0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Πέτρου Κουβάτσου

Την ένταξη των ενεργειακών έργων των Δήμων σε πρώτη προτεραιότητα για τη σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο ζητά ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ), με συνέντευξή του στην TODAY PRESS.

Να σας «συστήσουμε» όμως συνοπτικά τον ΣΒΑΠ.

Μέλη του είναι οι Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου Αττικής, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρκοπούλου, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παιανίας, Παλλήνης, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Χαλανδρίου και Φιλοθέης-Ψυχικού. Δημιουργήθηκε όταν οι Δήμοι του Β. και Β.Α. Τομέα της πρώην Νομαρχίας Αττικής, ίδρυσαν το 1999 τον Σύνδεσμο για την προώθηση των
αρχών και των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην προοπτική του 21ου αιώνα. Μιας ανάπτυξης που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες των πολιτών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Οι βασικοί άξονες δράσης του ΣΒΑΠ στοχεύουν στην Προστασία του Περιβάλλοντος, την Πρόβλεψη για το μέλλον, την Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την Επιδίωξη της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Κύριε Πρόεδρε, μετά από πρότασή σας, ο ΣΒΑΠ, υιοθέτησε ψήφισμα για την ένταξη των ΟΤΑ σε πρώτη προτεραιότητα για την σύνδεση τους με το ηλεκτρικό δίκτυο. Τι ακριβώς ζητάτε;

Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου οι δήμοι να ενταχθούν σε πρώτη προτεραιότητα για την σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς η ενέργεια που θα παράγουν δεν θα χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Όπως αναφέρουμε και στο Ψήφισμά μας, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, οι Έλληνες είναι από τους ενεργειακά φτωχότερους πολίτες στην Ευρώπη. Η δαπάνη για τους λογαριασμούς ενέργειας επιβαρύνει δυσβάστακτα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενώ πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Οι Δήμοι επιβαρύνονται με σημαντικά ποσά για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες οδοφωτισμού, δημοτικών κτιρίων, σχολείων και άλλων εγκαταστάσεων. Η ανάπτυξη από τους δήμους έργων για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μπορεί να συμβάλει δραστικά στην μείωση των δημοτικών δαπανών, στην στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και στην μείωση των εκπομπών του CO2, σημαντικό βήμα για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων μας.

Ποια είναι όμως η προϋπόθεση που αναφέρεται και στο Ψήφισμά του ΣΒΑΠ;

Προϋπόθεση για την αξιοποίηση από τους δήμους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα σύνδεσης τους στο ηλεκτρικό δίκτυο. Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ο ηλεκτρικός χώρος έχει συρρικνωθεί λόγω κορεσμού του δικτύου, ενώ υπουργική απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον Αύγουστο του 2022, δεν έθεσε τα ενεργειακά έργα των δήμων στην πρώτη κατηγορία προτεραιότητας για την σύνδεση τους στο ηλεκτρικό δίκτυο. Οι Δήμοι της χώρας επιδιώκουμε, την ανάπτυξη και λειτουργία έργων παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος, προς στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, την μείωση της ενεργειακής δαπάνης των Δήμων και τη συμβολή μας στην προσπάθεια για την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων.

Να περιμένουμε να συνεχίσει την πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση ο ΣΒΑΠ;

Εμείς το παρακολουθούμε με μεγάλη συνέπεια το θέμα αυτό και είμαστε εδώ για να παρεμβαίνουμε εύστοχα και με συγκεκριμένες προτάσεις προς την κεντρική διοίκηση και “όχι στη μέση του πουθενά”. Πάντα σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις και με πρώτο σκεπτικό το ποιες μπορεί να είναι οι πρακτικές λύσεις που μπορούμε να προτείνουμε. Επίσης, ως Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων θέλουμε να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να πρωταγωνιστούμε. Αφενός ευθυγραμμιζόμαστε με όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που παλεύουν σε όλη τη χώρα για αυτό το θέμα και αφετέρου δείχνουμε την πρόθεσή μας να είμαστε ενήμεροι, να είμαστε μπροστά και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας σε αυτή τη συμμαχία που δημιουργείται και με την ΚΕΔΕ, και με το Δήμο της Αθήνας αλλά και με άλλες δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που ζητάμε, δηλαδή, μία προτεραιότητα των δήμων στον ενεργειακό χώρο. Αλλά και μία συνολική λύση στο θέμα το χωροταξικό και της παραγωγής ενέργειας από κάθε περιοχή.

Εσείς έχετε καταθέσει τη θέση σας για την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας αναφέροντας
συγκεκριμένους προβληματισμούς. Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί;

Πέρα από την αυτοδιοικητική διάσταση του θέματος, υπάρχουν δύο κορυφαία προβλήματα στο θέμα της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας. Το πρώτο είναι πως ενώ για χρόνια μιλάμε για το χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ και δουλεύουμε με ένα παρωχημένο χωροταξικό 20ετίας. Μάλιστα, υποτίθεται ότι πέρυσι θα ερχόταν στις σημερινές ανάγκες και τα σημερινά δεδομένα αλλά και πάλι δεν ευδοκίμησε και δεν έφτασε στο Κοινοβούλιο. Εδώ μπορούμε να βάλουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί συνέβη αυτό και δεν υπάρχει κανένα χωροταξικό που να πατάει στις σημερινές ανάγκες και να ξέρουμε που κάνουμε τι. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι πως χρειάζεται οπωσδήποτε ένα Διαπεριφερειακό Ενεργειακό Ισοζύγιο. Είναι ένα μεγάλο Σχέδιο για τη χώρα όπου ανάλογα με τις ανάγκες των περιφερειών χωρίζεται και διανέμεται η δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, πάντα σε σχέση με το χωροταξικό φυσικά. Αυτά τα δύο πάνε μαζί και αυτή είναι η δική μου αντίληψη για το συνολικό θέμα.

Είναι μία μάχη που θα πρέπει να δώσουν οι δήμοι με τον ίδιο στιβαρό τρόπο που τη δίνουν και για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό;

Όντως οι δήμοι έδωσαν σθεναρή μάχη για τον ΝΟΚ και φαίνεται να έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αλλά βέβαια θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να προχωρήσουμε και πιο μπροστά για να κερδίσουμε την υπόθεση όπως την έχουμε θέσει οι δήμοι και να μην αρκεστούμε στο βήμα πίσω που κάνει τώρα το Υπουργείο με την Τροπολογία που φέρνει.

Ως νέος Πρόεδρος του ΣΒΑΠ, πως θα περιγράφατε το κλίμα που υπάρχει στον Σύνδεσμο;

Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούσα χρόνια την πορεία του Συνδέσμου, παλιότερα από τα Βριλήσσια και σήμερα πλέον από το Χαλάνδρι. Είναι γεγονός πως ο Σύνδεσμος στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια την έντονη παρουσία του. Στόχος μας είναι να δώσουμε ακόμα περισσότερα και αυτή ήταν η λογική της δικής μου υποψηφιότητας και παρουσίας στον ΣΒΑΠ. Έχουν γίνει πράγματα από τον Σύνδεσμο, δεν τα μηδενίζω. Κρατάμε τα καλά και όπως είναι λογικό στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες υπήρχαν και παράλληλα μαζί με άλλους ανθρώπους μέσα από τον Σύνδεσμο να βάλουμε και μία νέα διάσταση στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Περιβαλλοντικής Προστασίας και της ορθής κατανομής των πόρων.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις