Γ. Πατούλης: «Η συμβολική συμμετοχή 1922 παιδιών στη συναυλία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι θα παραμείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη. Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και Πολιτεία τιμούμε τον πολιτισμό των Μικρασιατών»
Σε κλίμα συγκίνησης και με την αθρόα συμμετοχή χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε προχθές στο βράδυ, Σάββατο 8 Οκτωβρίου, η μεγαλειώδης επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Καλλιμάρμαρο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Περιφέρεια Αττικής, ενώ είχε τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» της οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.
Στη συναυλία συμμετείχαν 1.922 παιδιά και νέοι από 55 χορωδίες και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από τις Ιερές Μητροπόλεις, ενώ μαζί τους συνέπραξαν σημαντικοί ερμηνευτές όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Αρετή Κετιμέ, η Σοφία Μάνου και ο Κωνσταντίνος Βελιώτης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και Μουσικά Σύνολα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Γ.Γ. Έρευνας και ΚαινοτομίαςΑθ. Κυριαζής, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Α. Γκερέκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Ιερείς, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.α..
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση επισήμανε μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση μας σήμερα, καθώς με αυτή τη συναυλία τιμούμε τον ανυπέρβλητο πολιτισμό των Μικρασιατών και στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλη τη υφήλιο ότι Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργαζόμαστε για να παραμείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη. Αυτή η ελπίδα της διατήρησης της συλλογικής μνήμης αναδεικνύεται σήμερα και μέσα από τη συμβολική παρουσία 1922 νέων παιδιών τα οποία μαζί με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στέλνουν το μήνυμα της ελπίδας. «Η Μικρασία ζει». Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, έφεραν μαζί τους και την πιο πολύτιμη περιουσία τους, τον ανυπέρβλητο πολιτισμό τους, που για τρεις χιλιάδες χρόνια αποτέλεσε τη γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Όλοι μαζί γινόμαστε ένας ισχυρός κρίκος που θα συνεχίσει να εργάζεται για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα διδάγματα της ιστορίας μας, για να μπορούμε να χαράσσουμε με αισιοδοξία την πορεία της πατρίδας μας προς το αύριο. Η Μικρασία ζει και θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».
Δείτε σχετικό βίντεο εδώ: