Σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Aναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλες οι κινήσεις τόσο της Άγκυρας αλλά παράλληλα και ο σχεδιασμός και η ετοιμότητας της ελληνικής πλευράς για αποφασιστική και αποτελεσματική αντίδραση σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο, εκπορευόμενο εξ ανατολής.
Η αποκωδικοποίηση των τουρκικών προθέσεων σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη όσο τα αδιέξοδα της τουρκικής ηγεσίας αυξάνονται και γίνονται πιο ασφυκτικά. Γεγονός που ωθεί την Αθήνα να έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για όλα τα σενάρια και για οποιαδήποτε απειλή ακόμη και για τα πιο ακραία, είτε υβριδικού χαρακτήρα είτε στο πεδίο, από πλευράς της Άγκυρας.
Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε την Κυριακή στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του καθώς και για το σύνολο των διπλωματικών επαφών οι οποίες εντάθηκαν εκ νέου μετά τις νέες κινήσεις της Άγκυρας να αναβιώσει το έκνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.
Μία κίνηση που αναθέρμανε στο εσωτερικό το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματός μας και επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας νοτίως της Κρήτης. Ένα «χαρτί» που η Ελλάδα κρατάει πάντα ενεργό στα χέρια της με βάση το Διεθνές Δίκαιο αλλά προς ώρας με βάση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν σκοπεύει να το «εκμεταλλευτεί». «Η χώρα προφανώς και δεν απεμπολεί ποτέ δικαιώματά της κυριαρχικά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρές υποθέσεις που έχει αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης, η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη η οποία μεγάλωσε την επικράτεια και τα χωρικά ύδατα.
Δεν φοβόμαστε τίποτε οφείλουμε με σωφροσύνη , με σύνεση και με ψυχραιμία να ζυγίζουμε πάντοτε το σκηνικό. Δεν απεμπολούμε κανέναν μας δικαίωμα αλλά δεν υπάρχει κανένας άμεσος σχεδιασμός αυτή τη στιγμή» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.
Αυτή τη στιγμή, με βάση τις επιδιώξεις της Τουρκία με το τουρκολυβικό μνημόνιο το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι μία έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με την αποστολή ερευνητικού σκάφους νοτίως της Κρήτης, στο νοτιοδυτικό τμήμα δηλαδή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται στη μέση γραμμή. Σε αυτό το σενάριο η Αθήνα θα αντιδράσει με άμεση παρουσία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.
Στο άλλο σενάριο, αυτό της απόπειρας ερευνών σε σημείο που θεωρείται ότι αμφισβητεί ή παραβιάζει την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τον Νίκο Δένδια κατά τη συνεργασία τους στο Κάιρο, ότι θα υπάρξει ισχυρή παρουσία και πολεμικών πλοίων της Αιγύπτου, εκπέμποντας στην Άγκυρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας έναντι των έκνομων επιδιώξεών της.
Επίσης, ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα εστιάσει στο πεδίο του υβριδικού πληροφοριακού πολέμου που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη από τα κυκλώματα των διακινητών και την τούρκικη προπαγάνδα εναντίον των ελληνικών αρχών, ώστε να εξεταστούν νέα μέτρα θωράκισης απέναντι στο φαινόμενο, που αναθερμένεται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο. Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να παρουσιάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες για την περαιτέρω επέκταση του φράχτη στον Έβρο.