Στη νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για το TheTOC και καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα ανακοινωθεί η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών- όλα δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη θα στηθεί στις 9 Απριλίου- τα δυο μεγάλα κόμματα αυξάνουν έστω και οριακά τις δυνάμεις τους, γεγονός που δείχνει ότι η αναμέτρηση θα είναι μια δύσκολη άσκηση για τα μικρά κόμματα, που κινδυνεύουν να συνθλιβούν ανάμεσα στους δυο μεγάλους παίκτες, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται με αρκετά μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις των προηγούμενων ετών, ενώ στο σενάριο των δεύτερων εκλογών- που πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο- το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σαφώς πλησιάζει ή εν πάση περιπτώσει μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Αντίθετα, όπως θα δούμε αμέσως τώρα, το σενάριο της “κυβέρνησης των ηττημένων” (δηλαδή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συν ΜεΡΑ25) δεν φαίνεται πιθανό, μετά τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Αλλωστε δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι το ΜεΡΑ25 θα καταφέρει τελικά να μπει στη Βουλή, γεγονός που διευκολύνει την αυτοδυναμία.
Στην πρόθεση ψήφου, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν οριακά τις δυνάμεις τους, με τη διαφορά να είναι μεγάλη υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
Τα ποσοστά αυτά επί των εγκύρων γίνονται: Ν.Δ 34.4% , ΣΥΡΙΖΑ 26.5% , ΠΑΣΟΚ 10.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.1%, ΜΕΡΑ 25 2.4%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.7%, ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1,2%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 3.2%. Η διαφορά επί των εγκύρων βρίσκεται στο 7.9%.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, σενάριο κυβέρνησης ηττημένων, δηλαδή κυβέρνηση από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) με την στήριξη και ενός τρίτου μικρότερου κόμματος δεν βγαίνει, αφού τα ποσοστά των κομμάτων δεν επιτρέπουν να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151ας εδρών.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, καθώς υπό προϋποθέσεις, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Η Ν.Δ συγκεντρώνει 36.2% ( + 3.3%), ο ΣΥΡΙΖΑ 27.3% ( + 1.2%), το ΠΑΣΟΚ 8.7% ( – 1.1%), Κ.Κ.Ε 4% ( -0.4%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.2% ( – 0.7%), ΜΕΡΑ 25 1.9% ( – 0.4%), ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2%( – 0.7%), ΑΛΛ0 2.9% ( – 0.2%).
Βλέπουμε δηλαδή μεγάλη αύξηση του πρώτου κόμματος (ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση), μικρή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και απώλειες για όλα τα μικρότερα κόμματα που τροφοδοτούν τους δυο μεγάλους. Το ΠΑΣΟΚ υφίσταται μεγάλη πίεση και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως πληρώσει τη νύφη…
Τα αποτελέσματα αυτά επί των εγκύρων γίνονται : Ν.Δ 38%- δηλαδή είναι εφικτή η αυτοδυναμία- ΣΥΡΙΖΑ 28.7%, ΠΑΣΟΚ 9.1%, Κ.Κ.Ε 4.2%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3.4%, ΜΕΡΑ 25 2%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.1%, ΑΛΛΟ 3%.
Εχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της δύναμης των κομμάτων στον χρόνο. Δηλαδή πώς διαμορφώνεται η δύναμη των κομμάτων στις έρευνες της Opinion Poll από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και σήμερα.
Διαπιστώνομε λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια εντυπωσιακή σταθερότητα και παραμένει πρώτο κόμμα με ποσοστά άνω του 30%, σε όλη τη διάρκεια του 22 και στην τελική ευθεία παρουσιάζει μάλιστα και άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μεγάλη άνοδο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και ξεφεύγει από το 19% του Φεβρουαρίου του 22 και φθάνει σήμερα στο 25%, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνει κάμψη. Και πέφτει από το 14% που είχε μετρηθεί τον Φεβρουάριο του 22, σε μονοψήφιο ποσοστό σήμερα.
Τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι να προκύψει από τις εκλογές
Επειδή πολύ λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το ποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές και αν υπάρχει περιθώριο για συνεργασίες, αξίζει να δούμε τι κυβέρνηση θέλουν οι ψηφοφόροι να προκύψει από τις εκλογές. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας; Και αν συνεργαστούν τα κόμματα, ποιο σχήμα επιλέγουν οι πολίτες.
Το 28.1% επιλέγει αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ και το 14.1% Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό την Ν.Δ , ενώ το 9% αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 16.1% Κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ένα 20.8% επιλέγει οικουμενική και το 6.1% άλλη.
Ενδιαφέρον έχει να σημειώσουμε ότι σε αυτήν την ερώτηση, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν κατά πλειοψηφία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και όχι κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με αυτά που δηλώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Στην παράσταση νίκης- που έχει μεγάλη σημασία για την εκλογική συμπεριφορά- το 66.9% πιστεύει ότι θα νικήσει η Ν.Δ στις ερχόμενες εκλογές και το 15.8% ο ΣΥΡΙΖΑ . Στην έρευνα Ιανουαρίου τα ποσοστά ήταν Ν.Δ 64.7%, ΣΥΡΙΖΑ 18.9%.
Αν δεν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής πάντως, το 41.4% δηλώνει ότι θα προτιμούσε να ξαναγίνουν εκλογές και το 52.8% να σχηματιστεί Κυβέρνηση συνεργασίας. (Με εξαίρεση τους νεοδημοκράτες που θέλουν κατά πλειοψηφία να γίνουν ξανά εκλογές.)
Crash test ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, γεγονός που δεν εκπλήσσει μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης και με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να έχουν πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών.
Ετσι, μόνο 37.9% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από την Κυβέρνηση, ενώ το 61.2% λίγο ή καθόλου
Η εικόνα όμως διευκρινίζεται, όταν τίθεται το ερώτημα αν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Σε αυτή την ερώτηση, μόλις το 20.8% θεωρεί ότι με μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα στην χώρα θα ήταν καλύτερα, ενώ το 48.3% θεωρεί ότι θα πήγαιναν χειρότερα. Το 27.1% πιστεύει ότι θα ήταν τα ίδια.
Για το έργο του πρωθυπουργού, έχει σημασία να τονιστεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή σε σχέση με τις συνολικές επιδόσεις της κυβέρνησης.
Ετσι το 41.4% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του Πρωθυπουργού ( 3.5% πιο υψηλά από την ικανοποίηση του κυβερνητικού έργου). Αντίθετη άποψη έχει το 58%. Τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης εμφανίζονται ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ του 2019, με ποσοστά 72.2% και 50% αντίστοιχα, γεγονός που σημαίνει ότι ο ένας στους δυο ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ του 2019 βαθμολογεί θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός με 52% θετικές απόψεις έναντι 46.4% αρνητικές. Ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης με 37.7% έναντι 50.3%, ο Α. Τσίπρας με 34.8% έναντι 63%, ο Δ. Κουτσούμπας με 31/5% έναντι 59%, ο Γ. Βαρουφάκης με 21.4% έναντι 72.3% και ο Κ. Βελόπουλος με 19.2% έναντι 71.9%.
Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται να συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά του Α. Τσίπρα ως την δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης, σε οχτώ βασικούς τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα : Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας με 60.6% έναντι 18.47% του Αλέξη Τσίπρα, στο Μεταναστευτικό με 52.6% έναντι 19.8%, στα προβλήματα βίας και εγκληματικότητας 47.5% έναντι 19.25% του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στα ζητήματα Οικονομίας και Ανάπτυξης με 47% έναντι 22.6%, στο πρόβλημα της ακρίβειας με 38% έναντι 27.1%, στην κοινωνική πολιτική και την στήριξη των ασθενεστέρων με 38%- 35%.
Ακόμα και στα θέματα θεσμών και διαφάνειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση με 35.6% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ και στα προβλήματα διαφθοράς κερδίζει με 34.5% έναντι του Αλέξη Τσίπρα, που τον εμπιστεύεται το 26.8%.
Ετσι, δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός προηγείται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 45.6% έναντι ενός 24.7% που επιλέγει τον Α. Τσίπρα, ενώ το 26.9% επιλέγει τον Κανένα.
Εδώ έχει ενδιαφέρον και σημασία να δούμε, τι λένε και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ. Εχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν με μεγάλη διαφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό και μάλιστα με ποσοστό της τάξης του 60%, ενώ μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ προτιμούν τον κ. Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, αν και επιλέγουν κατά πλειοψηφία τον Κανέναν.
Πρόβλημα νούμερο ένα η ακρίβεια
Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτό που είναι εντυπωσιακό όμως, είναι το τεράστιο ποσοστό που καταλαμβάνει η ακρίβεια στην ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι- δείχνει σαν να είναι το μοναδικό που τους απασχολεί- ενώ αντίθετα άλλα θέματα που είναι ψηλά στην ατζέντα της αντιπολίτευσης, δεν τους απασχολούν σχεδόν καθόλου.
Η οξύτητα του προβλήματος της ακρίβειας και της επίδρασης στην ζωή των νοικοκυριών φαίνεται και από το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 19.6% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί και το 41% ότι αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες, ενώ το 29% δηλώνει ότι δυσκολεύεται αλλά ανταπεξέρχεται και το 9.8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα.
Όσον αφορά πάντως στην ακρίβεια και την επίδρασή της στους πολιτικούς συσχετισμούς όμως, υπάρχουν δύο θέματα που επιδρούν:
Από την μια, το 36.1% θεωρεί ότι περισσότερο ευθύνεται η διεθνής συγκυρία, το 40% τα βάζει με την Κυβέρνηση και το 19.3% θεωρεί ότι ευθύνονται και οι δύο αυτοί παράγοντες.
Από την άλλη , το 44.6% – ποσοστό σημαντικό – αξιολογεί θετικά τα μέτρα που έχει πάρει συνολικά η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των νοικοκυριών, με μια πλειοψηφία βεβαίως της τάξης του 53.3%, να τα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και αρνητικά.
Η πρόταση δυσπιστίας, η αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ και το μπλόκο στον Κασιδιάρη
Για ορισμένα κεντρικής σημασίας θέματα που εξελίχτηκαν στο διάστημα από την προηγούμενη έρευνα της opinion poll μέχρι τώρα, σημειώνουμε:
Το 66% των ψηφοφόρων, θεωρεί λάθος πολιτική πρωτοβουλία την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 19.5% να την θεωρεί σωστή. Πλειοψηφική εμφανίζεται η άποψη ότι ήταν σωστή η πρωτοβουλία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 60.3% ( το 24.5% την βλέπει ως λάθος) και του Κ.Κ.Ε με 45.4% ( το 36.4% την θεωρεί λάθος).
Σε όλα τα άλλα κομματικά ακροατήρια ή άποψη ότι ήταν σωστή πρωτοβουλία, σημειώνει χαμηλά ποσοστά ( Ν.Δ 12%, ΠΑΣΟΚ 14.9%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 20%, ΜΕΡΑ 25 32.1%).
Το 54% θεωρεί λάθος την επιλογή να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στην Βουλή μέχρι να προκηρύξει εκλογές ο Πρωθυπουργός, με το 29.75% να την θεωρεί σωστή. Η άποψη περί λάθους επιλογή εμφανίζεται πλειοψηφική σε όλα τα κομματικά ακροατήρια πλην ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 44.7% την θεωρεί σωστή και το 43.6% λάθος.
Το 62. 4% θεωρεί σωστή την ρύθμιση- τροπολογία με βάση την οποία μπαίνει μπλόκο στην κάθοδο του Κόμματος Κασιδιάρη στις βουλευτικές εκλογές. Το 32.2% έχει αντίθετη άποψη. Η άποψη για την ορθότητα της τροπολογίας είναι πλειοψηφική σε όλα τα κομματικά ακροατήρια.
Οσον αφορά τέλος τον σεβασμό από την χώρα μας των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, θέμα που είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, το 31.1% θεωρεί έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση επί διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, 62.4% έχει αντίθετη άποψη.
Το μεγαλύτερο ποσοστό που θεωρεί ότι τίθενται σε αμφισβήτηση ευρωπαϊκές αρχές και αξίες βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ με 50.2% ( το 44% έχει αντίθετη άποψη) και στο ΜΕΡΑ 25 με 53.6% ( το 35.7% έχει αντίθετη άποψη). Σε όλα τα άλλα κομματικά ακροατήρια η άποψη αυτή είναι καθαρά μειοψηφική και την υιοθετεί το 15.7% στην Ν.Δ, το 20.8% στο ΠΑΣΟΚ, το 36.4% στο Κ.Κ.Ε και το 27.6% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.