Σε μια… πολεμική συνέντευξη Τύπου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Κιν Γκανγκ, επέπληξε τις ΗΠΑ για την πολιτική τους στην Ταϊβάν και για το περιστατικό με το μπαλόνι, ενώ επαίνεσε τη σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα οδεύουν προς μια αναπόφευκτη σύγκρουση εάν η Ουάσιγκτον δεν αλλάξει την προσέγγισή της, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας σε μια ακανθώδη συνέντευξη Τύπου, στην οποία υπερασπίστηκε την ενίσχυση της σχέσης της χώρας του με τη Ρωσία.
Στην πρώτη του εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης ως υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, ο Κιν Γκανγκ περιέγραψε την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Κίνας για τα επόμενα χρόνια, παρουσιάζοντας την Κίνα και τη σχέση της με τη Ρωσία ως φάρο δύναμης και σταθερότητας, ενώ τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως πηγή έντασης και σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον Κιν, η αμερικανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι θέλει να συναγωνιστεί την Κίνα χωρίς να επιδιώκει σύγκρουση, «αλλά, στην πραγματικότητα, ο λεγόμενος ανταγωνισμός της αμερικανικής πλευράς είναι ο πλήρης περιορισμός και η καταστολή, ένα παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης, στο οποίο εσύ πεθαίνεις και εγώ ζω».
«Εάν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο, αλλά συνεχίσουν να επιταχύνουν προς ένα λάθος μονοπάτι, κανένα προστατευτικό κιγκλίδωμα δεν μπορεί να αποτρέψει τον εκτροχιασμό και σίγουρα θα υπάρξει σύγκρουση και αντιπαράθεση».
Πεκίνο: Με τη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, ο κόσμος θα έχει μια κινητήρια δύναμη
Από την άλλη, ο Κιν υπερασπίστηκε τη στενή φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, μια σχέση που παρακολουθεί στενά η Δύση. Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι δεσμοί μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας αποτελούν παράδειγμα για τις παγκόσμιες εξωτερικές σχέσεις.
«Με την Κίνα και τη Ρωσία να συνεργάζονται, ο κόσμος θα έχει μια κινητήρια δύναμη. Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτικό είναι η Κίνα και η Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους», σημείωσε.
Τα σχόλια του Κιν απηχούσαν μια ομιλία του ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε πολιτικούς αντιπροσώπους τη Δευτέρα, αποδοκιμάζοντας την «περιορισμό» της Κίνας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
«Οι δυτικές χώρες υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν εφαρμόσει πλήρη περιορισμό, περικύκλωση και καταστολή της Κίνας, γεγονός που έχει φέρει άνευ προηγουμένου σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη της χώρας μας», είπε ο Σι.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια και οι προσπάθειες για την αποκατάστασή τους εκτροχιάστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, όταν οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετούσε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι ήταν ένα ατύχημα που προκλήθηκε από «ανωτέρα βία» και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά.