0

Παρά το έντονα εθνικιστικό, αντιευρωπαϊκό παρελθόν της, η Τζόρτζια Μελόνι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με την Ε.Ε. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να δώσει η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, επιλέγοντας τις Βρυξέλλες για την πρώτη αποστολή της στο εξωτερικό.

Στις λίγες ώρες παραμονής στη βελγική πρωτεύουσα, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας συναντήθηκε με τους επικεφαλής των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών: τον πρόεδρο της Eνωσης, Σαρλ Μισέλ, την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Αναλαμβάνοντας την εξουσία σε συμμαχία με την ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι, η Μελόνι, με τις νεοφασιστικές καταβολές της, προκάλεσε ανησυχία στις Βρυξέλλες. Πολλοί φοβούνταν, και εξακολουθούν να φοβούνται, μια συμμαχία της Ιταλίας με την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν και την Πολωνία του Ματέους Μοραβιέτσκι –με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη ενόψει του ταξιδιού της στις Βρυξέλλες– ώστε να εμποδιστούν φιλελεύθερες πολιτικές και αποφάσεις της Ενωσης.

Ωστόσο, η ίδια η Μελόνι διεμήνυσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι εννοεί να συμπεριφερθεί στην Ευρώπη «όχι ως εχθρός ή αιρετική, αλλά ως πραγματίστρια». Αλλωστε, δεν θα ήθελε για κανένα λόγο να διακινδυνεύσει τα 190 δισ. δολάρια που προβλέπεται να εισπράξει η χώρα της από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Στις χθεσινές διαβουλεύσεις της έθεσε σε πρώτη μοίρα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συνεχίζοντας την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι. Στο τραπέζι τέθηκε επίσης ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που σχεδιάζει η κυβέρνησή της.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκφράζουν ανησυχίες για τις υποσχέσεις της Μελόνι περί μείωσης φόρων και ταυτόχρονης αύξησης των κρατικών δαπανών, τη στιγμή που η Ιταλία έχει χρέος 150%. Οι εμπειρίες των Βρετανών από τη Λιζ Τρας που αποπειράθηκε να κάνει κάτι παρόμοιο με τα γνωστά αποτελέσματα, είναι άλλωστε πολύ πρόσφατες για να μπορούν να ξεχαστούν.

Κόντρα με τη Γερμανία
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πρώτη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μελόνι και τη Γερμανία για το μεταναστευτικό. Το Βερολίνο ζήτησε από την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επιτρέψει την άμεση αποβίβαση 104 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στο «Humanity 1», πλοίο γερμανικής ΜΚΟ που διέσωσε μετανάστες στα ανοιχτά της Σικελίας. Ωστόσο η Μελόνι δεν δίνει τη σχετική άδεια, επιμένοντας ότι υπεύθυνη για την παροχή βοήθειας και τη φιλοξενία των επιβατών του πλοίου είναι η χώρα προέλευσής του, δηλαδή η Γερμανία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική