0

Αυξήσεις 20% με 30% καταγράφουν οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας κατά μέσο όρο την τελευταία τετραετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%-15%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της E- Real Estate-Πανελλαδικό Δίκτυο Μεσιτών, ραγδαία αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ακόμη και 50%, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες, καταγράφεται στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής. Περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια το ζητούμενο μίσθωμα ήταν προσιτό, και δεν ήταν λίγοι οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές που στράφηκαν σε περιοχές, όπως τα Σπάτα, Μαρκόπουλο, όπου μπορούσαν να αναζητήσουν κατοικίες «μεγαλύτερες», όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα και παράλληλα νεότερης κατασκευής.

Σπίτια με ενοίκιο έως €600

Τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως €600, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ακινήτων, στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας αποτελούν το 19,96% του συνόλου, στα Βόρεια Προάστια μόλις το 0,71%, στα Νότια Προάστια το 4,03%, στα Δυτικά Προάστια το 35,58%, στο Υπόλοιπο Αττικής το 27,20% και στον Πειραιά το 35,46%.

Για εκείνους, πάντως, που αναζητούν κατοικίες με 2 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, με ζητούμενο μίσθωμα έως €600/μήνα, μπορούν να βρουν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι 8 στα 10 ακίνητα έως €600/μήνα είναι κατασκευής έως το 1980.

Παράλληλα, στα Δυτικά προάστια τα μισά ακίνητα με ζητούμενη τιμή πώλησης έως €600, είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970-1990, ενώ στον Πειραιά είναι κατασκευής 1971-1980.

Οι περιοχές του Υπολοίπου της Αττικής αποτελούν, πλέον, μονόδρομο για όσους αναζητούν κατοικίες νεότερης κατασκευής, όπου 3 στα 10 ακίνητα με ζητούμενο μίσθωμα έως €600/μήνα, είναι κατασκευής 2001-2010.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της E- Real Estates, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων με 2 Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, κατάλληλα για οικογένειες, διατίθεται με ζητούμενες τιμές μίσθωσης άνω των €800/μήνα, ιδιαίτερα για ακίνητα κατασκευής μετά το 2000.

Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας στην Αθήνα

Οι ακριβότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας στην Αθήνα, κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Spitogatos, εντοπίζονται κυρίως στα Νότια Προάστια και σε σημεία του κέντρου της Αθήνας, που είναι δημοφιλή για ενοικίαση και πώληση.

Συγκεκριμένα, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στο λεκανοπέδιο είναι, μεταξύ άλλων, η Βουλιαγμένη και η Βούλα, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, η Φιλοθέη, η Γλυφάδα, το Παλαιό Ψυχικό, ο Άλιμος και το Ελληνικό. Στις οικονομικότερες περιοχές για αγορά κατοικίας, το πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι η Αγία Βαρβάρα, το Κερατσίνι και η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία στον Πειραιά.

Ως προς την ενοικίαση κατοικίας, το ιστορικό κέντρο, η Βουλιαγμένη, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, το Παλαιό Ψυχικό, το Νέο Ψυχικό και η Φιλοθέη είναι μεταξύ των ακριβότερων περιοχών της Αττικής, ενώ στη λίστα με τις περιοχές όπου εντοπίζονται τα ακριβότερα ενοίκια συγκαταλέγεται και το Ελληνικό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να νοικιάσει μία κατοικία με την ίδια τιμή στη Νέα Μάκρη και στη Νίκαια.

Θεσσαλονίκη: Οι ακριβότερες και οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας το α΄ τρίμηνο του 2022 ήταν, μεταξύ άλλων, η Καλαμαριά, η περιοχή του κέντρου και το Πανόραμα -στοιχείο το οποίο δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς πρόκειται για περιοχές που παραδοσιακά ανήκουν στις ακριβότερες της συμπρωτεύουσας, η περιοχή Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία, η Πυλαία και η Τούμπα. Ως προς την αγορά κατοικίας, οι οικονομικότερες περιοχές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Καλλιθέα, τη Χαλκηδόνα, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Λαγκαδά και τα Μυγδόνια.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, οι ακριβότερες περιοχές ήταν, πέραν του κέντρου της πόλης, η Πυλαία, η Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία, η Άνω Πόλη και οι περιοχές Βούλγαρη-Ντεπώ-Μαρτίου και Βαρδάρης-Λαχανόκηποι. Στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας, εντοπίζονται ο Χορτιάτης, το Ωραιόκαστρο, ο Δήμος Μίκρας, η Πολίχνη και οι Συκιές.

Η επισήμανση του ΔΝΤ και τα στοιχεία της Eurostat για τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων 

Επισήμανση για τη ραγδαία αύξηση των ενοικίων στη χώρα μας έκανε το ΔΝΤ, το καλοκαίρι του 2021, αναφέροντας  ότι σε 14 από τις 17 αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες που μελέτησε, οι περισσότεροι από τους μισούς ενοικιαστές με χαμηλό εισόδημα πλήρωναν ως μίσθωμα ποσό, που ήταν πολύ κοντά στο όριο του 40% του εισοδήματός τους. Η χώρα μας, μάλιστα, συγκαταλέγεται στις χώρες που το ποσοστό είναι οριακά άνω του 40%.

Η νέα έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, κατατάσσει πρωταθλήτρια την Ελλάδα -1η με διαφορά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης- όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, κοινόχρηστα).

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ενοικιαστών στη Ρουμανία είναι 29,4%, στην Ισπανία 26,2%, στη Βουλγαρία 24,2%, στην Πορτογαλία 14,5%, στη Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στην Κύπρο μόλις 4,4%.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της E- Real Estates, σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Οικονομία