0

Θερινό πακέτο μέτρων -πιθανότατα από τον Ιούλιο- στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων δρομολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα αφορούν τον τομέα των καυσίμων και των τροφίμων, ενώ παράλληλα όπως έχει αποφασιστεί, από τον Ιούλιο αναστέλλεται και η ρήτρα προσαρμογής για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ από τα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass.

Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, τον Ιούνιο, θα αποτελέσει το «βαρόμετρο» για τη διαμόρφωση μιας νέας δέσμης μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, τα όποια μέτρα ληφθούν θα αφορούν στον Ιούλιο και θα κινούνται στο μέτωπο των καυσίμων, του ρεύματος, ενδεχομένως και των τροφίμων, οι τιμές των οποίων έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους, τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Συγκεκριμένα, κατέγραψαν υπέρβαση έναντι του στόχου, κατά €1,748 δισ., με το 43% αυτών (€755 εκατ.) να αφορούν υπερεισπράξεις από ΦΠΑ, που βοηθούν στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου για νέα μέτρα στήριξης τα οποία, όπως φαίνεται, θα εστιάσουν στον τομέα των καυσίμων.

Σημαντικό σημείο που προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα του Μαΐου, είναι η αύξηση των εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το περυσινό έτος οι εμπρόθεσμες πληρωμές του ΕΝΦΙΑ ανήλθαν στο 73,94% του βεβαιωθέντος φόρου. Από τα στοιχεία που έχει το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν, όχι μόνο εμπρόθεσμα τον ΕΝΦΙΑ αλλά και εφάπαξ. Αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, που για κάποιους έφθασε και το 45% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του περασμένου έτους.

Τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ακρίβεια είναι:

Καύσιμα

Συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από €30 έως €50 για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.

Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία, με ποσό άνω των 15 λεπτών ανά λίτρο.

Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου, με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί, με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

Στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα μικρά νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών.

Τρόφιμα 

Μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί και τα δημητριακά, ενδεχομένως και στο κρέας, εξετάζει η κυβέρνηση.

Ειδικά στο ψωμί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, άφησε ανοιχτό παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου και συγκεκριμένα, από το 13% στο 6%, όπως έχουν ζητήσει οι αρτοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν πως η μείωση στην κατανάλωση αγγίζει το 25%, ενώ στα αρτοπαρασκευάσματα το 35%.

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, ο καταναλωτής που ερχόταν κάθε μέρα στο φούρνο, πλέον, έρχεται δύο με τρεις φορές τη βδομάδα.

Η ακρίβεια, όμως, χτυπά και άλλα προϊόντα βασικής διατροφής, με τις αυξήσεις που καταγράφονται να είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες από τον ετήσιο πληθωρισμό.

Αναλυτικότερα, η λίστα των νέων ανατιμήσεων περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα: Ρύζι (έως 50%), πανάκια καθαρισμού (5%-31%), μαγιονέζα και κέτσαπ (17% έως 26%), κατεψυγμένες πίτες και κριτσίνια (έως 22%), χαρτικά (έως 20%), τυριά (έως 20%), αλλαντικά (έως 17%), συσκευασμένα γλυκά (16%), ζυμαρικά και σάλτσες (2%-15%), βρεφικές πάνες (έως 14%), χαλβάς (12%), κονσέρβες (έως 12%), απορρυπαντικά (έως 12%), είδη σφολιάτας (11%), κρασιά (έως 11%), συμπυκνωμένοι χυμοί (10%), γιαούρτια (έως 8%), βούτυρο (έως 8%), κρέατα (8%), συσκευασμένες σαλάτες (7%), γάλα εβαπορέ (6%), αναψυκτικά (6%), αλκοολούχα ποτά (6%), ζωοτροφές (6%), ελαιόλαδο (5%), φρέσκο γάλα (5%), σοκολάτες (5%), βρεφικό γάλα (4%), παγωτά (έως 4%) και μπάρες δημητριακών (4%). Οι περισσότερες από τις παραπάνω ανατιμήσεις πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές μέσα στον Ιούνιο, ενώ κάποιες θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές Ιουλίου.

Καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής

Από τον Ιούλιο αναστέλλεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ από τις 14 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass, η οποία και θα μείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση ρεύματος αφορά στην επιστροφή έως €600 από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, για λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.

Οι δικαιούχοι του Power Pass

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις €45.000. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται υπόψη, όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Οικονομία