Απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ζητάει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μετά από την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα στο ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
«Μετά από όσα φοβερά κατέθεσε ενόρκως η κ. Ευθαλία Διαμαντή για τις διαδρομές μαύρου χρήματος μεταξύ των κυρίων Νίκου Παππά, Χρήστου Καλογρίτσα και Αρτέμη Αρτεμίου, με σκοπό τη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογραφικών βραχιόνων του, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ο κ. Τσίπρας προσωπικά χρωστάει σαφείς απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Απαντήσεις για όλα αυτά που επί χρόνια υποκριτικά αρνιόταν πως είχαν συμβεί», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Και πρόσθεσε: «Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τις δραστηριότητες του κ. Παππά, του στενότερου και παλιότερου συνεργάτη του; Γιατι εξακολουθεί να τον στηρίζει και να τον καλύπτει πολιτικά; Πόσες σακούλες και με τι ποσά κατέληξαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ; Αντι να κάνουν κηρύγματα ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να απαντήσουν σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα».
Η κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα: «Έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα»
Σημειώνεται ότι χθες η Ευθαλία Διαμαντή, ιδιαιτέρα γραμματέας του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, όπου δικάζεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μάρτυρας ανέφερε ότι «έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα, τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα».
Η κυρία Διαμαντή ανέφερε ότι από τον επιχειρηματία ζήτησαν να βοηθήσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού, που θα ήταν ένα κανάλι του κόμματος στο οποίο κουμάντο θα έκανε ο κ. Παππάς και το κόμμα και προσέθεσε ότι από τον κ. Καλογρίτσα ζήτησαν να «δανείσει» το όνομά του για τη σύσταση του καναλιού.
Η επί 40 χρόνια γραμματέας του κ. Καλογρίτσα (ο οποίος είναι κατηγορούμενος μαζί με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά) πρόσθεσε ότι χρήματα δίνονταν και σε δημοσιογράφους, όπως και σε άλλα πρόσωπα, τα οποία σχεδίαζαν τη λειτουργία του καναλιού και της εφημερίδας (παράλληλα με τον κανάλι θα εκδιδόταν και εφημερίδα).
Ακόμη, ανέφερε ότι ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τον κ. Καλογρίτσα κάθε μέρα, μερικές φορές και δυο φορές την ημέρα. Πριν πάει ο κ. Παππάς στο Μαξίμου, περνούσε από τα γραφεία της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα, συζητούσαν για καμιά ώρα περίπου και έφευγε. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μάρτυρας σημείωσε ότι αρκετές φορές ο επιχειρηματίας πήγαινε στο Μαξίμου και εκεί έβλεπε τον κ. Παππά και άλλους.
Παράλληλα, η κυρία Διαμαντή αναφέρθηκε στον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, για τον οποίο επισήμανε ότι πριν την καταβολή της 1ης δόσης υποσχόταν ότι χρήματα υπάρχουν σε Κύπρο και Ελβετία και έρχονται. Σημείωσε επίσης ότι μέσα στο γραφείο του επιχειρηματία ο κ. Παππάς είπε στον κ. Αρτεμίου: «Αρτέμη, πες στον Καλογρίτσα ότι τα χρήματα θα έρθουν».
Η μάρτυρας επανέλαβε ότι «έφευγαν πολλά χρήματα για το κόμμα», ενώ διευκρίνισε ότι ο κ. Αρτεμίου εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και έλεγε ότι θέλει να βοηθήσει οικονομικά για το θέμα της δημιουργίας καναλιού.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να κληθούν να καταθέσουν στις 20 Ιανουαρίου 2023 οι αδελφοί Σάμερ και Γουάελ Χούρι της κατασκευαστικής εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC). Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει προς το δικαστήριο οι συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα.
Τι δηλώνουν οι δικηγόροι Καλογρίτσα – Παππά
Οι συνήγοροι του επιχειρηματία Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος σε δήλωσή τους επισήμαναν ότι «είναι πια σύνολο βασικών μαρτύρων που έως τώρα έχουν καταθέσει και από μαρτυρίες τους προκύπτει σαφέστατα η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του κυρίου Παππά».
Οι Γιάννης Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλους, συνήγοροι του κ. Παππά, σε δήλωσή τους αναφέρουν: «Η μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, κυρία Θάλεια Διαμαντή, κατέθεσε πως ο εργοδότης της “ήθελε” να δημιουργήσει και να ηγηθεί τηλεοπτικού σταθμού και επένδυσε “πάρα πολλά χρήματα, επταψήφιο ποσό” στη συμμετοχή του γιου του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στη δημιουργία και απασχόληση δημοσιογραφικής ομάδας. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν έβαλε απλά και μόνο το όνομά του στη διεκδίκηση μιας τηλεοπτικής άδειας, ότι δεν ήταν ένας “μπροστινός”, αφού επένδυε οικονομικά και ήλεγχε την προετοιμασία και τη συμμετοχή της οικογένειάς του στον διαγωνισμό. Επεσήμανε, ακόμα, ότι ο κ. Καλογρίτσας επένδυσε χρόνο και κατέβαλε προσωπική προσπάθεια για την εξεύρεση εταίρου. Και πως, χρόνια μετά, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της οικογένειας Χούρι, όταν ο ίδιος κλήθηκε – μετά από δικαστική απόφαση – να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ της μεταξύ τους συναλλαγής.
»Η κυρία Διαμαντή, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, παραδέχθηκε ότι οι αναφορές της είναι αποτέλεσμα της “κρίσης” της και ενημέρωσης που είχε από μια… μισάνοιχτη πόρτα. Χωρίς, βεβαίως, να συμμετέχει σε συναντήσεις και χωρίς να έχει ίδια γνώση των θεμάτων που εξετάζονται. Όπως παραδέχθηκε, “δεν άκουγα όλες τις συζητήσεις, άκουγα ως ένα όριο. Δεν ήμουν πάντα παρούσα”. Η ίδια αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο κύκλο γνωριμιών του κ. Καλογρίτσα και τις επαφές του με πολιτικούς από πολλούς πολιτικούς χώρους, επιχειρηματίες, κ.ά.
»Με αδιαμφισβήτητο δεδομένο τη σχέση εξαρτημένης εργασίας της κυρίας Διαμαντή από τον κ. Καλογρίτσα και πιθανό τον επηρεασμό της από τον εργοδότη της, στη συνεδρίαση δεν προέκυψε τίποτα νεότερο.
»Αυτά που κυριάρχησαν ήταν οι προσωπικές κρίσεις, οι ατεκμηρίωτες “πληροφορίες” και κάποια ευφυολογήματα για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό που αναδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, αλλά η αδυναμία του να καταβάλει την πρώτη δόση τον κήρυξε έκπτωτο. Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.