0

Ενα στα επτά άτομα με συμπτώματα αναπνευστικής ίωσης που απευθύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις κινητές ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ για να ελεγχθούν εάν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, είχε τελικά γρίπη, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα είχε μολυνθεί από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Αν και ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να είναι το κύριο παθογόνο που ταλαιπωρεί αυτή την περίοδο τον πληθυσμό, παρατηρείται σταθερή αύξηση της θετικότητας της γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ και η παρουσία του RSV είναι σημαντική.

Στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης των αναπνευστικών λοιμώξεων του ΕΟΔΥ που εκδόθηκε χθες και εμπεριέχει στοιχεία και δείκτες για την κυκλοφορία στη χώρα μας του ιού της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV, ο Οργανισμός παρουσιάζει ένα νέο «εργαλείο» το οποίο αφορά τον μοριακό έλεγχο και για τα τρία παθογόνα σε δείγματα ατόμων με γριπώδη συνδρομή που απευθύνονται εθελοντικά στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 970 δείγματα ατόμων με συμπτώματα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα και βρέθηκε ότι το 26% αυτών ήταν θετικό στον SARS-CoV-2, το 14% στη γρίπη και το 9% στον RSV. Σημειώνεται ότι το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για την εκτίμηση της τάσης της θετικότητας στην κοινότητα, αφού οι δειγματοληψίες δεν γίνονται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.

Ετσι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό δειγμάτων μειώθηκε (από 35% σε 26%), ενώ αντιθέτως το ποσοστό των θετικών στη γρίπη σχεδόν διπλασιάστηκε (ήταν περίπου 7,5% πριν από δύο εβδομάδες).

Σύμφωνα με την έκθεση, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση των επισκέψεων σε γιατρό από άτομα με γριπώδη συνδρομή (περίπου το 12%, έναντι 10% που ήταν την εβδομάδα από 5 έως 11 Δεκεμβρίου). Η αύξηση παρατηρήθηκε κυρίως μεταξύ των ατόμων ηλικίας από 5 έως 64 ετών, ενώ στις πολύ μικρές ηλικίες και στα άτομα άνω των 65 ετών οι επισκέψεις για γριπώδη συνδρομή σταθεροποιήθηκαν.

Σοβαρά περιστατικά

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν επιπλέον τέσσερα σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για τρεις άνδρες και μία γυναίκα από 60 έως 81 ετών. Συνολικά από την αρχή της καταγραφής της φετινής εποχικής έξαρσης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί με γρίπη σε ΜΕΘ 17 άτομα, ενώ έχει σημειωθεί και ένας θάνατος ασθενούς. Πρόκειται για μία γυναίκα ηλικίας 78 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Εως σήμερα φαίνεται ότι επικρατεί στη χώρα μας η γρίπη τύπου Α(Η3Ν2).

Στη νέα έκθεση περιλαμβάνεται και ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος European MOnitoring of excess MOrtality for public health action (Euro-MOMO), στο οποίο συμμετέχουν 25 ευρωπαϊκές χώρες. Ουσιαστικά εκτιμάται η διαφορά μεταξύ του παρατηρούμενου αριθμού θανάτων από κάθε αιτία από τον αντίστοιχο αναμενόμενο αριθμό με βάση τον μέσο όρο των προηγούμενων δεικτών.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη χώρα μας ήταν χαμηλή, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία όπου η υπερβάλλουσα θνησιμότητα χαρακτηρίζεται αυτή την περίοδο ως υψηλή.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις