0

του Πέτρου Κουβάτσου

“Θα ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης και δεύτερης θητείας από τους πολίτες προκειμένου να υλοποιήσουμε το τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει και το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Ας μου επιτρέψετε να πω ακόμα και μεγαλύτερο της Θεσσαλονίκης”, υπογράμμισε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Ωρωπού, κ. Γιώργος Γιασημάκης.

Ακόμη, ο κ. Γιασημάκης έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησή του και στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετική συνεργασία που είχε με την Περιφερειακή Αρχή του κ. Πατούλη.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Ωρωπού, κ. Γιώργου Γιασημάκη έχει ως εξής:

 

Κύριε δήμαρχε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξή μας, ζητώντας να μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό των πεπραγμένων σας στην δημοτική αρχή Ωρωπού

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ρεκόρ για το Δήμο και δώσαμε συνέχεια και σε έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Δεν είμαι μηδενιστής. Όλοι έχουν παλέψει και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στον κόπο μας διότι κλείσαμε χρόνιες εκκρεμότητες, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις που κανείς δεν πίστευε πως θα έρχονταν στον Ωρωπό.  Είμαι θιασώτης της συνεργασίας, της ομόνοιας και του διαλόγου. Και ο Δήμος Ωρωπού έχει ανάγκη από όλες τις υγιείς δυνάμεις, τους ενεργούς πολίτες και το εργατικό δυναμικό αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Δεν περισσεύει κανείς. Όλοι είναι στο πλευρό μας. Με όλους συνεργαζόμαστε, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πολιτών.

Γνωρίζουμε τις ανάγκες του τόπου και δίνουμε τη μάχη για να φέρουμε τις μεγάλες επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Για την ακρίβεια είναι οι επενδύσεις που έπρεπε να είχαν γίνει στον Ωρωπό εδώ και δεκαετίες.

Πίστευα και πιστεύω ότι για να πάει ο τόπος μας μπροστά πρέπει να έχουμε σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω να είμαστε πραγματικά ενωμένοι και να έχουμε κοινούς στόχους για τις απαραίτητες δράσεις και πολιτικές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα, θα ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Κάναμε πολλά. Επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στις ασφαλτοστρώσεις, στις αναπλάσεις, σε νέα σχολεία, σε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και στη συντήρηση των υπαρχόντων γυμναστηρίων και γηπέδων. Έγιναν, εξελίσσονται και θα γίνουν μεγάλα έργα στον οδοφωτισμό και στην ύδρευση. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο 17εκ. Ευρώ με μεγάλα έργα αλλαγής δικτύου και καθιέρωσης της τηλεμετρίας που θα δώσει την ευκαιρία για άμεσο έλεγχο βλαβών αλλά και της κατανάλωσης.

Εκσυγχρονίσαμε την υπηρεσία Καθαριότητας με νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα, σάρωθρα, βαν και pic up που είναι χρήσιμα για τις καθημερινές ανάγκες του Δήμου.

Προχωρήσαμε τα νέα τοπικά ρυμοτομικά, σε σχέδια πόλης, στο τεράστιο και εμβληματικό έργο της ανάπλασης των Φυλακών Ωρωπού που είναι μία κατάκτηση του Δήμου Ωρωπού. Μετά από έναν αιώνα οι Φυλακές Ωρωπού πέρασαν στην ιδιοκτησία του Δήμου και μετατρέπονται σε Κέντρο Δομών Πολιτισμού και Δημοκρατίας «Μίκης Θεοδωράκης».

Είναι το μεγάλο έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Αγίων Αποστόλων – Χαλκουτσίου μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων.

Μπήκαν στην τελική ευθεία έργα και μελέτες για τα τρία λιμενικά καταφύγια και συγκεκριμένα των Αγίων Αποστόλων, της Σκάλας Ωρωπού και του Χαλκουτσίου. Στους Αγίους Αποστόλους ήδη έχουμε κάνει πολύ δουλειά και θα γίνουν περισσότερα.

Έχουμε δρομολογήσει έργα υποδομής για τον Πολιτισμό όπως το Πολιτιστικό Κέντρο Καλάμου αλλά και ένα νέο μουσείο που θα ανακοινωθεί σύντομα σε κεντρικό σημείο του Δήμου.

Έχουν ωριμάσει μελέτες και χρηματοδοτικά προγράμματα για την υγεία, την ηλεκτροκίνηση και το περιβάλλον όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας του Ωρωπού.

Ο Δήμος μας έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για τις επιδόσεις πρωταθλητισμού στα ΚΕΠ Υγείας καθώς και το χάλκινο μετάλλιο στο «Best City Awards» που επιβράβευσε την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις ελληνικές πόλεις. Ο Δήμος Ωρωπού απέσπασε τη διάκριση διότι αναβάθμισε την κοινωνική φροντίδα του, στοχεύοντας στην ενσωμάτωση και επιμόρφωση μεγαλύτερων ηλικιών και ΑμεΑ, μέσω της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ πράξης «Εκπαίδευση και Κοινωνική Ενσωμάτωση Ενηλίκων ηλικίας 50+ και ΑμεΑ στον Δήμο Ωρωπού.

Επίσης έχουμε να παρουσιάσουμε τεράστιο κοινωνικό έργο προς τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, την τρίτη ηλικία, αλλά και τον εθελοντισμό. Να σημειώσω πως ο Δήμος Ωρωπού έχει τη χαρά και τη τιμή να συνεργάζεται με πολύ δυνατές εθελοντικές ομάδες που είναι γνωστές στο πανελλήνιο για τις δράσεις στην πυρόσβεση και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

 

Είχατε να αντιμετωπίσετε και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ στους άθλους του Δήμου Ωρωπού στην αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών όπως ήταν η μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021 που μας ήρθε από τη Βαρυμπόμπη και το δάσος του Τατοΐου, την αντιμετώπιση των εμβληματικών κακοκαιριών «Μήδεια» και «Ελπίδα» αλλά και τις πολύ καλές επιδόσεις που είχαμε στη διάνοιξη δρόμων στα χιόνια και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Θυμίζω επίσης και τη μόλυνση του συνόλου των ακτών του Δήμου μας από τη θεομηνία στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2000. Όλα αυτά τα αντιμετωπίσαμε σε χρόνο ρεκόρ διότι είχαμε καλή οργάνωση, δυνατή ομάδα Πολιτικής Προστασίας, δυνατές Εθελοντικές ομάδες αλλά και τεράστια συμπαράσταση και βοήθεια από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και όλα τα αρμόδια Υπουργεία της Κυβέρνησης.

 

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της διοίκησης ενός δήμου όπως ο Ωρωπός;

Θέλω να θυμάστε πως όταν αναφερόμαστε στο Δήμο Ωρωπού μιλάμε για έναν Δήμο που είναι 8 φορές μεγαλύτερος από το Δήμο Αθηναίων. Έχει 9 Δημοτικές Κοινότητες και συνολικά 12 μεγάλα χωριά που είναι διάσπαρτα σε όλη την Επικράτεια του Δήμου και οι μισές από αυτές είναι στους ορεινούς όγκους με ότι αυτό συνεπάγεται στις μετακινήσεις, στα κόστη και φυσικά στα προβλήματα τις ημέρες της κακοκαιρίας. Ο Δήμος μας έχει 72 αντλιοστάσια, 32 χιλιόμετρα παραλιακό μέτωπο και υψόμετρο που ξεκινάει από το 0 και φτάνει μέχρι και τα 800 μέτρα. Φανταστείτε πως για να τον διασχίσεις κάθετα θέλεις περίπου 45 λεπτά, ενώ για να επισκεφθείς όλα τα χωριά άμεσα θέλεις μισή μέρα. Μόνο η Ιπποκράτειος Πολιτείας έχει 92 χιλιόμετρα ορεινό οδικό δίκτυο. Φανταστείτε τι δυνάμεις χρειάζεται για να γίνουν μόνο τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα η Καθαριότητα. Να σημειώσω ακόμα πως είμαστε ο μοναδικός Δήμος που έχουμε Σωφρονιστικά Καταστήματα, Δομές Μεταναστών, το μεγαλύτερο στρατόπεδο των Βαλκανίων και αναφέρομαι στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, το Πορθμείο Σκάλας Ωρωπού – Ερέτριας, τρία αλιευτικά καταφύγια, χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου έχει δασικές ή αγροτοδασικές εκτάσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φροντίδα και τα κόστη προστασίας.

 

Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής;

Θα το αναφέρω χωρίς περιστροφές. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ήταν κοντά μας σε ότι χρειαστήκαμε. Από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη με τον οποίο μας συνδέσουν κοινές υγειονομικές καταβολές, μέχρι τους συνεργάτες του και τους εργαζομένους στην Περιφέρεια είχαμε άψογη συνεργασία. Εάν δεν ήταν η Περιφέρεια Αττικής, δε θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις μεγάλες προσκλήσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και να προχωρήσουμε σε πολλά από τα μεγάλα έργα υποδομής που σας προανέφερα. Μας έχει χρηματοδοτήσει πολλές και σημαντικές προτάσεις για έργα που ο τόπος τα ονειρεύεται δεκαετίες. Μεταξύ αυτών είναι και το εμβληματικό έργο του νέου δρόμου Μαραθώνα – Ωρωπός που ξεκίνησε με τη μελέτη του και αποτελεί όραμα για γενιές και γενιές.

 

Πόσο δυσκολεύει το έργο μίας διοίκησης όταν δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο;  

Το ζήτημα της πλειοψηφίας μας προβλημάτισε στο πρώτο διάστημα της θητείας μας ωστόσο με την ξεκάθαρη πολιτική μας έναντι στους πολίτες και σε όλες τις δυνάμεις του τόπου καταφέραμε και προχωρήσαμε. Οπως έχω πει και δημόσια στους συμπολίτες μου αλλά και στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για να προχωρήσεις σε μεγάλα έργα, σε οραματικά σχέδια και για να κάνεις την υπέρβαση χρειάζεσαι συναινέσεις και υποστήριξη. Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν προβληματίστηκα πριν από κάποια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Έλεγα μέσα μου, θα δείξεις τη δουλειά που έχει γίνει, θα αναλύσεις το όραμα της Δημοτικής Αρχής και θα βρεις συμπαραστάτες. Έτσι και έχει γίνει μέχρι τώρα και ο Δήμος μας έχει βρει τα «πατήματα» του για να κάνει την υπέρβαση. Μην ξεχνάτε πως όταν κάποιοι άλλοι συνάδελφοι μου καμαρώνουν για ουρανοξύστες και Μετρό εμείς εδώ στον Ωρωπό δίνουμε μάχη για να ανανεώσουμε το δίκτυο ύδρευσης, να προστατεύσουμε τα δάση μας και να ασφαλτοστρώσουμε δρόμους. Τα αυτονόητα για τους πολλούς αλλά πολύ μεγάλα για έναν τεράστιο Δήμο όπως ο δικό μας. Επομένως έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και πρέπει να τρέξουμε δεκαπλάσια απόσταση απ΄ότι κάποιοι άλλοι Δήμου που όλα αυτά τα προβλήματα με τις υποδομές τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια.

 

Έχετε ανακοινώσει ότι θα είστε υποψήφιος δήμαρχος. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους δημότες ενόψει των εκλογών;  

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό. Ονειρεύομαι για τη στιγμή που μαζί με την οικογένεια μου θα κάνω βόλτα στα χωριά μας και θα πίνω καφέ με τους συμπολίτες μου όντας περήφανος για αυτή τη μεγάλη αλλαγή που θα έχει γίνει στον τόπο. Από καταβολής του Δήμου κανείς άλλος δήμαρχος δεν πήρε δεύτερη εντολή για να μείνει δεύτερη θητεία. Ήμουν ξεκάθαρος από την αρχή. Θα ζητήσω την ψήφο εμπιστοσύνης και δεύτερης θητείας από τους πολίτες προκειμένου να υλοποιήσουμε το τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει και το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας. Ας μου επιτρέψετε να πω ακόμα και μεγαλύτερο της Θεσσαλονίκης. Αυτά τα 3,5 χρόνια παλέψαμε πολύ. Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις και μέχρι το καλοκαίρι στο Δήμο μας θα ξεκινήσουν όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και αυτό είναι άθλος. Μέσα στα χρόνια της καραντίνας και της ενεργειακής κρίσης κάναμε ένα θαύμα. Θέλω να ολοκληρώσω ότι ξεκίνησα και τα παραδώσω τη σκυτάλη μαζί με έναν ανανεωμένο Δήμο που θα έχει διατηρήσει μόνο την παράδοση και την γραφικότητα από το παρελθόν και θα έχει γυρίσει σελίδα στο μέλλον. Θέλω να παραδώσω στη νέα γενιά ένα Δήμο που θα τον επιλέξουν για να δημιουργήσουν την οικογένεια τους και να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Έναν Δήμο με σύγχρονες υποδομές, με φιλικές και αξιόπιστες υπηρεσίες προς τον πολίτη, ανοικτό σε επενδύσεις και ευκαιρίες εργασίας και ανάπτυξης.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις