Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα διανυκτερεύσει στη μονή Σίμωνος Πέτρας κατά την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος στις 4και 5 Ιουνίου στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στη μοναστική κοινότητα. Σε αντίθεση με τους άλλους επίσημους που διανυκτερεύουν στη μονή Βατοπεδίου ο κ.Μητοτσάκης προτίμησε τη συγκεκριμένη μονή η οποία πρωτοστάτησε στον αγώνα υπέρ των εμβολίών.
Οι μοναχοί που θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του θα αναφερθούν στο θέμα του νέου διοικητή μετά την παραίτηση του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου . Ήδη πολλοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί καθώς ο νέος διοικητής θα πρέπει να λύση το πρόβλημα της κατάληψης της μονής Εσφιγμένου. Μέχρι τώρα ακούγονται τα ονόματα του τέως υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη , του νυν υπουργού Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, του πρώην υπουργού Μάρκου Μπόλαρη αλλά και του βουλευτή Καβάλας κ. Γιώργου Καλαντζή.
Το ιστορικό μοναστήρι
Η ίδρυσή της οφείλεται στον Όσιο Σίμωνα, που ασκήτεψε στα μέσα του 13ου αιώνα σε σπήλαιο κοντά στη μονή, ο οποίος σε όραμα διείδε τη μελλοντική της ανοικοδόμηση. Στην αρχή της άσκησής του, από τους πολλούς χρόνους, που έμεινε συνολικά μέσα στο στενό και υγρό σπήλαιο, άκουσε μία φωνή, που ήταν η φωνή της Παναγίας, για να κτίσει τη μονή πάνω στον απέναντι κωνικό βράχο. Στην αρχή δίστασε να το κάνει, αλλά στη συνέχεια, μετά και πάλι από το άκουσμα της φωνής της Παναγίας για δεύτερη και τρίτη φορά, που η φωνή της Θεοτόκου ήταν πιο επιτακτική, ξεκίνησε να κτίζει το μοναστήρι (το έτος 1257), το οποίο μετά από την υπόδειξη της Παναγίας ονομάστηκε Νέα Βηθλεέμ, προς τιμήν της Γεννήσεως του Χριστού.
Κατά τα έτη 1365 – 1371 η μονή ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα των Σερρών Ιωάννη Ούγγλεση. Το 1581 καταστράφηκε από πυρκαγιά στην οποία έχασαν τη ζωή τους μεγάλος αριθμός μοναχών. Τότε ο ηγούμενος της μονής, Ευγένιος, ταξίδεψε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για τη διενέργεια εράνου. Ο τότε ηγεμόνας της Βλαχίας Μιχαήλ ο Γενναίος ενδιαφέρθηκε για το μοναστήρι και του δώρισε σημαντική ακίνητη περιουσία, καθώς και τα ποσά για την ανοικοδόμηση της μονής. Η Μονή κάηκε συνολικά τρεις φορές. Τη σημερινή της μορφή την πήρε μετά την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά του 1891.