε συνθήκες υψηλού δείκτη επικινδυνότητας, βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου.

Προφανώς, κατά την παραλαβή του χώρου η κατάσταση δεν ήταν η ίδια με σήμερα. Η στάθμη του νερού στις λίμνες ήταν πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να έχει νεκρώσει η υδρόβια ζωή. Το δίκτυο πυρόσβεσης ήταν ανενεργό, οι κτηριακές εγκαταστάσεις και ο ηλεκτροφωτισμός είχαν αφεθεί στις φθορές του χρόνου και υπήρχε σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο, προτεραιότητα του Περιφερειάρχη Αττικής, κου Γ. Πατούλη, είναι η αναβάθμιση του Πάρκου σε όλα τα επίπεδα, ώστε οι πολίτες να το «αγκαλιάσουν», να το περπατήσουν, να το οικειοποιηθούν και να το αγαπήσουν, όπως εμείς.

Πείτε μου για τα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, και εάν έχετε δώσει μεγάλη έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα.

Αναβαθμίζουμε τη Δυτική Αθήνα με περισσότερα από €130 εκ., με έργα ανάπτυξης για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών. Εξασφαλίζοντας πόρους χρηματοδότησης, κάνουμε προτεραιοποίηση και ιεράρχηση των έργων βάσει των αναγκών όλων των δήμων μας και των συνθηκών που επικρατούν, έργα αντιπλημμυρικά, έργα για την υγεία, την οδική ασφάλεια, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, έργα προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους, ανάπλαση παιδικών χαρών και δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών.

Ενδεικτικά θα αναφέρω το εμβληματικό έργο σύγχρονου  Πολιτιστικού Πολυχώρου στον Δήμο Περιστερίου, στην περιοχή της «Ξυλοτεχνίας», ένα όραμα ετών. Ξεκινά το μεγάλο έργο για την πλήρη ανακατασκευή της οδού Κ. Παλαμά στο Καματερό, για περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και οδική ασφάλεια. Προχωρήσαμε στη μελέτη για την ανάδειξη των μονοπατιών του και τη διαμόρφωση δικτύου περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο Ποικίλο Όρος, το φυσικό «πνεύμονα» της Δυτικής Αθήνας. Έργο σημαντικό στον τομέα της υγείας, είναι η Αναβάθμιση Κτηριακών Εγκαταστάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ”. Επίσης, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλης της Δυτικής Αθήνας, ενώ παράλληλα εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα σε δήμους μας.

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει. Η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη για το καλοκαίρι που έρχεται και σωστά οργανωμένη για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς;

Βρισκόμαστε στις επάλξεις και φέτος. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό λόγω της αντιπυρικής περιόδου 2022. Έχουμε, ήδη, διενεργήσει τακτικές συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) σε επίπεδο πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης πυρκαγιάς για την προετοιμασία δράσεων, σε συνεργασία με τους δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις. Μάλιστα, για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας, στη Δυτική Αθήνα, διενεργήσαμε αντιπυρική Άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022», στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω σε πραγματικό χρόνο και σε προσομοιωτικές συνθήκες για την κινητοποίηση, τη συνεργασία και την επικοινωνία όλων των φορέων.

Όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής είναι σε επαγρύπνηση και έτοιμος να συνδράμει στο δύσκολο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και των συναρμόδιων φορέων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη, αξιοποιώντας την τεχνολογία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις