Συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, έναν χρόνο μετά τη στρατηγικής σημασίας αμυντική συμφωνία που υπεγράφη, πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών περιλαμβάνεται κατά κύριο λόγο το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να απορροφηθεί μέρος της κρίσης και να κρατηθούν όρθιες οι κοινωνίες.
Εκτός από το ενεργειακό, Μητσοτάκης και Μακρόν θα μιλήσουν τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για την προκλητικά εμπρηστική ρητορική και τις απειλές της Άγκυρας και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη για τη βοήθεια που πρόσφεραν την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στη Γαλλία.
«Πριν από έναν χρόνο υπογράψαμε ένα σημαντικό σύμφωνο και ενδυναμώσαμε την άμυνα της Ευρώπης. Στηρίζουμε πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με σαφήνεια. Δεν θα επιτρέψουμε καμία ταραχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δηλώσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Το επισιτιστικό θέμα είναι πολύ σημαντικό και να αυξηθούν οι ποσότητες που εξάγονται από την Ουκρανία. Η ενέργεια είναι επίσης σημαντική και φαίνεται ότι συμφωνούμε σε πολλά με την Ελλάδα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τις σχέσεις μας και αυτό είναι σημαντικό για την Ανατολική Ευρώπη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Πέρυσι το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά στις πυρκαγιές την Ελλάδα. Φέτος ήταν η σειρά της Αθήνας. Είμαστε ικανοποιημένοι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης λειτουργεί. Η Ελλάδα υποστήριξε μία δυναμική παρέμβαση για την αγορά της ενέργειας. Δρομολογούμε και εμείς τον περιορισμό κατανάλωσης της ενέργειας. Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Ρωσίας να μετατρέψει την ενέργεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης. Ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με την Ουκρανία που αμύνεται. Σε καμία περίπτωση να μην νομιμοποιηθεί ένας δεσποτικός αναθεωρητισμός, που θα μπορούσε να μιμηθεί ο κάθε τοπικός ταραχοποιός. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ Μακρόν για τη στήριξή του απέναντι στη στάση της Τουρκίας. Περιμένουμε όσους απειλούν ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ, να έρθουν με το φως της ημέρας. Κρατάμε ανοιχτά το παράθυρο του διαλόγου. Μαζί πιο ισχυροί».