0

Οριακές είναι πλέον οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και την Συρία, ενώ ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε χθες τις 21.000, με τους τραυματίες να ανέρχονται στην Τουρκία σε 72.879, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Αλτάι.

Κατά 3.377 ανθρώπους αυξήθηκαν χθες και οι νεκροί στη Συρία, με τους τραυματίες να υπολογίζονται σε 5.245 κι ενώ οι διασώστες δίνουν μια άνιση μάχη με το κρύο και το χρόνο στις δύο χώρες.

Σημειωτέον ότι ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας προσδιορίστηκε στα 7,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο την επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και σε βάθος 24,1 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).

Εν τω μεταξύ, η Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα ενημερώθηκε, από συγγενείς τους, ότι ζευγάρι Ελλήνων, με διπλή υπηκοότητα, αγνοείται στην πόλη της Αντιόχειας, στα συντρίμμια πολυκατοικίας. Ευθύς μόλις της περιήλθε η σχετική πληροφορία, η Ελληνική Πρεσβεία ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές χθες, αλλά και τα σωστικά συνεργεία. Όπως ανέφεραν μαρτυρίες στον ANT1, «οι φωνές τους ακούγονταν μέχρι και πριν λίγες ώρες, όμως τώρα η τύχη τους αγνοείται», με τους συγγενείς τους να κάνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές Αρχές που βρίσκονται εκεί και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η γεωμετρική πρόοδος, ωστόσο, με την οποία αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό, τον κατατάσσει ανάμεσα στους πιο θανατηφόρους σεισμούς των τελευταίων δύο δεκαετιών. Παράλληλα, συγκλονίζουν οι εικόνες ακόμη και από νεόδμητες οικοδομές που έχουν κατακερματιστεί εξαιτίας του φαινομένου «pancake collapse», όπου ολόκληρα κτίρια καταρρέουν με το ένα επίπεδο να επικάθεται πάνω στο άλλο, λόγω υποχώρησης κάποιου δομικού στοιχείου χαμηλότερα.

Κλυδωνισμοί της «ισχυρής Τουρκίας»

Μπροστά στη βιβλική καταστροφή, η έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών τείνει να κυριαρχήσει στο πολιτικό κλίμα της Τουρκίας, με τους φραγμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επέβαλε το καθεστώς Ερντογάν, να εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο εκατομμύρια χρήστες. Ήδη, σημάδια πολιτικής πίεσης εμφανίστηκαν στον τουρκικό ορίζοντα, σε σημείο που να πληθαίνουν οι πληροφορίες για αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 14 Μάϊου. Και αυτό γιατί, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός αντίκτυπος της καταστροφής, η υλικοτεχνική πρόκληση της διεξαγωγής εκλογών στις πληγείσες περιοχές είναι τεράστια. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς ζουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες χρειάζονται κάπου να στεγαστούν, αφού ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ», σημείωσε. Διατηρώντας την ανωνυμία του, «φαίνεται πως έχουμε βγει από την προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίναμε. Θα εξετάσουμε τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στη διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαΐου» κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος. Παράλληλα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει στο εξωτερικό και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 27 ετών με κατηγορίες κατασκοπίας και της βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία στον απόηχο του σεισμού του 1999 και μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από τον τελευταίο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις