0

Όταν ξεχνάμε, χάνουμε την ευθυκρισία μας και γινόμαστε εκούσια ή ακούσια άδικοι ή ακόμα και φερέφωνα λαϊκισμού, συνθηματολογίας και ευχολογίων.

Για παράδειγμα, πριν από ελάχιστα 24ωρα ήρθε στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον ομότιτλό του, Χρήστο Σταϊκούρα. Αυτή η επίσκεψή του στην Αθήνα περιείχε και εύσημα και συστάσεις.

Για να μην ξεχνάμε, όμως, που ήμασταν και που βρισκόμαστε τώρα, ας θυμηθούμε τι είχε πει κατά διαστήματα ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο διάδοχος ουσιαστικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα, πριν από ελάχιστα χρόνια και δη μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου:

– «Η Ελλάδα σέρνει από τη μύτη τη Γερμανία και την Ευρώπη».

–  «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο δημοσιονομικό ξεκίνημα, χωρίς το ευρώ. Κατόπιν όμως, με ένα κούρεμα χρέους και με στοχευμένη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

–   «Το FDP θα ψηφίσει κατά της διάσωσης για την Ελλάδα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο».

–   «Πρέπει να απορριφθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου».

–   «Λέμε ναι στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, μόνον αν μείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ».

Τι λέει σήμερα, μετά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών;

∙       «Για την Ελλάδα αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο αυτήν την εβδομάδα, με τον τερματισμό της ενισχυμένης εποπτείας των ελληνικών δημοσιονομικών από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

∙       «Έγιναν πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και η οικονομική εξέλιξη δείχνει ότι οι αυτές οι προσπάθειες ήταν επιτυχημένες».

∙       «Στο σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ενίσχυσης, αλλά η κατεύθυνση είναι σωστή και χρήζει μεγάλου σεβασμού».

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι συστάσεις, οι οποίες ήταν έως και αναμενόμενες:

∙       «Η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει με τις προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων, αφού το ύψος του χρέους είναι πολύ μεγάλο».

Στην… ακρίβεια, πάντως, μας άφησε μόνους, καθώς είπε ότι «δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για ένα νέο πρόγραμμα της ΕΕ τύπου NextGenerationΕU για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού» και ότι «για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πληθωρισμού, υπεύθυνες είναι οι εθνικές κυβερνήσεις και τα κράτη-μέλη».

Ωστόσο, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο Κρίστιαν Λίντνερ είπε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει σκληρή αντίδραση από την κυβέρνηση της Γερμανίας /συνεχίζουμε να ελπίζουμε σε επαφές συνομιλιών και μία διπλωματική συμφωνία / αυτό προϋποθέτει ότι η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία γίνονται σεβαστές. Μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου είναι δυνατή μία συμφωνία».

Συμπέρασμα από την επίσκεψη Λίντνερ: Τα πάμε καλά, υπάρχει κι άλλη δουλειά μπροστά μας, διότι το χρέος είναι εκεί, μεγάλο και αδηφάγο, ωστόσο, ανοίγει για τη χώρα ένα νέο κεφάλαιο που η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλευτεί με σύνεση.

Και αμέσως την επόμενη ημέρα, ακούει ο πολίτης τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να λέει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ:

«Τρία χρόνια μετά και με οδυνηρό για τη χώρα τρόπο, αποδεικνύεται ότι οι συνταγές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009 δεν είναι ικανές να δώσουν ώθηση, προοπτική και ευημερία στη μεταμνημονιακή, αλλά εύθραυστη ελληνική οικονομία του 2022». Σημειώνεται, βέβαια, ότι ο κος Λίντνερ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός, αμφισβητούσε τις πραγματικές του προθέσεις να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που το 3ο Μνημόνιο, που είχε υπογράψει, προέβλεπε.

Τι να πει κανείς; Μπας και ο Λίντνερ μάς είπε ψέματα προχθές;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις