0

Έμφαση στο μεγαλύτερο έργο στο Ελληνικό έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Tοbay Ρress και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα.

«Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος, όχι γιατί διέψευσα την κριτική των αντιπάλων μου, αλλά γιατί βοήθησα στο να ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης σε όλη την Ευρώπη. Και μάλιστα, είμαι ακόμα πιο ευχαριστημένος που το πρώτο έργο που θεμελιώνεται, είναι το έργο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία βρήκαν μια αληθινή φιλόξενη στέγη στο Ελληνικό, χάρη στη χορηγία της εταιρείας Lamda.

Επίσης, ο υπουργός τονίζει για την ακρίβεια ότι έχουμε μπει «σε ένα παγκόσμιο σπιράλ πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει να κρατάμε δυνάμεις, γιατί εδώ ο αγώνας θυμίζει περισσότερο μαραθώνιο, παρά κατοστάρι».

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «Οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας. Το έχουμε ανακοινώσει πολλές φορές, το έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε σε αυτό το ερώτημα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κου Άδωνι Γεωργιάδη στη Δήμητρα Κούτρα:

 Σας έχουμε δει κ. Υπουργέ να κάνετε πάρα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Πείτε μας για τις συμφωνίες που κάνετε εκεί.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει δύο σημαντικά ταξίδια στο εξωτερικό. Το πρώτο στη Σαουδική Αραβία και το δεύτερο στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  Και τα δύο συνοδευόμενα από πλήθος επιχειρηματικής αποστολής.

Κλείστηκαν πολλές και σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες για επενδύσεις μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών. Επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τουρισμό και στο RealEstate. Και θα έρθουν και άλλες.

Θα έχουμε συνέχεια των επαφών μας και με τη Σαουδική Αραβία και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Μάιο, στην Αθήνα.

Κανένας δεν πίστευε πως θα μπουν μπουλντόζες στον Ελληνικό και όμως μπήκαν. Είστε ευχαριστημένος;

Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος, όχι γιατί διέψευσα την κριτική των αντιπάλων μου, αλλά γιατί βοήθησα στο να ξεκινήσει το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης σε όλη την Ευρώπη.

Και μάλιστα, είμαι ακόμα πιο ευχαριστημένος που το πρώτο έργο που θεμελιώνεται, είναι το έργο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία βρήκαν μια αληθινή φιλόξενη στέγη στο Ελληνικό, χάρη στη χορηγία της εταιρείας Lamda.

Έτσι, σε λίγους μήνες θα υπάρχει εκεί ένας οργασμός κατασκευαστικού έργου και σε λίγα χρόνια θα έχουμε μια καινούργια πόλη μέσα στην πόλη των Αθηνώ,ν με υψηλή ποιότητα ζωής, που θα προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Πόσο επηρέασε ο Covid-19 τις επενδύσεις και εσάς ως υπουργό Ανάπτυξης;

Ασφαλώς μας επηρέασε όλους, πάρα πολύ. Ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο, με την πλήρη καραντίνα, όλα πήγαν πίσω.  Ευτυχώς, η ελληνική οικονομία κατάφερε να κρατηθεί όρθια. Το 2021, είχαμε μια σημαντική ανάκαμψη και το 2022, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, πάμε πάρα πολύ καλά.

Πείτε μου για την επένδυση της Microsoft.

Εγκρίναμε με τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων την επένδυση της Microsoft. Ήδη, η εταιρεία έχει αγοράσει τη γη και με τις άδειες, που τώρα εκδίδουμε, προχωράει στην κατασκευή των δύο μεγάλων datacenters στην Αττική, όπως είχαμε ανακοινώσει.

Το σημαντικό είναι πως κινούμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και αποδεικνύουμε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι όσα λέμε, τα κάνουμε. Η εταιρεία είναι πολύ ευχαριστημένη και είμαι σίγουρος πως θα ακολουθήσουν και άλλες το παράδειγμά της.

Θα υπάρξουν νέα μέτρα για την ακρίβεια;

Έχουμε μπει σε ένα παγκόσμιο σπιράλ, πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει να κρατάμε δυνάμεις, γιατί εδώ ο αγώνας θυμίζει περισσότερο μαραθώνιο, παρά κατοστάρι.

Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα και ειδικά ο Πρωθυπουργός και θα λαμβάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακουφιστικά μέτρα, για όσο διάστημα διαρκεί αυτό το φαινόμενο.

Πρέπει,όμως, να σας πω ότι ήδη η αγορά έχει αρχίσει να λειτουργεί. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί την περίοδο του Πάσχα, παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι οι τιμές στα βασικά αγαθά για το πασχαλινό τραπέζι θα ξέφευγαν υπερβολικά, αυτό δεν συνέβη.

Καταφέραμε, με τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας, να κρατήσουμε τις τιμές αρκετά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι, ο κόσμος μπόρεσε να γευτεί τα παραδοσιακά προϊόντα αυτής της εποχής, σε σχετικά καλές τιμές.

Μπορεί να υπάρχει πλαφόν χωρίς να πουλάς με ζημία;

Εμείς έχουμε βάλει πλαφόν στο κέρδος. Δεν μπορείς να βάλεις πλαφόν στην τιμή, γιατί τότε θα φτάσει να έχεις ζημία και αν έχεις ζημία, απλά δεν θα πουλάς. Και αν δεν πουλάς, θα έχουμε ελλείψεις από τρόφιμα και από άλλα αγαθά και θα έχουμε μαύρη αγορά. Πράγματα που δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμε.

Yπάρχει αντίδραση της Ευρώπης για τη λήψη νέων μέτρων;

Η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας και επομένως, οι θεσμοί παρακολουθούν για το που θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της χώρας, το 2022.

Όμως, είχαμε ένα πάρα πολύ θετικό νέο. Σημειώσαμε 2% μικρότερο έλλειμμα το 2021, πράγμα που δίνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ως προς την επίτευξη του στόχου, που έχουμε θέσει για το 2022.

Θα πάμε σύντομα σε εκλογές, Υπουργέ;

Οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας. Το έχουμε ανακοινώσει πολλές φορές, το έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε σε αυτό το ερώτημα. Είναι σαν να χάνουμε χρόνο.

Πείτε μου για το νέο ΕΣΠΑπου έρχεται στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2022.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που κατάφερε να εγκρίνει το νέο ΕΣΠΑ και η πρώτη χώρα που ψήφισε το σχετικό νόμο και κατέθεσε στις ευρωπαϊκές αρχές τα σχετικά προγράμματα.

Το καλοκαίρι θα είμαστε, λοιπόν, η πρώτη χώρα που θα αρχίσουμε να βγάζουμε στον αέρα προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ ΄21-΄27. Θα είναι φυσικά επικεντρωμένο στην πράσινη ενέργεια, στις ψηφιακές επενδύσεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπάρχει Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα;

Pfizer, Microsoft, DigitalRealty, AmazonWebservices, MettaFacebook είναι μόνο μερικές από όσες έχουν έρθει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Άρα, δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι παραπάνω.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην TODAY PRESS τη νέα Free εφημερίδα που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική