0

Μόνο μερικές ψήφοι (40 συγκεκριμένα) δεν επέτρεψαν στον κ. Κώστα Αλλαγιάννη να βρεθεί στον δημαρχιακό θώκο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας από το 2014, κάτι που κατάφερε με σχετική άνεση το 2019. Γυρνώντας πίσω και αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα του έργου του οι δημότες Μαρκοπούλου μάλλον θα ήθελαν να τον είχαν δήμαρχο από την προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Όπως ο ίδιος μας αναφέρει στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε “έχοντας παραλάβει έναν Δήμο κυριολεκτικά διαλυμένο σε κάθε επίπεδο, από την Καθαριότητα και τον φωτισμό, μέχρι τα σχολεία, τη λειτουργία των τμημάτων στις υπηρεσίες μας και το οδικό δίκτυο, τα άλματα που έχουμε κάνει μόνο με τον όρο «θαύμα» μπορούν να χαρακτηριστούν!”

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Μαρκοπούλου, κ. Κώστα Αλλαγιάννη έχει ως εξής:

 

Δήμαρχε, όλη η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από το δυστύχημα των Τεμπών. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε;

Είναι γεγονός ότι η ανείπωτη τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι και φοιτητές, βύθισαν όλη τη χώρα σε πόνο και οδύνη.

Από την πρώτη στιγμή εξέφρασα τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. Οι σκέψεις και οι προσευχές όλων μας στρέφονται στους αγνοούμενους και τους οικείους τους.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου ανέστειλε εις ένδειξη πένθους κάθε εορταστική εκδήλωση.

 

Λίγες ημέρες πριν είχαμε τον σεισμό με τα τραγικά αποτελέσματα στην Τουρκία και τη Συρία. Ο δήμος σας ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν σε βοήθεια. Μάλιστα η ανταπόκριση των πολιτών ήταν συγκινητική. 

Όντως, πρωτοφανής υπήρξε η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαρκοπούλου, για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία, σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε., την Περιφέρεια Αττικής και το «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Παρά τη συνεχιζόμενη και πολυεπίπεδη κρίση, πολίτες κάθε ηλικίας συνέρρεαν επί τέσσερις ημέρες σαν «χείμαρρος» αγάπης και αλληλεγγύης, για να προσφέρουν – πολλοί από το στέρημα τους – είδη πρώτης ανάγκης, καταφέρνοντας να συγκεντρωθούν τρία φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας!

Η μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δήμου, απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι είναι ανεξάντλητα τα «αποθέματα» σε ευαισθησία και «αντανακλαστικά» ανθρωπιάς, σε αντίθεση με ό,τι δυσοίωνο προβάλλεται για την εποχή μας!

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους συμπολίτες μου, που έσπευσαν να συνδράμουν στον ανθρωπιστικό αυτό σκοπό, ανανεώνοντας παράλληλα την ελπίδα για το μέλλον της κοινωνίας μας.

Ευχαριστώ βέβαια και τα στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των Κοινωνικών Εθελοντών του, που βοήθησαν στην πολύωρη διαδικασία έγκαιρης οργάνωσης, ταξινόμησης και συσκευασίας του τεράστιου όγκου όλων των προσφερόμενων ειδών.

 

Να αλλάξουμε κλίμα και να σας ρωτήσω αν μείνατε ικανοποιημένος από όσα ειπώθηκαν στη συνάντησή σας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων της περιοχής;

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας στα Γραφεία του Ταμείου και τέθηκαν προς συζήτηση η ανάπτυξη και η επιτυχής αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων με αποφυγή της απαξίωσης τους, μέσα από τη μέριμνα για συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων με τον Δήμο Μαρκοπούλου ομάδων εργασίας, με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας και επίλυση των προβλημάτων, πριν την οριστική παραχώρηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στον μελλοντικό μισθωτή.

Εμείς ζητήσαμε, μεταξύ άλλων:

– Συμμετοχή του Δήμου στα Δ.Σ. του Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Κέντρου, όπως άλλωστε γινόταν την περίοδο 2004 – 2009.

– Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα όμβρια του Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

– Να παραμείνει ως κυρίαρχη η αθλητική χρήση, για τη διατήρηση και προώθηση του αθλήματος της Ιππασίας και τη διοργάνωση πανελληνίων και διεθνών Ιππικών διοργανώσεων.

– Ισότιμη επιβάρυνση των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στο ακίνητο και ιδιαίτερα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με ανταποδοτικά τέλη και φόρους προς τον Δήμο Μαρκοπούλου, ανάλογα με εκείνα που καταβάλλουν τα αντίστοιχα καταστήματα και δραστηριότητες που εδρεύουν στο Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη.

– Εξασφάλιση παραμονής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις που λειτουργεί σήμερα, χωρίς οικονομικές απαιτήσεις.

– Προβολή, ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων εντός του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, με ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες.

– Διακριτή ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας της τεχνητής λίμνης, του δικτύου ύδρευσης και πυρόσβεσης στην περιοχή του Τριάθλου.

Έχουμε εκδώσει δελτίο τύπου όπου καταγράφουμε όλα τα αιτήματά μας.

Έπειτα από την παράθεση όλων των αιτημάτων μας έγινε φανερό ότι δεν επιτρέπεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαρκοπούλου, να αναπτύσσονται τόσο μεγάλες δραστηριότητες, χωρίς την ενημέρωση, συμμετοχή και εμπλοκή της Δημοτικής Αρχής, που είναι η άμεσα υπεύθυνη απέναντι στους δημότες και κατοίκους.

Η Πολιτεία δεν πρέπει να επιτρέψει την απώλεια τόσο μεγάλων απαραίτητων εσόδων, την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής μας χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη και τις νέες δραστηριότητες, χωρίς τη συμμετοχή τους στην αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.

 

Δήμαρχε, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό στο μέχρι σήμερα έργο σας, που θα στεκόσασταν;

Από τις συζητήσεις με δημότες και κατοίκους των περιοχών του Δήμου μας, αυτό που εισπράττω είναι κυρίως θετικά σχόλια, κι αυτός είναι ο σημαντικότερος απολογισμός του έργου μας! Πράγματι, έχοντας παραλάβει έναν Δήμο κυριολεκτικά διαλυμένο σε κάθε επίπεδο, από την Καθαριότητα και τον φωτισμό, μέχρι τα σχολεία, τη λειτουργία των τμημάτων στις υπηρεσίες μας και το οδικό δίκτυο, τα άλματα που έχουμε κάνει μόνο με τον όρο «θαύμα» μπορούν να χαρακτηριστούν!

Σήμερα, έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε υφιστάμενα έργα που χρόνιζαν στα συρτάρια, να συντάξουμε πλήθος μελετών και να καταθέσουμε φακέλους προς χρηματοδότηση έργων υποδομών και συντήρησης δομών του Δήμου μας, πράγμα που δεν είχε γίνει ποτέ στον Δήμο Μαρκοπούλου. Στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου καταφέραμε άμεσα να αλλάξουμε το κλίμα στις γειτονιές και να θέσουμε τις βάσεις για το οργανωμένο πλάνο που έχουμε στο μυαλό μας και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. Το να μιλάμε σήμερα για έναν Σταθμό Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) που ζηλεύουν αρκετοί Δήμοι και έναν στόλο φορτηγών και μηχανημάτων που συνεχώς βελτιώνεται και εξελίσσεται, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, συγκρίνεται ίσως με τον άθλο του καθαρισμού της κόπρου του Αυγεία! Ο Ηρακλής το κατάφερε σε μία ημέρα, εμάς μας πήρε λίγες εβδομάδες, αλλά η κατάσταση άλλαξε δραστικά!

Η κατάσταση στην παιδεία ήταν επίσης σε απελπιστικά επίπεδα, παραλαμβάνοντας ασυντήρητα σχολεία γεμάτα αίθουσες προκάτ, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη Δημοτική Αρχή. Σήμερα, μιλάμε για ικανοποιημένα αιτήματα των σχολείων προς τον Δήμο, σε ποσοστό 98%, αγορά οικοπέδου και ήδη έτοιμος φάκελος για την ανέγερση νέου 4ου Δημοτικού σχολείου που θα απομακρύνει όλα τα  κοντέινερ από το Μαρκόπουλο και θα στεγάσει μαθητές Δημοτικού σε ένα νέο, ασφαλές, πανέμορφο και υπερσύγχρονο σχολικό κτίριο! Αξιοσημείωτο έργο έχουν σημειώσει και τα νομικά μας πρόσωπα, σε ότι αφορά στην συντήρηση των πλατειών μας και άλλων χώρων συνάθροισης των δημοτών, δίνοντας ζωή ξανά σε παρατημένους ιστορικούς χώρους και  βέβαια το λιμάνι μας στο Πόρτο Ράφτη και το παραλιακό μέτωπο!

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή;

Παραλάβαμε τον Δήμο, με τα σκουπίδια να αποτελούν το Νο1 πρόβλημα της περιοχής. Ευτυχώς, η εικόνα των βουνών σκουπιδιών σε κάθε γειτονιά και της απέραντης χωματερής,  γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν με συστηματική δουλειά, ορθολογική αντιμετώπιση και  διαχείριση των προγραμμάτων αποκομιδής. Δυστυχώς, τα προβλήματα αφορούσαν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των δημοτών: Καθαριότητα, Πράσινο, Ηλεκτροφωτισμός, Σχολεία, έλλειψη αθλητικών χώρων και λοιπών χώρων συνάθροισης, οδικό δίκτυο και βέβαια το μείζον θέμα της αποχέτευσης του Δήμου. Έχουμε επιτύχει άλματα βελτίωσης στα περισσότερα και έχουμε αλλάξει άρδην την εικόνα του Δήμου πάνω σε όλα!

 

Πείτε μας ποιο είναι το στοίχημα που έχετε βάλει και θέλετε να κερδίσετε μέχρι το τέλος αυτής της θητείας;

Δεν σας κρύβω πως, γνωρίζοντας καλά την τραγική κατάσταση του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια της εγκατάλειψης, το αρχικό στοίχημα για ολόκληρη την τετραετία ήταν το  συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα. Πλέον, κοιτάζοντας πόσα έχουμε πετύχει, το στοίχημα αλλάζει, οι προσδοκίες μεγαλώνουν και οι δημότες περιμένουν να συνεχιστεί και να ενταθεί ο θετικός ρυθμός. Το στοίχημα λοιπόν, είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες. Πιάσαμε στόχους 4ετίας, σε λιγότερο από δύο χρόνια. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ενόψει της θερινής περιόδου, που σίγουρα θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες;

Όπως κάθε θερινή περίοδο στον Δήμο μας, το βλέμμα μας στρέφεται στην αντιπυρική προστασία και στην καθαριότητα. Η ασφάλεια, η καθαριότητα αλλά και η αισθητική που παρουσιάζει ο Δήμος μας, διαθέτοντας ίσως τις ωραιότερες και πιο καθαρές παραλίες της Αττικής, είναι ανάμεσα στα πρωταρχικά μας μελήματα για τους καλοκαιρινούς μήνες που το Πόρτο Ράφτη μετατρέπεται σε τουριστικό προορισμό. Με την πλαζ Αυλακίου να αποτελεί το θερινό μας στολίδι, ευελπιστούμε πως και φέτος θα προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε κάθε επισκέπτη που μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων έχει απόλυτη ανάγκη τέτοιες μικρές «αποδράσεις».

 

Πρόσφατα συναντηθήκατε και με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη. Τι περιείχε η ατζέντα των συζητήσεών σας; 

Η συνάντηση με τον μακροβιότερο Υπουργό Ναυτιλίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δυναμικής εξωστρέφειας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Μαρκοπούλου, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, την άμεση και στενή συνεργασία με ανώτατους θεσμικούς παράγοντες, επιδιώκοντας να «εξοπλιστεί» με τα απαραίτητα εφόδια σε όλους τους τομείς που τον αφορούν, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών του.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου Μεσογαίας» Ευάγγελου Δημητρίου και συζητήσαμε πάγιες και άλλες ανάγκες που παρουσιάζει  το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, τόσο σε επίπεδο συντήρησης, όσο και σε επίπεδο υποδομών και ανάπτυξης.

Η στοιχειοθέτηση των παραπάνω αναγκών και η προτεραιοποίηση τους, οδήγησε όχι μόνο στην κατανόηση τους, αλλά και στη θετική ανταπόκριση του Υπουργού, εκφράζοντας την πρόθεσή του, να προωθήσει την άμεση χρηματοδότηση σημαντικών έργων στο λιμάνι.

Πρέπει να σημειώσω ότι ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας έδειξαν αληθινό ενδιαφέρον και με την έμπρακτη συμπαράσταση τους, όπως το έχουν κάνει ήδη μέχρι τώρα, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κάλυψη χρόνιων αιτημάτων των δημοτών και κατοίκων του Πόρτο Ράφτη.

Άλλωστε το λιμάνι του Πόρτο Ράφτη αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, αγαπημένο ειδυλλιακό τοπίο για τους μόνιμους κατοίκους, παρουσιάζοντας παράλληλα μια τεράστια δυναμική ανάπτυξης, με την πρόβλεψη των κατάλληλων υποδομών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις