0

Ενθαρρυντικά είναι τις τελευταίες ημέρες τα στοιχεία από τις διεθνείς αγορές, με αποκλιμάκωση των τιμών των εμπορευμάτων, γεγονός που αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για τους επόμενους μήνες. Εντός της εβδομάδας το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 100 δολ. το βαρέλι με πολλούς, πάντως, να συνδέουν το γεγονός αυτό στους φόβους για παγκόσμια ύφεση και κάμψη της ζήτησης.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πτώση του αργού είναι υπερβολική δεδομένων των ελλείψεων. Όπως σημείωσε, η παγκόσμια κατανάλωση υπερβαίνει την προσφορά και τα αποθέματα πλησιάζουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. «Ενώ οι πιθανότητες για ύφεση πράγματι αυξάνονται, είναι πρόωρο για την αγορά πετρελαίου να υποκύψει σε τέτοιες ανησυχίες», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της. «Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος να υπερβαίνει σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ».

Από την άλλη πλευρά, αν και δεν θεωρεί πιθανή την ύφεση στις ΗΠΑ, η Citigroup βλέπει «κατάρρευση» των τιμών πετρελαίου στο σενάριο μιας ύφεσης, βλέποντας τις τιμές του αργού πετρελαίου να καταρρέουν στα 65 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους και στα 45 δολάρια έως τα τέλη του 2023.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Οικονομία