Την πρώτη του επίσημη ομιλία προς τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε ως βασιλιάς ο Κάρολος Γ’.
Αφού εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δεσμεύτηκε να προσφέρει δια βίου υπηρεσία στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Όπως έκανε η ίδια η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, έτσι και εγώ δεσμεύομαι τώρα επίσημα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής που ο Θεός θα μου δώσει, να τηρήσω τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας», είπε και πρόσθεσε: «Και όπου κι αν ζείτε, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή τις πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη, όπως σε όλη μου τη ζωή».
Ξεκινώντας την επίσημη ομιλία του, έχοντας στο πλευρό του το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ, είπε: «Γνωρίζω ότι ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ προκαλεί μεγάλη θλίψη σε πολλούς από σας. Κι εγώ μοιράζομαι αυτή την αίσθηση της απώλειας χωρίς όρια». Πρόσθεσε με εμφανή συγκίνηση: «Στην αγαπημένη μου μαμά, το μόνο που θέλω να πω, απλά, είναι: Ευχαριστώ. Είθε οι άγγελοι να τραγουδούν για να αναπαυθείς βασίλισσα Ελισάβετ».
Είχαν προηγηθεί τα εξής λόγια: «Μιλάω με αισθήματα βαθιάς λύπης. Η βασίλισσα ήταν μία έμπνευση, η μητέρα μου ήταν μία έμπνευση. Η ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν μία ωραία ζωή και το πένθος για εκείνη είναι βαρύ. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε δεσμευθεί να αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία των πολιτών, ήταν μία βαθιά προσωπική δέσμευση. Έκανε θυσίες για να φέρει σε πέρας της υπηρεσία της. Η αφοσίωση και η ευλάβεια της ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκαν».
«Σε όλη της ζωή της, είδαμε αυτή τη διαρκή αγάπη για την παράδοση μαζί με αυτή την ατρόμητη αγκαλιά στην πρόοδο που μας κάνει σπουδαίους», τόνισε και υπογράμμισε: «Η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντά, είπε: «Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω νέες ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να αφιερώνω τόσο πολύ από τον χρόνο μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων. Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασιλική σύζυγός μου. Γνωρίζω ότι θα προσφέρει για τις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον, στο οποίο βασίζομαι τόσο πολύ».
Ο βασιλιάς Κάρολος είπε ότι ονομάζει τον γιο του Ουίλιαμ, πρίγκιπα της Ουαλίας. «Με την Κάθριν δίπλα του, ο νέος μας πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας, ξέρω, θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να καθοδηγούν».
Αναφέρθηκε και στον μικρότερο γιο του -τον δούκα του Σάσεξ- και τη σύζυγό του. «Εκφράζω την αγάπη μου για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς συνεχίζουν να θεμελιώνουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».
Σήμερα Σάββατο θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς
Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημοσιεύοντας «κατευθυντήριες γραμμές εθνικού πένθους». Το έγγραφο αυτό, το οποίο φέρει οδηγίες για να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, πληροφορίες για τα ταξίδια και σχετικά με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, αναφέρει ότι το πένθος θα συνεχιστεί ως το τέλος της ημέρας της κηδείας της βασίλισσας με τιμές αρχηγού κράτους.
Η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν τίθεται υποχρέωση για την ματαίωση ή την αναβολή εκδηλώσεων και αθλητικών αγώνων ή για το κλείσιμο χώρων ψυχαγωγίας στη διάρκεια αυτής της περιόδου και σημειώνει ότι το θέμα αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των μεμονωμένων οργανισμών.
Ο καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία απεβίωσε την, Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο.