Ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, είπε ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα αφού σηματοδοτεί «το τέλος μιας επώδυνης διαδρομής για τη χώρα, της ταπεινωτικής εποπτείας μας η οποία επίσης μας οδήγησε να μάθουμε πολλά. Ανακοινώθηκε από το Eurogroup ότι λήγει οριστικά η 12ετής εποπτεία. Καταργείται ένα τιμωρητικό επιτόκιο στο δημόσιο χρέος, και η Ελλάδα ωφελείται κατά 6 δισ. ευρώ στην εξυπηρέτηση του χρέους». Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη μεγέθυνση του εισοδήματος των πολιτών, προσέθεσε ότι η χώρα μας θα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη φέτος. Σημείωσε ότι η ελληνική αγορά εργασίας είχε διαχρονικά προβλήματα, αλλά με τις επιλογές της κυβέρνησης αναστρέφεται η τάση της εξόδου των νέων από τη χώρα, και αναζητούν διόδους επιστροφής πολλοί από αυτούς που έφυγαν.
«Η Ελλάδα γίνεται εξαγωγική οικονομία, οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται στις διεθνείς αγορές και αυτό σημαίνει καλύτερες προοπτικές για τους εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις επενδύουν πολλά, και περισσότερο στην καινοτομία κάτι που σημαίνει ότι οι πτυχιούχοι δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό», είπε ο κ. Σκέρτσος προσθέτοντας ότι «επενδύουμε πολύ στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου γιατί έχουμε πρόβλημα δημογραφικό» Όπως είπε η κυβέρνηση δημιουργεί εργαλεία στήριξης των νέων γονέων και ανέφερε μεταξύ άλλων τις «νταντάδες της γειτονιάς», και τις περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επίσης αναφερόμενος στις γυναίκες στην αγορά, είπε ότι η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών είναι οι δρόμος για να κατακτηθεί η ισότητα των φύλων.
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι δεν υπάρχει πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους και προσέθεσε ότι πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε συνεργατικά, να μαθαίνουμε τις ανάγκες τους και να τις καλύπτουμε.
«Δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο το βραχυπρόθεσμο κέρδος. Μας ενδιαφέρει πολύ η αποτελεσματικότητα και η επιβεβαίωση ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Όταν λέει ο πρωθυπουργός “το είπαμε και το κάναμε” το εννοεί» είπε. Επισήμανε πως όταν εταιρείες κολοσσοί εμπιστεύονται τη χώρα μας «η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια “έδιωχνε” τους επενδυτές, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αναγνώριση της διαδικασίας μετασχηματισμού».
Τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, έκανε λόγο για ανάγκη κάλυψης των κενών της δημόσιας διοίκησης ώστε «να εναρμονιστεί ο ανθρώπινος παράγοντας με την ψηφιοποίηση, να εκλείψουν οι παλιές νοοτροπίες, και με επιμονή μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Δεν είναι χαμένο στοίχημα η ανακοπή του brain drain, είπε κλείνοντας ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανακοποεί ο ρυθμός.