0

Οι στρατηγικοί στόχοι που είχαν τεθεί από τη σημερινή διοίκηση ολοκληρώθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό, δηλώνει στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, κ. Σίμος Ρούσσος, ο οποίος προχώρησε σε έναν συνοπτικό απολογισμό των έργων και των παρεμβάσεων της διοίκησης.

Ο κ. Ρούσσος απάντησε σε συγκεκριμένα ερωτήματα γύρω από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τα δημοτικά πράγματα της πόλης.

Εν κατακλείδι, ο δήμαρχος στάθηκε στο που θα κριθεί η σημερινή διοίκηση και στο πως οι πολίτες θα κρίνουν το έργο και το όραμα της δημοτικής αρχής για την επόμενη 15ετία.

Ακολουθεί η συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου, κ. Σίμου Ρούσσου:

Δήμαρχε, θα λέγατε πως οι στρατηγικοί στόχοι που τέθηκαν από την διοίκηση ολοκληρώθηκαν στην τρέχουσα δημοτική περίοδο;

Τους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται μια δημοτική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας αλλά και με μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, χωρίς μάλιστα την αναγκαία στήριξη από το κεντρικό κράτος. Παρ΄ όλα αυτά, θα έλεγα, ότι οι στρατηγικοί στόχοι που είχαν τεθεί από τη σημερινή διοίκηση ολοκληρώθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό. Καταρχήν, υλοποιήθηκαν μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών, με πρώτα τα έργα ομβρίων. Με την ολοκλήρωσή τους, έχει δημιουργηθεί μια αντιπλημμυρική ασπίδα 1.800.000τ.μ. στην πόλη. Παράλληλα, εξελίχθηκαν μια σειρά από έργα κτιριακών παρεμβάσεων στα σχολεία που ξεπερνούν τα 4.000.000 ευρώ, τα οποία συνεχίζονται βέβαια.

Επιπλέον, λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεκίνησε η ανέγερση του νέου δημαρχείου, ενός εμβληματικού για την πόλη έργου, το οποίο έμενε στα συρτάρια επί 20 χρόνια. Το έργο βέβαια διακόπηκε τον Ιούνιο του 2022, καθώς η Περιφέρεια Αττικής σταμάτησε τα εκταμιεύει τα χρήματα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και επανεκκίνησε το Σεπτέμβριο.

Μέχρι το τέλος της θητείας θα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί έργα οδοστρώσεων 13.100.000 ευρώ και ανακατασκευές πεζοδρομίων 8.000.000 ευρώ, που τόσο είχε ανάγκη η πόλη.

Εξασφαλίστηκε, επίσης, η χρηματοδότηση και βαίνει προς ολοκλήρωση ένας νέος αθλητικός πολυχώρος, έκτασης 5,5 στρ., στο Πάτημα. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση στον αθλητισμό που έρχεται να προστεθεί στα τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ που έχουν επενδυθεί συνολικά, από το 2014 έως σήμερα, στις αθλητικές υποδομές. Σημειώνω ότι απαιτήθηκε ολική ανακατασκευή και αδειοδότηση των τριών αθλητικών κέντρων της πόλης, τα οποία η σημερινή διοίκηση τα παρέλαβε κλειστά το 2014.

Λειτούργησαν δύο ακόμα Παιδικοί Σταθμοί, και έτσι ο αριθμός τους έφτασε τους 8, από 4 το 2014, ενώ ενισχύθηκαν σημαντικά τα βρεφικά τμήματα, τα οποία είχαν καταργηθεί το 2011, και πλέον δέχονται νήπια από 11 μηνών.

Αξιοποιήθηκαν στο έπακρο οι δημόσιοι χώροι στη σχετικά νεόδμητη περιοχή του Πατήματος, όπου μέσα στην πανδημία, παραδόθηκαν στους κατοίκους πέντε νέοι χώροι συνάθροισης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου είναι ότι μπήκαν οι βάσεις για το Χαλάνδρι της επόμενης 15ετίας, για μια πόλη ανθρώπινη, βιώσιμη και προσβάσιμη από όλους, όπως την οραματίστηκε η σημερινή διοίκηση. Η έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης, τον Απρίλιο του 2021, αποτελεί το πλαίσιο, το γνώμονα αλλά και το εχέγγυο για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Με το δεδομένο του νέου ΓΠΣ, η διοίκηση του Δήμου προχωρά πλέον στην πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας – που πρωτοποριακά υιοθετήθηκε το 2019- υλοποιώντας τη βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου, έργο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία συνδυάζεται με 5 εμβληματικές αναπλάσεις στις γειτονιές της πόλης, διαμορφώνοντας έναν πράσινο δακτύλιο που θα συνδέει το κέντρο με τις γειτονιές του Χαλανδρίου.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της τρέχουσας θητείας βέβαια, είναι η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant, που στόχο έχει να επανεντάξει το ρωμαϊκό μνημείο στη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης. Κύριοι άξονες του έργου, πέρα από την ανάδειξη του μνημείου, είναι η υλοποίηση τριών μεγάλων αστικών αναπλάσεων και η επανάχρηση του νερού που υδρομαστεύει το υδραγωγείο, με τη δημιουργία από την ΕΥΔΑΠ του πρώτου στην Ελλάδα δικτύου μη πόσιμου νερού, μέσω του οποίου θα ποτίζονται ιδιωτικοί και κοινόχρηστοι χώροι.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Πεύκο Πολίτη; Θα βρεθεί λύση; Οι εξελίξεις έχουν πάρει το δρόμο τους.

Στις 21 Δεκεμβρίου τελικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβίβασε την υπογεγραμμένη Πολεοδομική Μελέτη προς την Γενική Γραμματεία της Βουλής, και από κει στο ΣτΕ, προς έλεγχο νομιμότητας.

Μεσολάβησαν βέβαια 10 μήνες από τη στιγμή που η Πολεοδομική Μελέτη εγκρίθηκε από το ΣΥΠΟΘΑ και 8 μήνες, από τον Απρίλιο του 2022, οπότε η μελέτη διαβιβάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιπλέον, η ομόφωνα εγκεκριμένη από τρεις φορείς μελέτη (Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, δ/νση Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Αττικής, ΣΥΠΟΘΑ) τροποποιήθηκε, ώστε να μην συμπεριληφθεί στη μελέτη η έκταση των 35 στρ. του κολλεγίου ACS. Προσδοκούμε να είναι η τελευταία αλλαγή που έγινε και να μην υπάρξουν άλλες εμπλοκές, ιδιαίτερα ως προς την αρτιότητα των μικρών οικοπέδων, ώστε να τελειώσει επιτέλους η 50χρονη ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Ο καταυλισμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο είναι επίσης ένα μείζον θέμα για την πόλη. Ποια είναι η θέση του δήμου σχετικά;

Ο Δήμος, υιοθετώντας ήδη από το 2017, τους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, εφαρμόζει από το 2020, με ίδιους πόρους, ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεταστέγασης των Ρομά του Χαλανδρίου στον οικιστικό ιστό –με ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου- με στόχο να καταργηθεί ο καταυλισμός και να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη, περίπου μισό αιώνα. Ως αποτέλεσμα, έχει ήδη καταργηθεί ο καταυλισμός που υπήρχε στο Πάτημα και έχει μετεγκατασταθεί το 1/3 της κοινότητας που ζει στο Νομισματοκοπείο.

Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η Πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Δήμου για οικονομική ενίσχυση του προγράμματος, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των Ρομά, παρότι το σχετικό αίτημα έχει λάβει την έγκριση του γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γ. Σταμάτη.

Εκτιμούμε ωστόσο, ότι καθώς προχωρά η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης της περιοχής όπου βρίσκεται ο καταυλισμός, το θέμα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και θα οδηγηθεί στην οριστική του λύση.

Παρατηρούμε ότι δίνεται μεγάλο βάρος στα θέματα της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος γενικότερα, με προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος. Βρίσκεται ανταπόκριση από τους πολίτες;

Η συμμετοχή των πολιτών είναι πολύ κομβικό στοιχείο στην προώθηση πολιτικών για την ανακύκλωση και το περιβάλλον, που προϋποθέτουν συνήθως αλλαγή καθημερινών συνηθειών και νοοτροπιών. Η πιλοτική διαχείριση βιοαποβλήτων στο Χαλάνδρι, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4think, κατέδειξε ότι οι πολίτες είναι πολύ πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Σήμερα, στο Δήμο Χαλανδρίου λειτουργούν 12 ρεύματα ανακύκλωσης, για χαρτί, γυαλί, τηγανέλαιο, ρούχα –παπούτσια έως ελαστικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Από το Σεπτέμβριο μάλιστα ο καφέ κάδος για την χωριστή διαλογή των υπολειμμάτων της κουζίνας, επεκτείνεται σε όλη την πόλη ενώ έχει συσταθεί, με την στήριξη τριών συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών, για την πρόληψη των βιοαποβλήτων. Εξίσου σημαντικός στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί παράλληλα με το στόχο της ξεχωριστής διαλογής στην πηγή.

Αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με την Περιφέρεια Αττικής;

Για το Δήμο Χαλανδρίου, η σχέση με την όποια διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής καθορίζεται αποκλειστικά από την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου και όχι από προσωπικές, πολιτικές ή κομματικές διαφορές. Με αυτό το σκεπτικό, αναγνωρίσαμε τη συμβολή της Περιφέρειας στην προώθηση προς το ΣΥΠΟΘΑ –αν και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση- της πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή «Πεύκο Πολίτη», αλλά και στην έγκριση του νέου ΓΠΣ. Όμως, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει υποβάλει από το 2019 ολοκληρωμένες προτάσεις χρηματοδοτήσεων έργων, κρίσιμων για την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα τα μόνα έργα που κυρίως εκτελούνται στο Χαλάνδρι να είναι αυτά που εγκρίθηκαν την περίοδο 2015- 2019. Εξαιρείται το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων –χρηματοδοτείται 750.000 από την Περιφέρεια Αττικής και κατά περίπου 500.000 από ίδιους πόρους του Δήμου- το οποίο όμως αποτελεί πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι πολίτες θα κληθούν να διαλέξουν την επόμενη δημοτική αρχή. Γιατί θα λέγατε πως η καλύτερη επιλογή είναι η παράταξή σας;

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου θα κριθεί με βάση τα χειροπιαστά έργα που έχει υλοποιήσει και υλοποιεί στην πόλη σε όλους τους τομείς, στις υποδομές, στα σχολεία, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό…Έργα που έγιναν μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών, μιας και στην πλειοψηφία τους έχουν χρηματοδοτηθεί από εξωτερικές πηγές. Και χωρίς να επηρεαστούν στο κατ’ ελάχιστο οι κοινωνικές παροχές προς τους ευάλωτους κοινωνικά συμπολίτες μας αλλά και οι υπηρεσίες Καθαριότητας στην πόλη. Το έργο και το όραμά μας για το Χαλάνδρι της επόμενης 15ετίας θα κρίνουν οι πολίτες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις