Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στη χρήση φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τη μείωση 15% στη χρήση του φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ, που προτείνει η Κομισιόν. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για τις τιμές και την προμήθεια και πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα δώσουν λύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και τους καταναλωτές».
Το όχι στην Κομισιόν επιβεβαίωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα, όπως και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση, κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εάν τελικά διακοπεί η τροφοδοσία από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι, το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι μία τέτοια μείωση, δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οικονόμου για τη ΡΑΕ και διακοπές ρεύματος
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο της ΡΑΕ, στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμα και διακοπές ρεύματος, τόνισε πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».
Η ενημέρωση από τον Γιάννη Οικονόμου
ΡΑΕ: Σχέδιο ακόμα και για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος
Στο «σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», που κατάρτισε η ΡΑΕ και απέστειλε για διαβούλευση στην Κομισιόν και τις γειτονικές χώρες-μέλη, προδιαγράφονται οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου ανεπάρκειας ορυκτών καυσίμων (είναι η περίπτωση που θα προκύψει σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής του εφοδιασμού με κωδικό φυσικό αέριο).
Μάλιστα, το τελευταίο από τα μέτρα που προτείνονται είναι οι προγραμματισμένες, κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης, είναι:
Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης
Διασφάλιση ετοιμότητας όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχείριση της λειτουργίας τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος
Αύξηση των αποθεμάτων λιγνίτη
Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης, κυρίως στις ώρες αιχμής
Μηδενισμός εξαγωγών και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος
Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας
Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, κυλιόμενες περικοπές φορτίου