0

H σημερινή Ημέρα της Νίκης στη Ρωσία, η 9η Μαΐου, με την οποία εορτάζεται η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χαρακτηρίζεται συνήθως από μια επιβλητική στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Η σημερινή ημέρα όμως είναι διαφορετική- πιθανότατα να κρίνει τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το ΝBC, Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει την Ημέρα της Νίκης ως ευκαιρία για να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε το Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές λένε ότι μετά από περισσότερους από δύο μήνες μαχών στην οποία η ρωσική εισβολή φαίνεται να «έχει σκαλώσει», ο Πούτιν έχει περιορισμένες επιλογές, που κυμαίνονται από την πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση έως την «κήρυξη νίκης» στο Ντονμπάς.

Κήρυξη πολέμου

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε ότι επίκειται κήρυξη πολέμου, επιμένοντας ότι η εισβολή παραμένει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως επιμένουν να την αποκαλούν οι Ρώσοι.

Ωστόσο, η κήρυξη πολέμου είναι ένα δελεαστικό ενδεχόμενο για τη Μόσχα, καθότι θα επέτρεπε στον Πούτιν να καλέσει επιπλέον εφέδρους και να διατάξει τη μαζική κινητοποίηση στρατεύσιμων, παρατείνοντας πιθανώς τη σύγκρουση για μήνες – αν όχι για χρόνια.

Ο Philip Wasielewski, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, σχολίασε ότι ο χαρακτηρισμός της Ουκρανίας σε εμπόλεμη ζώνη θα μετατρέψει τη σύγκρουση σε «υπαρξιακή για το καθεστώς του».

Ενώ θα επέτρεπε στη Μόσχα να ανακουφίσει τα στρατεύματα που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία και να αναπληρώσει τις γραμμές ανεφοδιασμού, οι κίνδυνοι ενός ολοκληρωτικού πολέμου για τον Πούτιν πιθανότατα θα επεκταθούν πολύ πέρα από το πεδίο της μάχης.

«Μια πλήρης κινητοποίηση είναι εξαιρετικά ‘δαπανηρή’ πολιτικά, και στην πραγματικότητα βάζει τον Πούτιν ‘σε μια ζώνη’ όπου υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα του καθεστώτος του», δήλωσε η Nataliya Bugayova, Ρωσίδα ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

«Ακριβώς επειδή οι Ρώσοι μπορεί να υποστηρίζουν τον πόλεμο όλο και περισσότερο στα λόγια, δεν σημαίνει ότι θέλουν να πολεμήσουν και να πεθάνουν γι’ αυτόν» σημειώνει.

Παρά τις πολιτικές παγίδες, ο Πούτιν πρέπει επίσης να συνυπολογίσει τις επιθυμίες των υψηλόβαθμων στρατιωτικών του, μερικοί από τους οποίους φέρονται να έχουν απογοητευτεί από τη μετατροπή της υποτιθέμενης «αστραπιαίας προέλασης» προς το Κίεβο σε μια σκληρή σύγκρουση με επίκεντρο τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει σημερινή ημέρα ως ευκαιρία για να διευρύνει τους ιδεολογικούς στόχους της εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη στη σύγκρουση — και στον εαυτό του.

«Θα χρειαστεί να εξηγήσει στους Ρώσους γιατί πρέπει να πάνε να πολεμήσουν και να πεθάνουν σε έναν πόλεμο που φέρεται να κερδίζει η Ρωσία. Αυτό απαιτεί κάτι καλύτερο από τη ρητορική περί αποναζιστικοποίησης», είπε. «Επομένως, μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιατυπώσει το αφήγημα ότι  ‘η Δύση είναι εναντίον μας’».

Ακόμα κι αν η σημερινή ημέρα περάσει χωρίς ο Ρώσος πρόεδρος να ανακοινώσει κάτι δραματικό, η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα διαρκέσει, με το ΝΑΤΟ να ενισχύει την ουκρανική άμυνα ενάντια σε μια επίθεση που σίγουρα θα καθορίσει την εποχή του Πούτιν στην εξουσία.

«Μπορεί απλώς να κάνει μια παρέλαση και να κάνει μια ομιλία, αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κηρύξει πόλεμο», είπε ο Wasielewski.

«Αν το κάνει, έχει πραγματικά διαβεί το Ρουβίκωνα. Είναι ένα σημάδι ότι αυτό το σκεφτόταν μήνες, αν όχι χρόνια, και είναι ένας αγώνας για τη νίκη ή το θάνατο».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική