0

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου, το οποίο καταρτίστηκε με σκοπό να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της δυνητικής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού των 27 από τη Ρωσία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξήγησαν διπλωμάτες στο dpa νωρίς σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.

Δυνάμει των όρων της τροποποιημένης συμφωνίας, οι δεσμευτικοί στόχοι για την εξοικονόμηση αερίου θα επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία έγκρισης του τροποποιημένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αρχίσει αργότερα σήμερα, σε ειδικό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η έγκρισή του με ενισχυμένη πλειοψηφία αναμένεται να είναι εύκολη.

Οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν σημαίνουν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, αφού τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών μελών.

Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.

Χθες Δευτέρα, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του.

Ακριβώς αυτό το σενάριο ώθησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποβάλει πρόταση για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση αποθεμάτων αερίου σε όλη την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των χωρών μελών της ΕΕ, τέσσερα κράτη μέλη εξέφρασαν μείζονες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Γερμανία, μια από τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζει σθεναρά το σχέδιο. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να είναι παρών στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αργότερα σήμερα.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα κατά τη σημερινή Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας θα επιδιώξει αλλαγή της πρότασης της Κομισιόν είτε ακόμη και εξαίρεση της Ελλάδας από αυτή τη μείωση, ενώ όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «εάν αποφασιστεί κάποια μείωση, αυτή  να αποφασιστεί με  βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι το μέσο όρο της πενταετίας».

Η ελληνική πλευρά επιμένοντας στη μη αποδοχή της μείωσης του 15%, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τις προτάσεις που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αφορούν και τις τιμές του φυσικού αερίου και όσων συμπαρασύρονται από αυτό, αλλά και  την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού

Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται και στην κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης μέσω της νέας πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με αφορμή τη σημερινή Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας, προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής ή περαιτέρω μείωσης των ροών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Κίνηση την οποία η Αθήνα ετοιμάζει καιρό τώρα, δεδομένων των εκβιαστικών κινήσεων της Μόσχας και γι’ αυτό το λόγο όπως γνωστοποίησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ομολόγους του, με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε της απόψεις αυτές. Και κάθε ιδέα και κάθε πρόταση που έχουμε, που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συμβάλει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα την μοιραζόμαστε και με τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης αλλά και με τους αρμόδιους αξιωματούχους  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε.

Ήδη πάντως η Αθήνα πολλάκις έχει διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες ότι δεν  θα διακινδυνεύσει την τροφοδοσία νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ηλεκτρικό ρεύμα υιοθετώντας την συγκεκριμένη πρόταση.

Μία θέση που στηρίζεται στο γεγονός πως η Ελλάδα, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές, έχει εξασφαλίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ενεργειακή της ασφάλεια και εξαρτάται λιγότερο από την ροή ρωσικού φυσικού αερίου σε σχέση με τις χώρες του Βορρά. Επίσης,  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η χώρα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά πέντε τεραβατόρες και να τροφοδοτεί το σύστημα για την επόμενη διετία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική