0

Μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στο δήμο Ηρακλείου Αττικής δίνει μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, ο δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Μπάμπαλος.

Αρχικά, ενημερώνει κατοίκους και επαγγελματίες ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στη δημοτική φορολογία για τη νέα χρονιά. Μετά δίνει απαντήσεις για τα σχολεία που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω του σεισμού του 2019 και ακόμα ανακοινώνει ότι ο δήμος έχει υλοποιήσιμες μελέτες, που σχεδιάζουν την λεωφόρο Ηρακλείου ως ένα δρόμο λειτουργικό και ασφαλή.

Ενώ ξεκάθαρος ήταν στην απάντησή του για το που θα ρίξει το βάρος της διοίκησης στην τελευταία χρονιά της τρέχουσας δημοτικής περιόδου λέγοντας “στην καθημερινότητα”.

Τέλος, δίνει τους τρεις σημαντικότερους λόγους που θα έπρεπε να τον επιλέξουν ξανά για τον δημαρχιακό θώκο της πόλης, οι δημότες του Ηρακλείου.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκου Μπάμπαλου έχει ως εξής:

Κύριε δήμαρχε, τι να περιμένουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της πόλης για τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς;

Σε αντίθεση με την γενικότερη τάση που επικρατεί στην αγορά, οι Ηρακλειώτες αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας δεν θα δουν καμία αύξηση, καμία επιβάρυνση στη δημοτική φορολογία για τη νέα χρονιά.

Κρατάμε τα δημοτικά τέλη, τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων αλλά και όλους τους συντελεστές στις ίδιες σταθερές τιμές, στα ίδια χαμηλά επίπεδα στα οποία τα έχουμε κατεβάσει με τις συνεχόμενες μειώσεις που κάναμε στη δημοτική φορολογία επί πέντε συνεχόμενα έτη – επτά εάν υπολογίσουμε και τις φοροαπαλλαγές που θεσπίσαμε με το ξεκίνημα της πρώτης μας θητείας στη Δημοτική Αρχή για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Είναι κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος, καθώς, επιτρέψτε μου να θυμίσω, δεν είχε γίνει τίποτε πάνω σε αυτό τον τομέα από τους προκατόχους μου. Είμασταν και είμαστε η πρώτη δημοτική διοίκηση που καταφέραμε αρχικά να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά του Δήμου μας, στη συνέχεια δε να μετατρέψουμε αυτόν τον εξορθολογισμό σε μειώσεις δημοτικών τελών, ανταποδίδοντας την εμπιστοσύνη των δημοτών του Ηρακλείου που μας τιμήσαν με την ψήφο τους και μας επέλεξαν για Δημοτική Αρχή. Με τις εκπτώσεις που εφαρμόσαμε σε όλους τους δημοτικούς φόρους, έχουμε φτάσει από το να είμαστε στους πιο ακριβούς, πλέον να ανήκουμε στους πιο οικονομικούς δήμους, σε θέση κάτω από το μέσο της σχετικής λίστας.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω τη διακύμανση των κυριότερων συντελεστών: παραλάβαμε τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες στο 1,62 ευρώ ανά τμ και τα έχουμε ρίξει στο 1,24. Αντίστοιχα, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων ήταν στο 1,19 και τον έχουμε διαμορφώσει πλέον στο 0,85, στην τιμή που είχε τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Παράλληλα εφαρμόζουμε απαλλαγές που φτάνουν ακόμα και το 100% για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως ΑμΕΑ, δικαιούχοι Κοινωνικού Τιμολογίου, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.

Για τις νέες δε επιχειρήσεις, όσους δηλαδή αποφασίσουν να επενδύσουν στην πόλη μας, προβλέπουμε 50% μείωση στα δημοτικά τέλη για τα πρώτα δύο χρόνια της λειτουργίας τους, ώστε να τους βοηθήσουμε στο ξεκίνημά τους.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσατε προβλήματα με τα σχολικά κτίρια της πόλης σας λόγω κυρίως του σεισμού του 2019. Έχουν ξεπεραστεί;

Είναι αλήθεια ότι ο σεισμός του 2019 άφησε φθορές σε τρία σχολεία της πόλης μας: το 4ο, 5ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο, σε σημείο που κρίναμε ότι δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να μπούνε τα παιδιά μας για μάθημα στις πτέρυγες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Εάν ήταν κάποιος άλλος στη θέση μας θα προτιμούσε με προχειρότητα  να «μπαλώσει» – εάν μου επιτρέπεται – τις ζημιές που εμφανίστηκαν και να συνεχίσει την καθημερινότητα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα…

Εμείς όμως, μπροστά στην ασφάλεια των παιδιών μας δεν λογαριάσαμε ούτε την εικόνα μας, ούτε το πολιτικό κόστος. Απομονώσαμε τα προβληματικά κτίρια, διαμορφώσαμε νέες αίθουσες διδασκαλίας ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα από το μάθημα, αλλά ούτε και να ανατραπεί ο οικογενειακός προγραμματισμός με τη συστέγαση σχολείων σε διπλή βάρδια πρωί – απόγευμα. Παράλληλα, τρέξαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε χρηματοδοτήσεις τόσο για τις απαιτούμενες για τα έργα αποκατάστασης μελέτες, όσο για αυτές καθ’ αυτές τις παρεμβάσεις επιδιόρθωσης των σχολείων.

Και πήγαμε και ένα βήμα παραπέρα: αποφασίσαμε ότι, εφόσον θα μπούμε στη διαδικασία εργασιών στα σεισμόπληκτα σχολεία, να το κάνουμε με όρους ριζικής ανακαίνισης, κάνοντας παράλληλα ενεργειακή αναβάθμιση στα σχολικά κτίρια. Έτσι, αυτή την στιγμή το 4ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο έχουν δύο ανακαινισμένες πτέρυγες ενώ στο 5ο ολοκληρώνονται τα αντίστοιχα έργα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Βασικό αίτιο για τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν τα σχολεία, όχι μόνο στο δικό μας δήμο, αλλά παντού στην χώρα, είναι η εξαιρετική παλαιότητα των περισσότερων εκ των σχολικών κτιρίων, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Τι λύσεις προωθούμε:

Η Δημοτική μας Αρχή εκπόνησε και ολοκληρώνει πρόγραμμα πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολεία της πόλης. Να δούμε έτσι, που υπάρχει πρόβλημα, που πρέπει να επέμβουμε προληπτικά.

Από τους πρώτους μήνες της πρώτης μας θητείας ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε εκστρατεία ανακαίνισης με ενεργειακή αναβάθμιση στα σχολεία μας, ιεραρχώντας και προτάσσοντας τα πιο παλιά. Έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες σε πάνω από δέκα σχολεία, αυτή την περίοδο δε ανακαινίζουμε ακόμα δύο: το 13ο και το 6ο Δημοτικό.

Θέλω να το πω ξεκάθαρα: τα παιδιά μας, τα παιδιά του Ηρακλείου είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Είναι το μέλλον και εκείνο στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε.

Για αυτό ακριβώς και δεν στερήσαμε ούτε θα στερήσουμε είτε πόρους, είτε δυνάμεις στην προσπάθεια να διαμορφώνουμε συνεχώς το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για αυτά.

Πόσο εφικτή είναι η ανάπλαση – διάνοιξη της Λ. Ηρακλείου;

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αδράνειας και αναμονής των προκατόχων μου στον Δήμο Ηρακλείου, έχουμε υλοποιήσιμες μελέτες στα χέρια μας, που σχεδιάζουν την λεωφόρο Ηρακλείου ως ένα δρόμο λειτουργικό και ασφαλή για τους χιλιάδες των πολιτών που τον διέρχονται καθημερινά. Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Χρειάστηκε να λύσουμε χρόνια προβλήματα, γραφειοκρατικά και δομικά, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να μπορεί να ξεκλειδώσει η ανάπλαση της λεωφόρου. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δρόμος είναι αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής και εκείνη είναι που πρέπει να βάλει μπροστά τα έργα. Με την καλή συνεργασία όμως που έχουμε αναπτύξει, πιστεύω ότι θα το δρομολογήσουμε.

Ποιες είναι οι εξελίξεις γύρω από τη Λ. Κύμης και την Μ. Μερκούρη; 

Για τη μεν επέκταση και διάνοιξη της λεωφόρου Κύμης είμαστε σε επιφυλακή κρατώντας την, επαναλαμβανόμενη σε όλους τους τόνους προς το Δήμο, δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πως θα γίνει προσπάθεια να σκεπαστεί η διαδρομή της λεωφόρου στο κομμάτι που θα διέρχεται από τα όρια της πόλης μας.

Θυμίζω την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου που λέει «ναι» στο έργο, καθώς αναμένεται να λύσει σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα της περιοχής, με τρόπο όμως κατασκευής που δεν θα αναστατώνει τη ζωή στην πόλη και με αντισταθμιστικά για τους πολίτες οφέλη.

Για την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες της κατασκευής του έργου και είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει την παρέμβαση. Δυστυχώς η πανδημία έφερε πίσω όλα τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε κάνει, όχι μόνο τα δικά μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως προσπαθεί ο Δήμος να εξοικονομήσει ενέργεια για την επίτευξη του στόχου του 10%;

Ένα μεγάλο σκέλος αυτής της εκστρατείας καλύπτεται με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που γίνονται στα σχολεία αλλά και σε άλλα δημοτικά κτίρια.

Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο ανακαινίζουμε το Δημοτικό Γυμναστήριο της οδού Ν. Καζαντζάκη, ένα πολυώροφο κτίριο με πισίνα, το οποίο πλέον θα λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό ενεργειακό κόστος και αποτύπωμα.

Παράλληλα, έχουμε μεριμνήσει για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με συστήματα led αφενός για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας και καλύτερη απόδοση, αφετέρου οι δημότες μας να αισθάνονται ασφαλείς στην πόλη τους.

Που θα ρίξετε το βάρος στην τελευταία χρονιά της τρέχουσας δημοτικής θητείας;

Με μία λέξη: στην καθημερινότητα. Είναι αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο πολίτης. Βγαίνοντας από την περιπέτεια της πανδημίας και εν μέσω μιας παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από σταθερές, να ξέρουν ότι τουλάχιστον έξω από την πόρτα τους είναι κάποιος που φροντίζει για αυτούς και τις καθημερινές τους ανάγκες. Να ξέρουν ότι υπάρχει μια καθαρή και λειτουργική πόλη, με υποδομές που θα κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη και όχι πιο σύνθετη.

Για αυτό δουλεύουμε εμείς.  Δουλεύουμε κάθε μέρα με γνώμονα  την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Και το έργο μας είναι πολύπλευρο όπως και οι ανάγκες της καθημερινότητας: ασφαλτοστρώσεις για οδική ασφάλεια, επιδιόρθωση πεζοδρομίων για να μπορούν να περπατούν κάτοικοι και επισκέπτες και να χαίρονται την πόλη μας, ενισχυμένη καθαριότητα και Ανακύκλωση ώστε να έχουμε μία πόλη φιλική και στους ανθρώπους και στον πλανήτη, έργα στα σχολεία μας για τα παιδιά μας – ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, το ίδιο μας το μέλλον – αλλά και με προγράμματα παροχών και υπηρεσιών προς τους δημότες μας, στηρίζοντας τους έμπρακτα στα καθημερινά θέματα.

Προφανώς και θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Αν σας ζητούσαμε να μας πείτε τους τρεις σημαντικότερους λόγους που θα έπρεπε να σας επιλέξουν οι δημότες σας, ποιοι θα ήταν; 

Πολύ ωραία η ερώτησή σας. Θα τους ζητήσω να ανοίξουν την πόρτα τους και να ρίξουν μια ματιά στη γειτονιά τους. Θα δουν ότι είναι καθαρή, θα δουν ότι την αναβαθμίζουμε συνεχώς με υποδομές, με περισσότερους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους, με περισσότερο πράσινο. Παράλληλα, θα τους παρακαλούσα να θυμηθούν πως ήταν το Ηράκλειο πριν δέκα χρόνια…

Το Ηράκλειο είναι ο τόπος μας, το σπίτι όλων μας και καταφέραμε μαζί – Δημότες και Δημοτική Αρχή – με δουλειά, σύνεση και συνέπεια λόγων και πράξεων να το φτιάξουμε όπως είναι σήμερα.

Αυτό που έχω να τους υποσχεθώ είναι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω, να βρίσκομαι στην πόλη, δίπλα τους, να υπηρετώ το Ηράκλειο, το μεγάλο μας σπίτι όπως μου αρέσει να το λέω, με τους ίδιους ρυθμούς, με την ίδια ένταση όπως την πρώτη ημέρα, κάθε μέρα.

Την αγαπώ την πόλη μου. Αυτό είναι που μας ενώνει, αυτό που καλλιεργεί και την εμπιστοσύνη μεταξύ μας: Ότι όλοι αγαπάμε το Ηράκλειο και δουλεύουμε κάθε μέρα, ώστε να είναι μια πόλη που αξίζει να ζούμε!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις