Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Ένας από τους πιο έμπειρους αυτοδιοικητικούς της χώρας, ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, ο οποίος βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο από το 2010, μιλά στην Today Press για τα χαρακτηριστικά των δύο πόλεων και παίρνει θέση για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που τόσο απασχολεί τους δήμους της Αττικής.
Κύριε Ευθυμίου, βρίσκεστε στον δημαρχιακό θώκο από το 2010. Γυρίζοντας πίσω πότε θα λέγατε ότι ήταν η πιο δύσκολη περίοδος στην άσκηση των καθηκόντων σας;
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Προβλήματα και πιθανές αδυναμίες πάντα υπάρχουν. Οι δυσκολίες πάντα υπάρχουν και προκύπτουν από τις απαιτήσεις των καιρών. Έχουμε, όμως, οικοδομήσει ένα Δήμο που διαθέτει στέρεες βάσεις και υλοποιεί συστηματικά ένα μακρόπνοο σχεδιασμό με ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε όλους τους τομείς που διαμορφώνουν τον πολιτισμό καθημερινής ζωής.
Θέσαμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Για εμάς η αλληλεγγύη αποτελεί στάση ζωής. Όλα αυτά τα χρόνια, όλοι μαζί διοίκηση, εργαζόμενοι, δημότες εθελοντές, σύλλογοι, σωματεία, φορείς και Εκκλησία εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση: την κοινωνική υπευθυνότητα και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κάθε συμπολίτη μας που αντιμετωπίζει προβλήματα. Ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους τους κατοίκους. Πορευόμαστε με το κύρος του έργου μας, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου;
Ο Δήμος μας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι ένας Δήμος που το Νότιο σύνορό του είναι στην θάλασσα με ένα παραλιακό μέτωπο μοναδικής ομορφιάς. Το βόρειο σύνορο βρίσκεται στον ιστορικό Ελαιώνα και στην οδό Π. Ράλλη. Ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου συνενώνει την πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο λιμάνι της, μέσω της ιστορικότερης οδού, της οδού Πειραιώς όπου τα Σφαγεία συνιστούν ένα σημαντικό τοπόσημο. Τα τρία αυτά εμβληματικά σημεία (Παραλία, Ελαιώνας, οδός Πειραιώς) αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία στην αναπτυξιακή μας στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.
Όταν ενώθηκαν ο Ταύρος και το Μοσχάτο ακούστηκαν αρκετές φωνές που έλεγαν ότι οι δύο δημοτικές κοινότητες, έχουν χαρακτηριστικά που δεν τις καθιστούν συμβατές. Έχει πλέον ξεπεραστεί αυτό;
Καταρχάς, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ήταν αληθινά δύσκολο να ξεπεραστούν νοοτροπίες και προκαταλήψεις. Βέβαια, δυστυχώς, υπάρχουν και μεμονωμένα άτομα που προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντως από εγωιστική ή παραταξιακή ιδιοτέλεια.
Στον Ταύρο δεν αμφισβητήσαμε ό,τι θετικό είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια για το πολύ δύσκολο εγχείρημα της συνένωσης σε ένα νέο Δήμο που προέρχεται από την συνένωση δύο ιστορικών Δήμων της Αττικής. Η περιοχή του Ταύρου, όπως και η περιοχή του Μοσχάτου, έχει τη δική της ιστορία, τις δικές της επιτυχίες και κατακτήσεις. Για αυτόν τον λόγο κάναμε σεβαστή την παράδοση, την ιστορική διαδρομή και τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Είμαι υπερήφανος γιατί εμπεδώσαμε ένα κοινό αίσθημα οικειότητας και αποδοχής. Ως δημοτική αρχή ξεπεράσαμε προκαταλήψεις, τοπικισμούς και ηγεμονισμούς και συμβάλλαμε όλες και όλοι μαζί στον κοινό σκοπό για ένα ισχυρό και σύγχρονο νέο Δήμο, το Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου.
Πλέον, δεν είμαστε απλά γνώριμοι, είμαστε ένας Δήμος, μία πόλη. Προσωπικά αναφέρομαι στον Ταύρο με αγάπη και σεβασμό καθώς νιώθω ότι είναι δική μου γειτονιά, η κοινή μας γειτονιά μια γειτονιά που τη γνωρίζω όπως το Μοσχάτο. Έχει, πλέον, επιτευχθεί η διαμόρφωση ενός κοινού αισθήματος και μίας κοινής τοπικής συνείδησης στους κατοίκους του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου. Επίσης, είναι αναμφισβήτητο ότι διαμορφώνεται μία νέα ταυτότητα της πόλης με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που της έχουμε προσδώσει ανταποκρινόμενοι στις δικές σας προσδοκίες και στις ανάγκες της περιοχής. Αυτή η νέα ταυτότητα θα αποτυπωθεί στη διάρκεια της επόμενης περιόδου καθώς έχουμε εκπονήσει σχέδια για το μέλλον και μπορούμε ακόμη περισσότερα.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι από τα κεντρικά που απασχολούν τους δήμους. Πώς χειρίζεται ο Δήμος το ευαίσθητο αυτό θέμα και ποια η εικόνα του για την Ανακύκλωση;
Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται 7 ημέρες την εβδομάδα, τα δημοτικά τέλη οικιών χρεώνονται με 1 ευρώ κάτω από την αντίστοιχη οικονομικότερη χρέωση του συνόλου των Δημοτικών Τελών στην Ελλάδα, ενώ στηρίξαμε με μειώσεις και τις μικρές επιχειρήσεις.
Αποκτήσαμε σημαντικό πάγιο εξοπλισμό από τα ανταποδοτικά τέλη που ενισχύουν το στόλο της καθαριότητας του Δήμου. Έχουμε προμηθευτεί εκατοντάδες νέους κάδους, ενώ ανανεώνουμε τον μηχανοκίνητο εξοπλισμό μας, χωρίς δανεισμό.
Όσον αφορά στην ανακύκλωση, ο Δήμος μας συμμετέχει στα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης. Από τα αποτελέσματα του ΕΟΑΝ προκύπτει ότι ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου με 15kg/κάτοικο για τις συσκευασίες, (όχι χαρτί) είναι πάνω από τον μέσο όρο της Αττικής και πάνω από το μέσο όρο της Ελλάδας.
Βλέποντας τα αποτελέσματα αυτά και αναλύοντας τα δεδομένα, βγαίνουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως συνοπτικά παρατίθενται:
Καλύτεροι Δήμοι στην ανακύκλωση είναι Δήμοι με υψηλό βιοτικό επίπεδο, κύρια Δήμοι των βορειο-ανατολικών προαστίων, ενώ οι Δήμοι με τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης είναι οι Δήμοι του Πειραιά και των δυτικών προαστίων. Μπορεί, λοιπόν, κανείς να συμπεράνει ότι το ποσοστό ανακύκλωσης είναι και κοινωνικο-οικονομικό θέμα και θέλει πολλή σκέψη και συζήτηση πριν βγάλει κάποιος βιαστικά συμπεράσματα προκειμένου να ασκήσει κριτική.
Να κλείσουμε με μία πιο προσωπική ερώτηση. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ζωής του Ανδρέα Ευθυμίου;
Αν θέλετε να σας μιλήσω για τη ζωή μου, θα σταθώ ιδιαίτερα στον τομέα των σπουδών μου. Πήρα πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στις τηλεπικοινωνίες και στον αυτοματισμό. Επίσης, είμαι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» στο Ε.Μ.Π..
Από τότε που ήμουν μαθητής είχα την τάση να νοιάζομαι για τα κοινά και να προσπαθώ να βρίσκω λύσεις για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζαμε στην καθημερινότητά μας στα σχολικά μας χρόνια. Αυτή η έγνοια μου για την μέριμνα του χώρου που δρω και ζω με ακολούθησε φυσικά και στα θέματα που αφορούσαν την πόλη μου, το Μοσχάτο. Είχα τη διάθεση να ασχοληθώ με τα κοινά, είχα την όρεξη να παλέψω και να αγωνιστώ για όσα αφορούσαν το περιβάλλον μου, είχα τη δύναμη να διεκδικήσω πράγματα για την πόλη και το μέλλον μας. Γι’ αυτό το λόγο και αποφάσισα, αξιοποιώντας τις γνώσεις μου, να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αν θέλετε ένα συνοπτικό χαρακτηριστικό για εμένα και τη ζωή μου, θα στεκόμουν στο τρίπτυχο του πατέρα, έχω δύο γιους για τους οποίους είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος, του εκπαιδευτικού και του ανθρώπου που έχει αφιερώσει όλη την καθημερινότητά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ανδρέας Ευθυμίου: Η ΟΤΑ EXPO ενισχύει την εξωστρέφεια των δήμων
12 και 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη διαδραστική έκθεση στη χώρα μας. Κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να “απαντήσει” στις σύγχρονες ανάγκες των δήμων;
Είναι προς την θετική κατεύθυνση η πραγματοποίηση εκθέσεων που έχουν «πρωταγωνιστή» την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρώτον, γιατί αυτό ενισχύει την εξωστρέφεια των Δήμων, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα. Δεύτερον, γιατί είναι μία καλή ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.