0

«Το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών έχει αναμφισβήτητα μεγάλη και αυξανόμενη έκταση, με 1.118 καταγεγραμμένες υποθέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. «Εκτιμάται ότι μέρος της παρατηρούμενης αυξητικής τάσης μπορεί να αποδοθεί αφενός στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και αφετέρου στην εκδήλωση εμπιστοσύνης προς τις αστυνομικές Αρχές, που καλούνται να διαχειριστούν τις αναφυόμενες υποθέσεις, δοθέντος ότι έχουν εκπονηθεί δράσεις και έχουν εκδηλωθεί- αναληφθεί πρωτοβουλίες», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε για τις δράσεις που έχουν στο επίκεντρο την προστασία των ανηλίκων, στο πλαίσιο του προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής (2020-2024) και του Στρατηγικού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Ελληνικής Αστυνομίας για τα έτη 2021-2025. Όπως ειδικότερα ανέφερε:

– Αναπτύσσεται πλέγμα δράσεων, δίχτυ προστασίας των ανήλικων μελών, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς: το υπουργείο Παιδείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες κοκ.

– Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υλοποιούνται δράσεις (ημερίδες ασφαλούς πλοήγησης, εκπαιδευτικές επισκέψεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ», ενημερωτικά φυλλάδια, λειτουργία ιστότοπου cyberkid.gr και εφαρμογής cyberkid, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.), που εντάσσονται στα προληπτικά μέτρα προστασίας των ανηλίκων. Μόνο το έτος 2022 -μέχρι στιγμής- έχουν γίνει 249 ημερίδες και δράσεις.

– Το διδακτικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία και φορείς περισσότερες από 1.100 διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής. Συμμετείχαν περισσότεροι από 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ οι εκπαιδευτικές δράσεις θα συνεχισθούν και τη φετινή σχολική χρονιά.

– Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φροντίζει για την άμεση ανταπόκριση και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στα αιτήματα των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σχετικά με θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και την ταχύτατη διερεύνηση τυχόν καταγγελιών. Αναπτύσσονται εξειδικευμένες δράσεις για τους ανηλίκους, με στόχο κυρίως την προστασία τους από τα ναρκωτικά, την αποτροπή συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες και την προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

Για την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού:

– Έχουν πραγματοποιηθεί 13 σειρές εκπαιδεύσεων/επιμορφώσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα τη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών.

– Εφαρμόσθηκε σε προσωπικό Αστυνομικών Υπηρεσιών πρώτης γραμμής όλης της επικράτειας (ηπειρωτικής και νησιωτικής) και έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.550 στελέχη του Σώματος. Συμμετείχαν εξειδικευμένοι εισηγητές της ευρύτερης Ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας (Καθηγητές Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Δικηγόροι με εξειδίκευση στα θέματα δικαιωμάτων παιδιού, Καθηγητές Παιδιατρικής, Αντιεισαγγελείς Εφετών, Παιδιάτρους κ.λπ.).

Για την προστασία των ανηλίκων έχει αναπτυχθεί πλέγμα υπηρεσιών με στόχο την κάλυψη των παιδιών από κάθε κίνδυνο.

Σε επιτελικό επίπεδο, λειτουργεί το Τμήμα Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Παραβατικότητας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας/Α.Ε.Α.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο λειτουργεί:

– Το Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.).

– Το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων και το Τμήμα Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων στις Υποδιευθύνσεις Προστασίας Ανηλίκων των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης.

– Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, συστάθηκαν (από 31/10/2021) πέντε (5) Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων, στη διαρθρωτική δομή των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης.

«Στόχος είναι η ολιστική, ομοιόμορφη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης ανηλίκων», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εξήγησε ότι στόχος είναι:

– Η αναγνώριση του προβλήματος σε τοπικό επίπεδο και άμεση εκδήλωση πρωτοβουλιών και παρεμβατικών δράσεων, από εξειδικευμένο προσωπικό με την προσήκουσα επιστημονική κατάρτιση και γνωστικό υπόβαθρο

– Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση- ενσυναίσθηση, καθώς οι συγκεκριμένες υποθέσεις προφανώς εκφεύγουν της συνήθους και γενικής αστυνομικής αντιμετώπισης.

«Η έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως μετά την πανδημία, αποτελεί ένα διεθνές και συνάμα διαχρονικό φαινόμενο, που αφορά και τη χώρα μας και σε πολλές περιπτώσεις έχει ως θύματα τα παιδιά», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε ότι «απέναντι στη “σιωπηρή ανοχή” των τελευταίων δεκαετιών, η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ ήταν άμεση». Ειδικότερα:

– Δημιουργήθηκε Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην εσωτερική διάρθρωση της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης και τέθηκαν σε λειτουργία 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ανά την Επικράτεια. Στις περιοχές, δηλαδή, όπου κρίθηκε απαραίτητο με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία και την ένταση του φαινομένου.

– Έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 2.500 αστυνομικοί, ώστε να μπορούν να χειριστούν υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται ευρύ πλέγμα συνεργασιών και συνεργειών:

– Με την Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού “EΛIZA”, εκπονήθηκε «Πρωτόκολλο οδηγιών διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης ανηλίκου», αναφορικά με την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών, που σχετίζονται με την κακοποίηση των ανηλίκων, με στόχο την υποστήριξη του αστυνομικού υπαλλήλου πρώτης γραμμής, ο οποίος μπορεί να βρεθεί δίπλα σε ένα παιδί, που κινδυνεύει από κακοποίηση/παραμέληση, έτσι ώστε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες από την πρώτη στιγμή.

– Υλοποιείται το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Το Σύμφωνο αυτό, αφορά σε υποθέσεις παιδιών σε κίνδυνο, εξαφανισθέντων ανηλίκων και εξαφανισθέντων ενηλίκων.

– Το Τμήμα Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Παραβατικότητας Ανηλίκων/Δ.Δ.Α./Α.Ε.Α., επέκτεινε το «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), για πέντε (5) επιπλέον έτη (2021-2025) το οποίο περιλαμβάνει και την εκπαίδευση αστυνομικών, σε πρακτικές αστυνόμευσης και προσέγγισης εξαρτημένων ατόμων, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων ενημερωτικών διαλέξεων από προσωπικό του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

– Τα θέματα της προστασίας των ανηλίκων έχουν ενταχθεί ως γνωστικό αντικείμενο στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχουν και σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα ως εκπαιδευόμενοι, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις