0

Η απόφαση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2023, σε συνδυασμό με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, φέρνει ανατροπές στο σχεδιασμό των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών και σε επίπεδο περιφερειών. Κι αυτό γιατί ο αριθμός όσων εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα επανακαθοριστεί με βάση τα νέα στοιχεία των εγγεγραμμένων στα Δημοτολόγια, όπως προέκυψαν από την απογραφή.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε Περιφέρεια, το αργότερο ένα χρόνο μετά την τελευταία πράξη απογραφής. Αυτή θεωρείται ότι διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο, άρα το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεούται να την έχει έτοιμη έως το Μάρτιο του 2023. Η αρμόδια διεύθυνση εκλογών του υπουργείου αναμένει τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να προχωρήσει στον υπολογισμό των εδρών, που αντιστοιχούν σε κάθε Περιφέρεια.

Τα αστικά κέντρα και η επαρχία 

Ωστόσο, τα προσωρινά αποτελέσματα δίνουν μια πρώτη εικόνα για τις αλλαγές που έρχονται. Η γενική τάση είναι πως ενισχύονται τα αστικά κέντρα σε σχέση με την περιφέρεια, γεγονός που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα δούμε να αυξάνονται οι βουλευτές που εκλέγονται στο Λεκανοπέδιο και να μειώνονται αυτοί της επαρχίας.

Η οικιστική ανάπτυξη και η μετακίνηση πληθυσμού προς περιοχές όπως η Παιανία, η Παλλήνη και άλλοι δήμοι της Ανατολικής Αττικής έχουν αυξήσει τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων κατά 2,8%, ενώ ανάλογη εικόνα υπάρχει και για τη Δυτική Αττική με αύξηση κατά 2,4%. Τα ποσοστά αυτά αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα όταν συνυπολογίσουμε ότι σε εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας, όπως η Δράμα, η Ροδόπη, το Κιλκίς, η Αρκαδία, η Καστοριά και η Θεσπρωτία η μείωση του πληθυσμού κυμαίνεται από 5 έως 12%.

Η εκτίμηση που υπάρχει με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι ότι η Ανατολική Αττική φλερτάρει με την αύξηση των εδρών, όπως και ο Νότιος Τομέας της Αθήνας που θα κερδίσει, έτσι, πίσω τη μία έδρα που χάνει, λόγω της αύξησης των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, κάτι που επηρεάζει και την Α΄ Αθήνας και την Πάτρα, που είναι οι άλλες δύο περιφέρειες που χάνουν από ένα βουλευτή λόγων των 3 που προστίθενται στην Επικράτεια, εκπροσωπώντας τους ομογενείς. Στην Αττική, η περιφέρεια που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση μόνιμων κατοίκων είναι ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας κατά 2,8%, κάτι που δεν αναμένεται λόγω μεγέθους να επηρεάσει τον αριθμό των εδρών.

Νέες μονοεδρικές 

Στον αντίποδα, η Καστοριά και η Θεσπρωτία κινδυνεύουν να γίνουν μονοεδρικές με βάση τον συνολικό πληθυσμό, γεγονός που θα εντείνει τον κομματικό ανταγωνισμό στις συγκεκριμένες περιφέρειες. Να βρεθούν με λιγότερους βουλευτές η Φθιώτιδα και η Αρκαδία, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και η Μαγνησία που σήμερα εκλέγει 6 βουλευτές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις