0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Τις σημαντικές εξελίξεις που είχαμε στην υπόθεση της διεκδίκησης του ακινήτου του ΕΟΜΜΕΧ, στον Ταύρο, περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαιώνει το ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι πάγια θέση του δήμου είναι πως οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αποτελούν κρίσιμο «δημόσιο χώρο» γιατί συγκροτούν ένα εμβληματικό σημείο και σημαντικό τοπόσημο για την πόλη λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου από τη δεκαετία του 1920,. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως ο δήμος θα προσφύγει στο εφετείο, καθώς ο αγώνας συνεχίζεται προκειμένου να μην εκποιηθεί το ιστορικό ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Ανδρέα Ευθυμίου έχει ως εξής

Δήμαρχε, ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο επίμαχο θέμα της διεκδίκησης από πλευράς του δήμου του κτιρίου ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο;

Υπάρχει μία δικαστική απόφαση σε Πρώτο Βαθμό όταν προσβάλαμε την Απόφαση η οποία ανέφερε ότι ο δήμος μας δεν έχει συμφέροντα εκεί. Όμως θα πρέπει να ξέρετε ότι σε όλες τις άλλες δικαστικές Αποφάσεις ο δήμος μας έχει κερδίσει. Έτσι, στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα τοπ βάλουμε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη και εκεί θα αποφασίσει το Σώμα τις επόμενες ενέργειας που θα πρέπει να κάνει ο δήμος.

Εν ολίγοις, Πρωτόδικα αποφασίστηκε ότι ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει;

Πρωτόδικα αυτό που αποφασίστηκε είναι ότι οι ισχυρισμοί του δήμου δεν ευσταθούν νομικά μεν αλλά αυτό έχει να κάνει μόνο σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ γιατί εμείς είχαμε προσβάλει την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ που επιχειρεί την πώληση του συγκεκριμένου ακίνητου ενώ θα έπρεπε αυτό το ακίνητο να παραχωρηθεί στο δήμο ή και στην Πολιτεία και να διατηρηθεί ως ιστορικός χώρος μνήμης.

Μα το ένα από τα κτίρια δεν χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και τόπος ιστορικής μνήμης;

Ακριβώς, το ένα από τα κτίρια χαρακτηρίστηκε σύμφωνα με τα όσα ήθελε ο δήμος μας. Στις υπόλοιπες προσφυγές που έχουμε κάνει είτε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, είτε σε άλλους φορείς δεν υπάρχει θετική απάντηση για την εξέλιξη της υπόθεση. Όπως ήδη ανέφερα θα δούμε και τις προθέσεις των άλλων παρατάξεων στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας και θα αποφασίσουμε με ποιον ακριβώς τρόπο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Νομικά υπάρχει περιθώριο να το διεκδικήσετε με κάποιον τρόπο;

Νομικά πάντα υπάρχει το περιθώριο αλλά όπως καταλαβαίνετε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση ενός δικαστηρίου

Οπότε θα ασκήσετε πολιτική πίεση ώστε να πετύχετε τον στόχο σας;

Θα ήθελα να τονίσω πως τα κόμματα που επισκεφτήκαμε στη Βουλή είχανε ταχθεί με το μέρος του Δήμου. Κανείς δεν ανέφερε ότι διαφωνεί με τη θέση του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου. Βέβαια, όλοι υπογράμμιζαν ότι πλέον ο χώρος έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα και ο μοναδικός σκοπός του είναι να εξοικονομήσει χρήματα για το δημόσιο. Πρέπει όμως να τονίσω ότι χρειάζεται περισσότερος σεβασμός στην ιστορία του τόπου μας.

Υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν δηλαδή την ιστορικότητα των συγκεκριμένων ακινήτων;

Υπάρχουν κάποιες κατευθυνόμενες δημοσιεύσεις εναντίον του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ οι οποίες δεν πτοούν το Δήμο και τους πολίτες του επειδή το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε πρωτοδίκως την αγωγή που είχαμε υποβάλλει κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, ο αγώνας συνεχίζεται καθώς όχι μόνο έχουμε έννομο συμφέρον επί των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αλλά είμαστε δεσμευμένοι για τη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος και των εμβληματικών μνημείων που βρίσκονται στο ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ. Συνεπώς, είναι δεδομένη από το Δήμο μας η άσκηση έφεσης στο Εφετείο και η οποία θα έχει ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα. Ξεχνούν βέβαια να αναφέρουν ότι απερρίφθη η προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή όρων Δόμησης και χρήσεων γης με το χαρακτηρισμό του ακινήτου σε κοινωφελή χώρο πολιτισμού. Επίσης δεν αναφέρουν ότι η προσφυγή απερρίφθη και σε δεύτερο βαθμό από την Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 Ν. 3463/06.

Είναι αδαείς όσοι μας εγκαλούν για το ότι ο Δήμος μας δεν προχώρησε σε ενέργειες για να συμμετάσχει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο Δήμος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν νομιμοποιείται να «τζογάρει» σε πλειοδοσίες που εμπορευματοποιούν τα πάντα στο όνομα του κέρδους. Ο Δήμος υποχρεούται να εφαρμόζει το δημόσιο λογιστικό και δεν είναι εταιρία real estate. Συνεπώς, συνεχίζουμε να διεκδικούμε το χώρο όχι για εμπορικές χρήσεις αλλά την μετατροπή του σε κοινωφελή χώρο.

Πάντως, είμαι μία υπόθεση που σας απασχολεί για αρκετά χρόνια πλέον

Η διεκδίκηση του κτιρίου ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα, τόσο του πρώην Δήμου Ταύρου αλλά και του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Η πάγια θέση μας είναι ότι οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αποτελούν κρίσιμο «δημόσιο χώρο» γιατί συγκροτούν ένα εμβληματικό σημείο και σημαντικό τοπόσημο για την πόλη μας λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου από τη δεκαετία του 1920. Τον Ιούλιο του 2021 δικαιωθήκαμε καθώς συμβάλαμε αποφασιστικά στην ιστορική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ όπου χαρακτηρίζει ως νεότερο μνημείο το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ «…που αποτελεί φορέα ιστορικής μνήμης και τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στις αρχές του εικοστού αιώνα από ιστορική, πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη».

Όπως ήδη σας είπα νωρίτερα, ο στρατηγικός μας στόχος υπηρετείται ομόφωνα από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής μέχρι να πετύχουμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, αξιόπιστη και ιστορικά η ενδεδειγμένη. Επαναλαμβάνω ότι ήδη ζήτησα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα στην προσεχή συνεδρίασή του.

Εσείς έχετε σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων αν περάσουν στην ιδιοκτησία του δήμου και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Βεβαίως και έχουμε ΚΑΙ Στην επεξεργασμένη πρόταση που έχουμε διατυπώσει δημόσια για τις νέες χρήσεις του κτιρίου, συμπεριλαμβάνουμε τη δημιουργία ενός οργανισμού με τίτλο «Impact Hub Tavros» με τη δημιουργία Θερμοκοιτίδων και Δικτύων υποστήριξης, τη διαμόρφωση συνεργατικών χώρων για νέους καλλιτέχνες, τη φιλοξενία νέων επιστημόνων σε Κυψέλες Επιχειρηματικότητας και τη λειτουργία ενός media Room lamp. Επίσης, τη στέγαση καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου μας σε όλα τα πεδία του πολιτισμού και την εγκατάσταση του «Ψηφιακού Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Εθνικής Αντίστασης» για το οποίο έχουμε, ήδη, εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του.

Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγική ανασυγκρότηση και με τη δημιουργία Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Δομών Απασχόλησης και Συνεργασιών με τα Δημόσια Πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, το οποίο στεγάζει τμήματά του στην πόλη μας, συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

  

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις