«Αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική Τουρκία σήμερα», αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», αναφέρεται στις «εκκαθαρίσεις» της Άγκυρας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016.
«Αν η απόπειρα πραξικοπήματος είχε πετύχει θα υπήρχε μια πολύ διαφορετική Τουρκία σήμερα. Η δημοκρατία δεν θα υπήρχε και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες θα είχαν ανασταλεί επ’ αόριστον. Το έθνος θα είχε πέσει στα χέρια μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης», τονίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Τι αναφέρει ο Τσαβούσογλου για τον Φετουλάχ Γκιουλέν
Αναφερόμενος στην «τρομοκρατική οργάνωση» (όπως την αποκαλεί η Τουρκία) FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιμάμη που ο Ερντογάν, πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016:
«Η καλά σχεδιασμένη και εκτεταμένη διείσδυση μελών της οργάνωσης FETO και προσηλυτισμένων στον στρατό, στις δυνάμεις ασφαλείας, στο δικαστικό σώμα και σε πολυάριθμους κυβερνητικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου μου, πραγματοποιήθηκε επί δεκαετίες με μυστικότητα για ένα γενικό σχέδιο του οποίου η τελική φάση ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου του 2016» σημειώνει ο Τσαούσογλου.
Στο άρθρο του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται στην «αποφασιστική εκκαθάριση» του δημόσιου τομέα, του στρατού, αλλά του ιδιωτικού τομέα στην οποία προχώρησε η Άγκυρα μετά το 2016, επισημαίνοντας πάντως ότι ο «επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης» εξακολουθεί να διαμένει στις ΗΠΑ: «Η κυβέρνησή μας ζητά εδώ και χρόνια την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία αλλά και την έκδοση των μελών του FETO από ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, αυτά τα αιτήματα δεν έχουν εκπληρωθεί».«Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα»
«Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα»
«Η φύση και το εύρος του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στη FETO δεν διαφέρουν από αυτού που δίνουν άλλες χώρες εναντίον οργανώσεων που τρομοκρατούσαν αξιωματούχους και πολίτες και έθεταν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η Τουρκία κάνει ό,τι έκαναν στο παρελθόν οι αντίστοιχες χώρες στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας. Όλες οι διαδικασίες είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία», αναφέρει ο Τσαβούσογλου.
«Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα, εθνότητα ή θρησκεία. Αυτός ο κίνδυνος απειλεί την ανθρωπότητα στο σύνολό της… Κανένα κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “χρήσιμη” ανάλογα με τις προτιμήσεις», καταλήγει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ζητεί μάλιστα από τη διεθνή κοινότητα να σταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα της χώρας του.