0

Ο γιατρός ο Κάστορας και ο Κροκόδειλος που με έκπληξη ανακαλύπτει ότι τα δόντια του κάνουν απεργία γιατί δεν τα φροντίζει, αποτελούν τμήμα του μύθου με τον οποίο συνεχίζει η Περιφέρεια Κρήτης και η Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής τη δράση της στα σχολεία του νησιού, επιχειρώντας από τη μια να εξοικειώσει τα παιδιά με την οδοντιατρική και από την άλλη να συμβάλει καθοριστικά στο κομμάτι της πρόληψης και της διασφάλισης της στοματικής υγείας.

Μετά από περίπου δώδεκα χρόνια λειτουργίας της κινητής μονάδας, που έχει κάνει χιλιάδες προληπτικούς ελέγχους και φθοριώσεις σε μαθητές δημοτικών σχολείων του νησιού, από φέτος το πλαίσιο, εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι καθημερινές επισκέψεις, έγινε λιγότερο υπηρεσιακό προκειμένου τα παιδιά να νιώθουν άνετα και να παίρνουν το μήνυμα της στοματικής υγείας μέσα από το μύθο του «Γιατρού Κάστορα».

«Ο γιατρός ο Κάστορας των δοντιών ο μάστορας, είναι ο μύθος που από φέτος μας βοηθάει να σπάσουμε λίγο τον υπηρεσιακό χαρακτήρα της μονάδας και να πλησιάσουμε τα παιδιά με έναν τρόπο που ήδη δείχνει να τα ενθουσιάζει» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης στον τομέα Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος ανέφερε ότι τη σχολική χρονιά 2022-2023 στόχος είναι να γίνουν στα δημοτικά σχολεία του νησιού 8-9 χιλιάδες προληπτικοί έλεγχοι.

«Πηγαίνουμε στα σχολεία όλης της Κρήτης καθημερινά και σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους του νησιού, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τη διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης και με άδεια από το υπουργείο Υγείας επιχειρούμε να ενημερώσουμε τα παιδιά για θέματα στοματικής υγείας. Η μονάδα πηγαίνει στα σχολεία και οι οδοντίατροι που συμμετέχουν βλέπουν τα παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών. Με την συναίνεση των γονέων τους γίνεται έλεγχος και φθορίωση, αλλά κυρίως γίνεται ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να φροντίσουν τα δόντια τους» ανέφερε ο κ. Πιτσούλης που εξήγησε ότι στα 12 χρόνια λειτουργίας της Κινητής Μονάδας, διαφαίνεται μια βελτίωση στην στοματική υγεία των παιδιών, «σε σχέση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

«Η φθορίωση γίνεται με υλικά μιας χρήσης και μετά το τέλος τα παιδιά παίρνουν μαζί τους αυτά τα υλικά, όπως αναδευτήρες ή ανιχνευτές και εξοικειώνονται περισσότερο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιτσούλης που από φέτος όπως εξήγησε, οι δράσεις της Κινητής Μονάδας Προληπτικής Οδοντιατρικής μοιάζουν περισσότερο με γιορτές με δρώμενα και θεατρικά και η ίδια η μονάδα με ένα χώρο παραμυθιού, παιχνιδιού και χαράς.

«Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε τα παιδιά και το παραμύθι της Ειρήνης Ανδρουλάκη με εικονογράφηση της Άννας Χιλετζάκη, σε αυτό επικεντρώνει. Εκτός όμως από αυτό, ήδη έχουμε αποσπάσει έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για μία ακόμη δράση που αφορά σε ένα διαδραστικό θεατρικό με βάση το παραμύθι του γιατρού Κάστορα που γίνεται στα σχολεία από ειδικούς θεατρολόγους. Πρόκειται για ένα 45λεπτο θεατρικό που μοιάζει με παιχνίδι, με υπεύθυνη την Έφη Δράκου, είναι διασκευή του παραμυθιού και γίνεται μέσα στα σχολεία που επισκέπτεται η μονάδα, η οποία με τρισδιάστατες κούκλες και παραστάσεις που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Παγωμένος

Πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη χαρίζουμε στα παιδιά τα παραμύθια και όλο αυτό νομίζω ότι λειτουργεί προσθετικά σε αυτό που ως στόχο υπηρετούμε. Να ενημερώνουμε, να βοηθάμε τα παιδιά να εξοικειωθούν και να προσέχουν τα δόντια τους» συμπλήρωσε ο αντιπεριφεριάρχης στον τομέα Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης, που αποκάλυψε ότι μέσα στον Δεκέμβριο -και πάντως πριν κλείσουν τα σχολεία για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς- θα πραγματοποιηθούν περίπου δέκα παραστάσεις του θεατρικού, ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό με υπεύθυνη παραγωγό την Κατερίνα Λουδιανού.

«Η Κινητή Μονάδα δεν σταματάει το έργο της. Ακόμη και όταν τα σχολεία είναι κλειστά για τις εορταστικές περιόδους, κάνουμε ελέγχους ή και ιατρικές πράξεις σε παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα ή και κέντρα κακοποιημένων παιδιών. Το καλοκαίρι επίσης επισκεπτόμαστε απομακρυσμένες περιοχές παρέχοντας φροντίδα σε πολίτες που το έχουν ανάγκη, όπως το περασμένο καλοκαίρι που κάναμε δράση για τους κατοίκους της ακριτικής Γαύδου» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πιτσούλης, ο οποίος πρόσθεσε ότι από φέτος το έργο της μονάδας θα αξιολογείται από εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς «σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε ίσως κενά και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες της μονάδας».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις