0

Νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις από την τουρκική ηγεσία, η οποία -καθώς συνεχίζεται η  εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων από μέρους της Αθήνας-  βλέπει, τους συμμάχους της Ελλάδας να πληθαίνουν και την απομόνωση της Τουρκίας να μεγαλώνει.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Μητσοτάκη χθες σε ακριτικά νησιά (Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια). Επίσκεψη που εξέπεμψε  ισχυρούς συμβολισμούς και πολλαπλά μηνύματα προς τη γείτονα.

Στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης επικρατεί ξεσηκωμός ενώ οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για την ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram από την Ψέριμο.

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε συμβολικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το Αιγαίο, συνοδεύοντας μια φωτογραφία με την ελληνική σημαία χαραγμένη σε μια ακτή, με το σχόλιο: «Ψέριμος. Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας».

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη,  η επίσκεψη Μητσοτάκη είναι θέμα σε όλο τον τουρκικό Τύπο, ο οποίος κατηγορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κάνει για «σόου» μετά την ενθάρρυνση που πήρε από τους Ευρωπαίους.

Επίσης, ο τουρκικός Τύπος καλεί τους Τούρκους πολίτες να μην επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις σε βάρος της Ελλάδας.

«Οι Ευρωπαίοι δώσανε γκάζια στον Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει σόου» γράφει η Hurriyet και προσθέτει ότι «μόλις επέστρεψε στη χώρα του, επισκέφθηκε τα νησιά που στρατιωτικοποιήθηκαν κατά της Τουρκίας».

«Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα» γράφει η Αksam.

«Η Ψέριμος είναι νησί αμφισβητούμενης κυριαρχίας»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και για την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Ψέριμο, που συνοδεύονται από τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι «η Ψέριμος είναι τουρκική, όπως και τα Ίμια».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyriakos Mitsotakis (@kyriakos_)


«Είναι ανάμεσα στα νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας» αναφέρει ο τουρκικός Τύπος και κάνει λόγο για «προβοκάτσια Μητσοτάκη».

Σε σχόλιό της η παρουσιάστρια του Ηaber Global, Σενέμ Τολουάι, ανέφερε σχετικά με την ανάρτηση Μητσοτάκη:

«Μόλις δημοσιεύτηκε αυτή η φωτογραφία, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο. Δημοσίευσε πριν απο λίγο αυτήν την φωτογραφία. Έγραψε ο ίδιος ‘εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το γαλάζιο της σημαίας’. Είναι η επίσκεψή του στα νησιά, σε απόσταση 8 μιλίων απο την Αλικαρνασσό. Η Ψέριμος, όπως και τα Ίμια σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι υπό την τουρκική κυριαρχία, έτσι δεν είναι;».

Ο Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάτ Γιαϊτζί, απαντά: «Είναι ένα από τα 152 νησιά, όπως και τις νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών», ενώ στη συνέχεια ο ίδιος είπε: «Aυτό το νησιά είναι στο καθεστώς ‘Egeaydak’ (νησιά  αμφισβητούμενης κυριαρχίας του Αιγαίου). Υπάρχουν άλλα 152 τέτοια νησιά σε αυτό το καθεστώς».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Uncategorized