Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Αν και βρίσκεται λιγότερο από έναν χρόνο στον δημαρχιακό θώκο του Βύρωνα ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος έχει ήδη καταφέρει πολλά.
Μιλώντας στην Τοday Press, ο δήμαρχος Βύρωνα αναφέρεται στο σημαντικό έργο που έχει γίνει στα σχολεία της πόλης, στον τομέα της ψηφιακής εξέλιξης των υπηρεσιών του δήμου, στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, καθώς και στους σημαντικούς τομείς της Πολιτικής προστασίας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
Κύριε δήμαρχε, θέλουμε ξεκινώντας τη συνέντευξη να μας αναφέρετε συνοπτικά που ρίχνετε το βάρος κατά το πρώτο έτος της διοίκησής σας;
Την πρώτη χρονιά ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος στην μετάβαση του δήμου μας στην ψηφιακή εποχή και στις σχολικές υποδομές. Πιο συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών, χαρακτηριστικά να σας πω ότι εντάξαμε το δήμο μας στο gov.gr ώστε να μην χρειάζεται ο πολίτης να ξοδεύει δύο ώρες για να πάει στον γκισέ για να το παραλάβει, πλέον γίνεται ηλεκτρονικά. Εκσυγχρονίσαμε την πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να καταγράφουν τα παράπονά τους και τα αιτήματά τους προς τον δήμο. Η άλλη απόλυτη προτεραιότητα ήταν τα σχολεία. Πολλές από τις σχολικές υποδομές μας “σάπιζαν” ή είχαν σοβαρές δυσλειτουργίες κει ελλείψεις λόγω ανεπαρκούς συντήρησης επί σειρά ετών και φυσικά μετά την υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση χρειαζόμαστε και περισσότερες αίθουσες. Καταγράψαμε και ιεραρχήσαμε τα προβλήματα και βάλαμε μπροστά ένα εκτεταμένο σχέδιο παρεμβάσεων. Παράλληλα, είμαστε από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που πραγματοποιήσαμε δευτεροβάθμιο αντισεισμικό έλεγχο. Υποβάλαμε στο Πράσινο Ταμείο μελέτες για τις αυλές πέντε σχολείων, ολοκληρώσαμε ότι χρειαζόταν στο 4ο δημοτικό σχολείο μέσα σε λίγους μήνες και αναμένεται μέσα στο 2024 να εκδοθεί η άδεια και να προχωρήσει η χρηματοδότησή του. Επίσης, προχωράμε τις διαδικασίες για την δημιουργία ενός ακόμα νηπιαγωγείου και ενός παιδικού σταθμού. Γενικότερα κινούμαστε μεθοδικά ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες σε σχολικές υποδομές του δήμου μας για τα επόμενα χρόνια.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου Βύρωνα και πως προσπαθείτε να τα αξιοποιήσετε;
Ο δήμος Βύρωνα είναι μία πόλη πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας και ο οποίος είναι κτισμένος στους πρόποδες του Υμηττού. Αυτό είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα αλλά είναι ταυτόχρονα και θεματοφύλακας του σπουδαίου πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο κάτι που γεννά και μία μεγάλη ευθύνη για την προστασία του. Παράλληλα, σε αυτά τα 100 χρόνια της ύπαρξής του ο Βύρωνας υπήρξε μία κατεξοχήν πόλη των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού. Για το λόγο αυτό σαφώς δίνουμε προτεραιότητα στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτηριστικά, να αναφέρω ότι αποκτήσαμε 2 drones, προμηθευτήκαμε ειδικά οχήματα, προσλάβαμε πυροφύλακες κ.α.
Στους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού επιδιώκουμε να διασφαλιστούν, να αναβαθμιστούν και να συντηρηθούν οι υποδομές. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Περιφέρεια θα αποκτήσει το κτήριο από τους ιδιώτες που επί δεκαετίες μισθώνει ο Δήμος Βύρωνα και στεγάζει τον Δημοτικό Κινηματογράφο “Νέα Ελβετία” (πρώην Λουίζα) και θα μας τον παραχωρήσει. Εν συνεχεία, θα ανεγερθεί νέος σύγχρονος πολυχώρος πολιτισμού στην θέση του υφιστάμενου κτίσματος.
Η Περιφέρεια Αττικής και όχι το Υπουργείου Πολιτισμού όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά θα αποκτήσει επίσης την έκταση του Λόφου Κοπανά επί της οποίας βρίσκονται τα Θέατρα Βράχων, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς εγκαταστάσεις, που επιδικάσθηκε πέρυσι σε ιδιώτες και θα την αποδώσει στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού για να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους χώρους αυτούς και τις εγκαταστάσεις όπως σήμερα. Γενικότερα θέλω να τονίσω ότι προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είμαστε έτοιμοι σε λίγα χρόνια να υποστηρίξουμε το έργο που γίνεται και στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό με σύγχρονες υποδομές.
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και τα οποία θα προσπαθήσετε να τα επιλύσετε;
Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η έλλειψη επαρκών χώρων πρασίνου. Στην Καθαριότητα το πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, καθώς είναι ζωτικής σημασίας είναι να αυξήσουμε την ανακύκλωση. Είμαστε σε καλό δρόμο, καθώς από 6% πέρυσι, ήδη ξεπεράσαμε το 9% και μέχρι το τέλος του χρόνου θα περάσουμε και το 10%. Έχουμε δώσει μεγάλο βάρος και στην ανακύκλωση των βιοπαοβλήτων, καθώς τα οργανικά απορρίμματα είναι περίπου τα μισά. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει αυτό συνείδηση στους πολίτες ότι πρέπει να ανακυκλώνονται, για αυτό προχωράμε και στην τοποθέτηση επιπλέον καφέ κάδων και θα προμηθευτούμε και δύο μικρά ειδικά οχήματα ανακύκλωσης.
Γενικότερα, χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος και των δημοτικών τελών, και γενναία ενίσχυση υλικοτεχνικής υποδομής. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί να σου δώσει το κράτος 100 οδοκαθαριστές, το οποίο, με το υπάρχον σύστημα, αυτομάτως θα σήμαινε και τετραπλασιασμό των ανταποδοτικών τελών. Θα μπορούσε όμως να σου δώσει αυτά τα μηχανήματα, τις ειδικές ηλεκτρικές σκούπες, με δέκα χειριστές, και να γίνεται πολλαπλάσια δουλειά απ’ αυτή που γίνεται σήμερα με την κοινή σκούπα. Ούτε αυτό το κάνει η εκάστοτε κεντρική εξουσία.
Η έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Πρέπει να αυξήσουμε τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και το πράσινο στην πόλη μας, κι αυτό είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς να το καταφέρουμε στο τέλος της πενταετίας. Έχουμε μια πόλη που δεν έχει ούτε το 1/8 των κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων που θα έπρεπε να έχει. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα ειδικά σε περίοδο κλιματικής κρίσης.
Το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής είχε διατελέσει δήμαρχος Βύρωνα, μπορεί να είναι ένα “όπλο” στις διεκδικήσεις του δήμου από την Περιφέρεια;
Θεωρώ ότι είναι πλεονέκτημα για τον Δήμο Βύρωνα ότι Περιφερειάρχης Αττικής είναι ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, που είχε διατελέσει επί δώδεκα έτη δήμαρχος Βύρωνα. Έχουμε μία άριστη συνεργασία. Έχει τείνει ευήκοα ώτα σε ότι του έχουμε ζητήσει άλλωστε πολλά από αυτά τα προβλήματα τα αντιμετώπιζε και ο ίδιος ως δήμαρχος.
Αλέξης Σωτηρόπουλος για ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025 :
«Προφανώς και θα λάβουμε μέρος…»
Στις 12 και 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025, για τους ΟΤΑ και τους συνεργαζόμενους Φορείς τους, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πόσο πιστεύετε αυτές οι προσπάθειες βοηθούν τους δήμους;
Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό, να συμμετέχουν οι δήμοι της χώρας μας σε κοινά φόρα ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας. Να γνωρίζουν καινοτόμες προτάσεις, να δικτυώνονται με άλλους δήμους και να συζητήσουμε συνέργειες και συμπράξεις και να αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Προφανώς και θα λάβουμε μέρος στην Έκθεση γιατί είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε και οι δήμοι να έχουμε καλύτερη εικόνα για όλα τα νέα στο χώρο της αυτοδιοίκησης.