Ένα ροζ διαμάντι ούτε λίγο ούτε πολύ 170 καρατίων που ανακαλύφθηκε στην Αγκόλα μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος τέτοιος πολύτιμος λίθος που έχει βρεθεί εδώ και 300 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία Lucapa Diamond Company της Αυστραλίας, που ειδικεύεται στο αντικείμενο.
Με το όνομα «Lulo Rose», το διαμάντι βρέθηκε στο αλλουβιακό αδαμαντορυχείο Λούλο στην περιοχή Λούντα Νόρτε της Αγκόλας, στη νοτιοδυτική Αφρική, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση την Τετάρτη, μαζί με τους εταίρους της, την κρατική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Endiama και τη Rosas & Petalas, μια ιδιωτική εταιρεία της Αγκόλας.
Τα ορυχεία της Αγκόλας είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων παραγωγών διαμαντιών στον κόσμο, σύμφωνα με το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, το οποίο ερευνά την παραγωγή διαμαντιών. Στην αλλουβιακή εξόρυξη διαμαντιών, οι πέτρες ανακτώνται από χαλίκι και άμμο που βρίσκονται στις κοίτες ποταμών.
Μόνο ένα στα 10.000 διαμάντια που εντοπίζονται είναι έγχρωμο, σύμφωνα με τον Στίβεν Γουέδερολ, διευθύνοντα σύμβουλο της Lucapa Diamond Company.
«Και μόνο ένα στα 100 διαμάντια έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 10,8 καράτια, επομένως η ανάκτηση ενός ροζ διαμαντιού 170 καρατίων σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά σπάνιο αντικείμενο», είπε ο κ. Γουέδερολ στο CNN.
«Έχουμε ανακτήσει ροζ διαμάντια στο παρελθόν, αλλά το να βρούμε ένα τέτοιο μέγεθος είναι εξαιρετικά σπάνιο», είπε.
Ο ροζ πολύτιμος λίθος αναμένεται να δημοπρατηθεί από την κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης διαμαντιών της Αγκόλας, Sodiam. Ο κ. Γουέδερολ αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση της αξίας του επειδή το διαμάντι εξακολουθεί να εξετάζεται και να αποτιμάται.
Η κυβέρνηση της Αγκόλα χαιρέτισε επίσης την «ιστορική» ανάκτηση του πετραδιού: «Το ρεκόρ και το θεαματικό ροζ διαμάντι που ανακτήθηκε από το Λούλο συνεχίζει να αναδεικνύει την Αγκόλα ως σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή για την εξόρυξη διαμαντιών και δείχνει τις δυνατότητες και τις ανταμοιβές για δέσμευση και επένδυση στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία εξόρυξης διαμαντιών μας», δήλωσε ο Ντιαμαντίνο Αζεβέντο, υπουργός ορυκτών πόρων, πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αγκόλας (του οποίου το μικρό όνομα σημαίνει Αδαμάντιος).