0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Το φιλόδοξο μέτρο που παρουσιάστηκε από τον υπ. Υγείας Άδωνι  Γεωργιάδη,  αποσκοπεί στον  περιορισμό της λίστας  αναμονής των δεκάδων χιλιάδων ασθενών, ανερχόμενης σήμερα έως το 1 έτος, στην κινητροδότηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την επιλογή του ΕΣΥ και στην αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Είμαι σίγουρος ότι το εγχείρημα θα αγκαλιαστεί από όλους» επεσήμανε ο  κ. Γεωργιάδης   καθώς το ΕΣΥ  απέδειξε την πρώτη τουλάχιστον περίοδο του  κορονοϊού, τις  δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα του.

Οι  επεμβάσεις στα απογευματινά χειρουργεία θα  χωρίζονται σε έξι κατηγορίες. Την  πολύ μικρή επέμβαση  όπου ο πολίτης θα καταβάλλει 300 ευρώ,  τη μικρή με 500 ευρώ, τη μεσαία στα 900 ευρώ, τη μεγάλη στα 1.200 ευρώ, τη βαριά στα 1.600 ευρώ και την εξαιρετικά βαριά στα  2.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 102.000 εγγεγραμμένους στις λίστες  αναμονής,  το 38%  δήλωσε τώρα ότι δεν επιθυμεί να κάνει χειρουργείο στα δημόσια  νοσοκομεία  ή ότι υποβλήθηκε σε ιδιωτικές  κλινικές.   Το 43% των περιστατικών, αναμένουν για χειρουργική επέμβαση λιγότερο από 4 μήνες. Από 4 έως 12 μήνες περιμένει το 31% της συνολικής λίστας, ενώ για περισσότερο 12 μήνες αναμένει το 26% των ασθενών.

«Η απόφαση», εξήγησε  ο κ.  Γεωργιάδης  «δεν ορίζει και δεν επιβάλλει να δημιουργήσουν όλες οι κλινικές απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δεν λέμε σήμερα, υποχρεούστε σε ένα μήνα να θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δίνουμε την ελευθερία, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, στις κλινικές του ΕΣΥ να αποφασίσουν αν θέλουν και αν μπορούν να τα οργανώσουν. Αυτή είναι μια απόφαση που θα παίρνει η κλινική σε συνεργασία με την διοίκηση του κάθε νοσοκομείου. Μεταξύ τους θα ρυθμίζουν τις βάρδιες, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές και θα μοιράζονται, σε επίπεδο κλινικής, τις αμοιβές που τελικά θα αναλογούν από την δραστηριότητα των απογευματινών χειρουργείων».

Δικλείδες

Το υπουργείο έχει ορίσει και ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μη μετακυλήσουν τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά στην απογευματινή λειτουργία. Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας δεν θα μπορεί μια κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία, εάν πρώτα δεν έχει συμπληρώσει το έργο στα πρωινά χειρουργεία. Εάν διαπιστωθεί ότι κλινικές πέσουν κάτω από τον μέσο όρο παραγωγής τους, χάνουν την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.

Ψηφιοποιημένη λίστα

Για την βελτίωση της λειτουργικότητας της λίστας χειρουργείου, θεσμοθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας ψηφιοποιημένη  λίστα η  οποία ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά από τα περισσότερα νοσοκομεία και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να τεθεί σε πλήρη ισχύ.

Επίσης, για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αφορά τη διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις Λίστες Χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Γεωγραφική κατανομή

Το σύνολο των πολιτών που περιμένουν να χειρουργηθούν περισσότερο από 4 και λιγότερο από 12 μήνες, είναι 31.954.  Από αυτούς  οι 14.060 είναι στη Βόρεια  Ελλάδα, οι 11.183 στην Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, οι 3.515 στην Κρήτη, 2.557 περιστατικά στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο και 639 περιστατικά στην  Κεντρική Ελλάδα.

Αντιστοίχως αυτοί που περιμένουν πάνω  από 1 έτος είναι 26.221.  Συγκεκριμένα,   13.897 στη  Βόρεια Ελλάδα,  6.566 στην Αττική και στα νησιά του  Αιγαίου,  4.447  στην Κρήτη, 1.049  σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο και  262 στην Κεντρική Ελλάδα.

Ανάλυση δεδομένων 

Για την καταγραφή και τον υπολογισμό των δεδομένων έγινε εκτενής ανάλυση μέχρι και σε επίπεδο κλινικής νοσοκομείου, για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας που διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας (περισσότερες από 400 κλίνες), το οποίο δέχεται μεγάλο όγκο πολιτών για χειρουργική επέμβαση, στην καρδιοχειρουργική κλινική ο χρόνος αναμονής για χειρουργική επέμβαση είναι 4-12 μήνες και είναι σε αναμονή 424 πολίτες.

Σε αντίστοιχου μεγέθους Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης στην Ορθοπεδική κλινική ο χρόνος αναμονής είναι 4-12 μήνες και σε αναμονή για χειρουργείο είναι 624 πολίτες.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο χρόνος  αναμονής ποικίλει ανάλογα  με τη χώρα. Στη  Σουηδία, ο χρόνος αναμονής του πολίτη για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση κυμαίνεται στις 50 μέρες, κατά μέσο όρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίθετα, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής των πολιτών για την πραγματοποίηση μη επείγουσας επέμβασης ξεπερνά τις 120 ημέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του αρμόδιου φορέα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η Λίστα Χειρουργείου έχει ξεπεράσει τις 7,6 εκατομμύρια εγγραφές, τον Αύγουστο του 2023, 37% προσαυξημένο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι εγγραφές ήταν 5,6 εκατομμύρια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των πολιτών που αναμένουν για χειρουργική επέμβαση περισσότερο από 4 μήνες. Περισσότεροι από 4 στους 10 πολίτες περιμένουν περισσότερο από 4 μήνες για χειρουργική επέμβαση.

 

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις