0

Σοκολατένια αυγά, λαμπάδες, τσουρέκια, παιχνίδια, είδη υπόδησης και ένδυσης παρέδωσε στα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία» , «Αγλαΐα Κυριακού», ο δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Έλα κι εσύ!». Παραλήπτες αυτής της προσφοράς αγάπης εκτός από τα εισαγγελικά παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων και της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» ήταν η Παιδόπολη «Αγ. Ανδρέας» και η Στέγη Θηλέων Π. Φαλήρου «Αγ. Αλέξανδρος».

«Φροντίζουμε οι δράσεις μας για τα εισαγγελικά παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων καθώς και για κείνα που φιλοξενούνται σε δομές να συνεχίζονται 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο ενόψει των εορτών. Ακόμη και στην περίοδο του σκληρού lockdown εμείς δεν σταματήσαμε να προσφέρουμε. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε μια νότα χαράς στη δύσκολη ζωή τους. Η πολιτεία οφείλει να σκύψει σοβαρά πάνω σ’ αυτά τα ‘παρκαρισμένα’ παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων που αν και υγιή μεγαλώνουν μέσα σε θαλάμους νοσοκομείου και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών», σχολίασε ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ανέφερε δε πως «τα εισαγγελικά παιδιά άνω των 12 ετών στερούνται ακόμη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στον δήμο μας το 2022, οι εισαγγελικές εντολές για παραμέληση και κακοποίηση ανηλίκων αυξήθηκαν κατά 70%. Δυστυχώς και οι τρεις κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας μας ασχολούνται αποκλειστικά με εισαγγελικές παραγγελίες και τα αιτήματα σχολείων. Όσο υπάρχει υποστελέχωση τόσο οι κοινωνικές έρευνες θα καθυστερούν με αποτέλεσμα να γίνεται ξανά θύμα το παιδί».

Η υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας «Έλα κι εσύ!» Καλλιόπη Δράκου, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα και τι ακριβώς είναι το «Έλα κι εσύ!». «Το “Έλα κι εσύ!” είναι μια ομάδα ανθρώπων που σκοπό έχει την υποστήριξη παιδιών με εισαγγελική παραγγελία -και όχι μόνο-, που φιλοξενούνται σε ιδρύματα και στα Νοσοκομεία Παίδων “Αγ. Σοφία” , “Αγλαΐα Κυριακού”. Η ιδέα ξεκίνησε από μια προσωπική ανάγκη», εξηγεί η κ. Δράκου. «Πριν από 10 χρόνια έτυχε να βρεθούν στο δρόμο μου άνθρωποι που ήταν νονοί αγάπης και μπήκα κι εγώ μέσα σ’ αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι καθώς έγινα κι εγώ τότε νονά αγάπης για κάποια παιδιά του κέντρου βρεφών “Η Μητέρα”, “παρασύροντας” μαζί και κάποιους φίλους. Δεν μου ήταν εύκολο να κοιμάμαι ήσυχη τα βράδια και να σκέφτομαι ότι υπάρχουν παιδιά σε μια από τις καλύτερες δομές παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, και ότι είναι μόνα τους. Έτσι αποφάσισα να κάνω κάποια πράγματα που θα μπορούσα να προσφέρω με όποιον τρόπο δίνοντάς τους μια νότα χαράς. Σε όλη αυτή την πορεία συνάντησα ανθρώπους, φίλους που συσπειρώθηκαν γύρω από αυτό και οι οποίοι δεν ήξεραν πως να βοηθήσουν και άλλοι οι οποίοι ήταν τελείως άγνωστοι σε μένα και απλώς έμαθαν για όλη αυτή την προσπάθεια και ήθελαν να βοηθήσουν. Όλο αυτό πήγαινε από στόμα σε στόμα και μάλιστα αυτή η ανάγκη να προσφέρουν, υπήρχε εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και ήταν πολύ συγκινητικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθελοντική ομάδα «Έλα κι εσύ!» η οποία δραστηριοποιείται 365 τον χρόνο, είναι μια κλειστή, ιδιωτική ομάδα στο facebook και από τον Οκτώβρη του 2022 που ξεκίνησε με 20-30 ανθρώπους, αυτή τη στιγμή μετρά πάνω από 560 ενεργά μέλη. «Έγινε στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να υπάρχει μία πηγή άμεσης ενημέρωσης ώστε να ξέρουν τα μέλη της ομάδας, ανά πάσα στιγμή που υπάρχει ανάγκη για προσφορά.

Στην κοινωνική ομπρέλα των δράσεων της ομάδας όπως αναφέρει η κ. Δράκου, πρώτα και πάνω-πάνω στη λίστα είναι τα εισαγγελικά παιδιά, τα εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», που είναι από δύο μηνών μέχρι και ενήλικα (έως 18 ετών), «τα οποία», όπως εξηγεί «αν και υγιή μεγαλώνουν μέσα σ’ έναν θάλαμο νοσοκομείου. Ξέρετε, ο εθελοντής δεν μπορεί να πάρει τον ρόλο τους κράτους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι λίγο να διευκολύνουμε την ποιότητα της ζωής τους όσο μπορούμε και με όλες μας τις δυνάμεις».

Σε ό,τι αφορά τις δομές όπου φτάνουν όλες οι προσφορές αγάπης, η κ. Δράκου εξηγεί: «Οι δομές με τις οποίες ασχολούμαστε είναι ελεγμένες δυο και τρεις φορές από εμάς και ξέρουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα που συγκεντρώνουμε πηγαίνουν στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη». Η διαδικασία είναι πολύ απλή καθώς όποιος ενδιαφέρεται κάνει ένα αίτημα στην ομάδα, γίνεται αποδεκτό, και ενημερώνεται για τις ανάγκες που προκύπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η εθελοντική ομάδα ξεκαθαρίζει η υπεύθυνη, δεν παίρνει χρήματα, αφού η προσφορά είναι πάντοτε σε είδος. «Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις δράσεις, ενώ υπάρχουν αντίστοιχα ευχαριστήρια απ’ όλες τις δομές προς όλους τους χορηγούς αγάπης, καθώς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πετύχει μια σχέση εμπιστοσύνης».

Ποιοί όμως είναι αυτοί που στηρίζουν αυτές τις δράσεις, απαντά η υπεύθυνη του «Έλα κι Εσύ!»: «Όλα αυτά τα χρόνια πέρα από κάποιες μεγάλες εταιρείες που βοηθούν πάρα πολύ, η βοήθεια έρχεται κυρίως από απλούς ανθρώπους που θα στερηθούν για να δώσουν και είναι πολλοί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν νιώθουν καλά με το να μην βοηθήσουν και επειδή τα είδη μπορεί να είναι ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα παγουρίνο, ένα ζιπουνάκι, το ελάχιστο το δικό τους είναι πολύ για τα παιδιά αυτά. Τα παιδιά αυτά τα βλέπουν ως μέλος της οικογένειάς τους. Εντός εισαγωγικών είναι σα να έχουν υιοθετήσει τα βαφτιστήρια τους και με ρωτάνε μήπως χρειάζονται και κάτι παραπάνω, οπότε μπορούν και ακολουθούν τα βαφτιστήρια τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», αναφέρει η κ. Δράκου, ενώ δεν διστάζει να αναφερθεί και στην αδιαφορία που έχουν εισπράξει από κάποιους ανθρώπους: «”Μεγάλες τσέπες με μικρές καρδιές”, θα σχολιάσω εδώ», λέει η κ. Δράκου, για τους οικονομικά επιφανείς ανθρώπους οι οποίοι ενώ τους ζητήθηκε βοήθεια, εκείνοι τους γύρισαν την πλάτη. «Είναι σίγουρα λυπηρό γιατί μιλάμε για κακοποιημένα παιδιά, εγκαταλελειμμένα, μιλάμε για βρέφη».

Στην ερώτηση για το τι πραγματικά χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ώστε να γίνει νονός αγάπης, εκείνη απαντά: «Για να γίνει κάποιος νονός αγάπης χρειάζεται πάνω απ’ όλα ευαισθησία, να έχει την διάθεση να κάνει πράξη ζωής την αγάπη του και να λειτουργήσει πάνω σε αυτό. Να την κάνει πράξη όλο τον χρόνο σε όποιον συνάνθρωπό μας έχει ανάγκη γιατί ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει το λίγο το δικό του, που είναι πολύ γι’ αυτούς που το χρειάζονται».

Από την πλευρά της η Μαρία Παλαιοκρασσά μέλος του «Έλα κι εσύ», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμμετοχή της στην ομάδα: «Επειδή σαν άνθρωπος είμαι πολύ δοτική, και έχοντας πολλά χρόνια επιχείρηση στον Πειραιά, νοιάζομαι για τον συνάνθρωπό μου. Όταν δω μια δράση δεν μου είναι αδιάφορη. Εδώ και οκτώ χρόνια άλλωστε ασχολούμαι με τον εθελοντισμό και χαίρομαι γιατί είμαστε ένας μεγάλος κύκλος αγκαλιάς προς τον συνάνθρωπο που πράττουμε αόρατα, με πράξεις».

Το μήνυμα της κ. Παλαιοκρασσά είναι τέσσερις λέξεις: αλληλεγγύη, δοτικότητα, προσφορά, αφύπνιση, ενώ δεν διστάζει να αναφέρει πως αν και κάποιες «μεγάλες πόρτες» δεν άνοιξαν ποτέ την αγκαλιά τους, ωστόσο μέσα από ένα από αυθόρμητο βιντεάκι που δημιουργήθηκε πριν λίγες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώθηκαν πολύ άμεσα πασχαλινά αυγά και τσουρέκια για όλα αυτά τα παιδάκια που περιμένουν αυτή την «αγκαλιά» σε αυτούς τους θαλάμους.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις