Του Πάνου Μπαΐλη
Τα μυστήρια και η αθέατη πλευρά της Αθωνικής Πολιτείας με τις διαμάχες, τα λεφτά των Ρώσων, τους αντιεμβολιαστές μέχρι τη «Νίκη» του Νατσιού
Την πενταετία 1996-2001 ήταν συχνό φαινόμενα συμπαθείς μοναχοί να περνάνε την είσοδο του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) για να συναντηθούν με τον Σταύρο Ψυχάρη ο οποίος είχε αναλάβει και χρέη διοικητή του Αγίου Όρους.
Η επιλογή Ψυχάρη είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη μοναστική κοινότητα αλλά σηματοδοτούσε και μία νέα εποχή. Τότε, εισέρρευσαν τεράστια ποσά για έργα στο «Περιβόλι της Παναγιάς» (δρόμοι, αναστηλώσεις μονών, κελιών και σκητών) αλλά το χρήμα απομάκρυνε από τις Καρυές εκείνα τα μοναστήρια τα οποία ήθελαν τη συνέχιση της παράδοσης.
Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη ως προς τις ενισχύσεις. Ακολούθησαν ο εφοπλιστής Δαλακούρας, ο επί χρόνια υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου και ο διευθυντής της Αποστολής κ. Κώστας Δήμτσας, εκλεκτός του Ιερώνυμου και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το 2019 ανέλαβε ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος ο οποίος έχει διαμηνύσει οτι θα παραιτηθεί μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Επί Μαρτίνου πολλά μοναστήρια χρηματοδοτήθηκαν, ωστόσο, ξέσπασε και ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ των μονών καθώς ο ρωσικός παράγοντας παρενέβη ενισχύοντας οικονομικά τους ζηλωτές στην προσπάθεια της Μόσχας να περιορίσει την επιρροή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Πανδημία και διαμάχες
Η πανδημία ενίσχυσε τις διαμάχες στο Άγιο Όρος, το οποίο διχάστηκε στους υπέρ και κατά του εμβολίου.
Στο μεσοδιάστημα, η υπό κατάληψη μονή Εσφιγμένου έδινε τη δική της μάχη για να κρατήσει την αυτονομία της με τους περίπου 130 μοναχούς της να συγκρούονται με τα ΜΑΤ αλλά και κάθε τι ξένο προς τις απόψεις τους.
Και ενώ αυτά συνέβαιναν, η μονή Βατοπεδίου, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τη Ρωσία , έφερε το νέο στον ‘Αθω παράγοντας διάφορα προϊόντα τα οποία διέθετε και στο εξωτερικό. Ενώ, φιλοξενούσε υψηλούς καλεσμένους όπως για παράδειγμα τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η κατάσταση άλλαξε. Οι δράσεις της μονής περιορίστηκαν όπως και οι επισκέπτες, με την ΕΥΠ να ελέγχει πρόσωπα και καταστάσεις. Και ενώ αυτά απασχολούσαν την κοινότητα το Φανάρι επέμενε να λυθεί το θέμα με τους καταληψίες της Εσφιγμένου στην οποία, λέγεται, οτι έχουν φιλοξενηθεί και στελέχη της Wagner, της παραστρατιωτικής μονάδας των μισθοφόρων που πολεμούν για τον Πούτιν στην Ουκρανία.
Τα αιτήματα Βαρθολομαίου για “απελευθέρωση” της μονής έπεφταν στο κενό προκαλώντας εκνευρισμό στο Φανάρι.
Ο ασκός του Αιόλου
Μάλιστα, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21Μαΐου ζήτησε και πάλι να λυθεί το πρόβλημα. Πως να λυθεί, όμως, ένα πρόβλημα το οποίο χρονολογείται από το 1973, όταν ο μακαριστός Αθηναγόρας επιχείρησε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Καθολική Εκκλησία;
Από τότε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Αν και απέφυγαν τις ακρότητες με συμπάθεια έβλεπαν τους μοναχούς τους Εσφιγμένου, οι μονές Φιλοθέου, Ξηροποτάμου, Καρακάλλου και Κωνσταμονίτου. Πρόκειται για τις μονές οι οποίες, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, στήριξαν το «ψεκασμένο» κόμμα «Νίκη» στις τελευταίες εκλογές. Ήταν, δε και οι κοινότητες οι οποίες στήριξαν το αντιεμβολιαστικό κίνημα διχάζοντας τον ‘Αθω.
Οι μονές κατά του εμβολίου
Κατά του εμβολίου είχαν ταχθεί οι μονές: Διονυσίου, Φιλοθέου, Καρακάλου, Κωνσταμονίτου, Ξηροποτάμου, Γρηγορίου, Αγίου Παύλου, Δοχειαρίου και η υπό κατάληψη μονή Εσφιγμένου.
Στο πλευρό τους, αλλά με μικρότερη ένταση, βρέθηκαν οι «ξενόφωνες» μονές Ζωγράφου (Βουλγαρικό), Χιλανδαρίου (Σερβικό), Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό).
Υπέρ των εμβολίων είχαν ταχθεί η Νέα Εσφιγμένου, η Σίμωνος Πέτρα, (στην οποία θα διανυκτερεύσει ο Πρωθυπουργός αύριο Κυριακή), η Ξενοφώντος, η Παντοκράτορος, η Σταυρονικήτα, η Ιβήρων και η Κουτλουμουσίου.
Ο… διάδοχος του Παΐσιου
Ισχυρή συμπαράσταση στον αγώνα τους κατά του εμβολίου βρήκαν στο πρόσωπο του μοναχού Ευθύμιου, πνευματικού τέκνου του Οσίου Παΐσίου στην περιοχή της Καψάλας, ο οποίος εκείνη την περίοδο υποστήριζε ότι ο πνευματικός του «δεν θα φορούσε ποτέ μάσκες και δεν θα κουβαλούσε στην τσέπη του οινόπνευμα». Ο Ευθύμιος, σήμερα, θεωρείται διάδοχος του Παΐσιου και δέχεται τις περισσότερες επισκέψεις.
Ο ηγούμενος Νικόδημος
Από το 2016 οι παραπάνω μονές, μετά την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης, την οποία είχαν καταδικάσει μαζί με τη ρωσική Εκκλησία για άνοιγμα στο Βατικανό, προσπάθησαν να συγκροτήσουν ένα κίνημα με κομματικά χαρακτηριστικά. Αν και κατέθεσαν επίσημη πρόταση σε συγκεκριμένο πρόσωπο, αυτό αρνήθηκε και η ιδέα πάγωσε για λίγο. Μετά την πανδημία η ιδέα επανήλθε με φορέα υλοποίησης τον δάσκαλο κ. Δημήτρη Νατσιό.
Η μονή Φιλοθέου δεν μένει αδρανής. Συμμετέχει ενεργά στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τη ρωσική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν ο οποίος έχει διαθέσει σημαντικά ποσά για έργα. Μάλιστα στην αρχή της πανδημίας είχε δωρίσει και υγειονομικό υλικό.
Ο ηγούμενος της μονής Νικόδημος (Παρασκευάς Γκλάβας) από την Καβάλα έπαιξε τον δικό του ρόλο. Αντι-οικουμενιστής και κατά της νέας τάξης πραγμάτων είχε σοκάρει το Πανελλήνιο όταν τον Αύγουστο το 2020 είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με όπλο στυλό και τρείς σφαίρες. Μαζί είχε συλληφθεί και ένας νεαρός Ρώσος μοναχός. Όπως είχε πει, τότε, στις αρχές το όπλο του το είχε δώσει ένας Ρώσος επιχειρηματίες που είχε επισκεφτεί στο νησί.
Ο κ. Νικόδημος, κατά κόσμον Παρασκευάς Γκλάβας, είχε υποστηρικτή και τον αδελφό του, Εμμανουήλ Γκλάβα, ο οποίος είναι υποψήφιος με τη «Νίκη» στην Α’ Θεσσαλονίκης. Προεκλογικά από τη μονή «έφυγαν» μηνύματα προς κληρικούς και μη με τα οποία ο αποστολέας ζητούσε να στηριχτεί το κόμμα «Νίκη» του κ. Νατσιού.
Επίσης, η μονή Ξηροποτάμου, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος… Ο ηγούμενος της μονής, Ιωσήφ, έχει πρωτοστατήσει κατά της «Κάρτας του Πολίτη» με ομιλίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Η μονή είναι από τις πλέον φιλορωσικές, χαρακτηρίζοντας σχισματικούς όσους έχουν συλλειτουργήσει με κληρικούς της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Τα… ψεκασμένα ποσοστά του Νάτσιου
O κ. Δημητρης Νατσιός, τα τελευταία χρόνια, πέρα από τις τοπικές εφημερίδες του Κιλκίς, αρθρογραφούσε και σε έντυπο της μονής Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη στον Πεντάλοφο Κιλκίς.
Επί μία δεκαετία παρουσίαζε την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάγματα» στον περιφερειακό εκκλησιαστικό τηλεοπτικό σταθμό 4Ε.
Ο ασφαλιστής, Εμμανουήλ Γκλάβας, αδερφός του αρχιμανδρίτη Νικόδημου, ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε 2.099 ψήφους και κατατάχθηκε 8ος στη σειρά. Πρώτος στην ίδια εκλογική περιφέρεια ήταν ο επικεφαλής του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, με 15.137 ψήφους και ακολουθεί η γιατρός Βιορίκα Ματσουκατίδου με 2.796 ψήφους.
Στο βιογραφικό της τελευταίας, που έχει καταγωγή από την Τσάλκα της Γεωργίας, αναφέρεται ότι “από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε ενεργά στην διαχείριση και αντιμετώπισή της, όμως και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης των πειραματικών σκευασμάτων και υπέρ άλλων αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα κτλ.)”.
Στην Αιτωλοακαρνανία η «Νίκη» έλαβε στις εκλογές 3,4% ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,118 ψήφους με την «Ελληνική Λύση» να συγκεντρώνει το 2,52.Η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας είχε μεγάλο αριθμό αντιεμβολιστών, λόγω του μακαριστού μητροπολίτη Κοσμά και του περιβάλλοντός του το οποίο από τη στιγμή που ασθένησε και αυτός και η αδελφή του δεν επέτρεπαν τη θεραπεία. Αποτέλεσμα της άρνησης θεραπείας ήταν να χάσουν και οι δύο τη ζωή τους.
Η «Νίκη» είχε καλές σχέσεις με την περιοχή με την τελευταία της εκδήλωση να την κάνει στο τέλος του περασμένου Απριλίου. Κατετάγη πέμπτο κόμμα στην Αιτωλοακαρνανία μετά το ΚΚΕ. Εκτός από την Αιτωλοακαρνανία, η «Νίκη» ήταν πέμπτη στις εκλογικές περιφέρειες Αχαΐας, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Τρικάλων και Χαλκιδικής.
Ιδιαίτερα στο Δήμο Αγρινίου η “Νίκη” πέτυχε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. 3,89% ήταν το ποσοστό της στο σύνολο του Δήμου, ενώ στην πόλη του Αγρινίου πήρε 4,35%. Μάλιστα στις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Παναιτωλικού και Παραβόλας ήταν τέταρτο κόμμα, ξεπερνώντας ακόμη και το ΚΚΕ.