0

Ο κόσμος αλλάζει σήμερα δραματικά, μέσα από έναν πόλεμο και μια βαθιά οικονομική και ενεργειακή κρίση διαρκείας, που θα δοκιμάσει τις αντοχές κρατών και απλών πολιτών. Η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Δύσης και Ανατολής που σοβούσε τόσα χρόνια έχει ξεκινήσει.

Από τη μία πλευρά είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και από την άλλη η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, ο άξονας του αναθεωρητισμού που νιώθει ασφυκτικά μέσα στα σύνορά του, αναζητά ζωτικό χώρο, όπως ο Χίτλερ, και έκφραση της αυξημένης δύναμής του.

Ο κόσμος χωρίζεται ξανά στα δύο και ο αγώνας των Δημοκρατιών απέναντι στις απολυταρχίες δεν διεξάγεται μεταξύ κρατών μόνο, αλλά και εντός των δημοκρατικών κρατών, που ο πολιτικός ανταγωνισμός και η ελευθερία έκφρασης αποτελούν τους βασικούς της θεσμούς.

Ο Πούτιν θέλει  να «ελέγξει» τη Δύση

Όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα ΝΥΤ, απώτερος στόχος του Πούτιν δεν είναι μόνο να ρωσοποιήσει την Ουκρανία, αλλά και τη Δύση. Να αλλάξει τις εχθρικές, σ΄ αυτόν, κυβερνήσεις της Δύσης με φιλικές, με τις οποίες μπορεί να συνεργάζεται και να επενδύουν στη χώρα των ολιγαρχών και του ενός και παντοδύναμου ηγέτη.

Να ανεβάσει στην εξουσία δυνάμεις, όπως του Όρμπαν στην Ουγγαρία, της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία, του Τραμπ στις ΗΠΑ, να δημιουργήσει φιλορωσικές κινήσεις και κινήματα που θα πιέζουν τις κυβερνήσεις κατά της συμμετοχής της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Για να ενισχυθεί, όμως, το υπάρχον αντισυστημικό και φιλορωσικό ρεύμα στην Ευρώπη -που τώρα βρίσκεται σε ύφεση- θα πρέπει κράτη και πολίτες να «πονέσουν» από την ακρίβεια, να ξεπαγιάσουν το χειμώνα και να πεινάσουν.

Μόνο σε μια τέτοια γιγάντια οικονομική κρίση, που θα έχει πάει δεκαετίες πίσω την Ευρώπη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ήδη φαίνονται ζαλισμένες και αμήχανες απέναντι στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου, θα υποστούν τέτοια φθορά που δεν θα μπορούν να σταθούν στην εξουσία και πιθανότατα να αντικατασταθούν με πιο «ευέλικτες» απέναντι στη Ρωσία.

Πώς έπεσε ο Ντράγκι 

Εξαιτίας των παρενεργειών της κρίσης, ήδη έπεσε η κυβέρνηση Ντράγκι, μια κυβέρνηση άκρως εχθρική προς τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η Ιταλία οδηγείται σε εκλογές.

Στην Ισπανία οι διαφορές μεταξύ των σοσιαλιστών και των Ποδέμος για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας διευρύνονται, στη Γαλλία η κοινοβουλευτική ήττα του Μακρόν περιόρισε την εμβέλεια των κινήσεών του, στη Βρετανία ψάχνουν για άλλο πρωθυπουργό, και όχι μόνο εξαιτίας των σκανδάλων των κορονοπάρτι, αλλά και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τους Βρετανούς.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να περάσει πολύ δύσκολα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για την εκλογή νέων μελών στη Βουλή και τη Γερουσία, με ισχυρή πιθανότητα να χάσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

Ανησυχία για νεοαγανακτισμένους στους δρόμους 

Στη χώρα μας η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και το ενεργειακό, αποτελούν τα σοβαρότερα προβλήματα των Ελλήνων, στα οποία επενδύει καθημερινά η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε πως τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα το χειμώνα και σχεδιάζει ακόμα και περικοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές της χώρας, για να αντέξει το δίκτυο. Πριν ένα χρόνο, κανείς δεν θα τολμούσε καν να διανοηθεί ότι θα έχουμε ρεύμα με δελτίο…

Η πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου για το χειμώνα, εκτιμάται από τη ΡΑΕ, πως θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, καθώς μπορεί να προκληθεί εθνικό μπλακ άουτ, ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πολύ πιθανόν να «ανοίξουν» ξανά οι πλατείες στη χώρα μας και θα γεμίσουν από νεοαγανακτισμένους πολίτες, καθοδηγούμενους από κόμματα ή μη.

Η κα Αχτσιόγλου είχε πει με απόλυτη επίγνωση πως «Η κανονικότητα στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά…». Άρα, σύμφωνα με το σκεπτικό της, η ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά…

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σε αυτό το σκηνικό ενδεχόμενου τρόμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε δημόσια το ρίσκο για το χειμώνα που έρχεται, πιστεύοντας πως παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις θα τα καταφέρει. Η χώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση και η Ν.Δ. τη διαθέτει, λένε στο Μαξίμου.

Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μερικές, μικρές μεν, αλλά ενδεικτικές αλλαγές. Αμέσως μετα την κατηγορηματική δήλωσή του πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, ανακόπηκε το αυξητικό ρεύμα που είχε από τον περασμένο Μάιο.

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, του Ιουλίου, η Ν.Δ. έχασε 0,4% σε σχέση με το Μάιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε 1%.

Στη δημοσκόπηση της Pulse, η Ν.Δ. κέρδισε 0,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 1% από τον Ιούνιο.

Μικρές οι διακυμάνσεις, δεν αλλάζουν το τοπίο, αλλά στέλνουν μηνύματα σε εκείνους που μπορούν να τις διαβάσουν. «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», έλεγε ο Μάο Τσε-Τουνγκ και τη φρικτή πολιτική που περιέχει αυτή η φράση ενστερνίζονται αρκετοί στον κόσμο και τη χώρα μας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις