0

Υπό κρίση, αυτή τη φορά από τον  Άρειο Πάγο, παραμένει η έκδοση στη Ρουμανία όπου διώκεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση σχετιζόμενη με αγοραπωλησίες  ακινήτων,  του 69χρονου Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, αποκαλούμενου «βασιλιά των διαμαντιών». Συλληφθείς πρώτη φορά στην Ελλάδα τον  Νοέμβριο του 2021  για τις ίδιες  κατηγορίες κατ΄ εκτέλεση διεθνούς εντάλματος, συνελήφθη εκ νέου τον  Οκτώβριο του 2024 στο αεροδρόμιο  «Ελ. Βενιζέλος»,  κατά την είσοδο του στη χώρα  ώστε να αξιολογηθεί ξανά η  ποινική του μεταχείριση και τον Ιανουάριο το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αποφάσισε  να κάνει δεκτό το αίτημα των Ρουμανικών αρχών με συνέπεια να προσφύγει στο ανώτατο  δικαστήριο.

«Πρόκειται για  εξέλιξη που γεννά τεράστια ερωτηματικά, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ιδίου δικαστηρίου, το 2022, που αφορά στην ίδια ακριβώς υπόθεση και στο ίδιο αίτημα της  Ρουμανίας» επισημαίνει  ο δικηγόρος  του Στ.  Τόγιας  εκφράζοντας πάντως την εμπιστοσύνη του ότι «το κράτος δικαίου θα υπερισχύσει».

Δραστηριότητες 

Δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, ο Στάινμετζ -παρά την ερυθρά αγγελία της  Ιντερπόλ – κινούνταν ελεύθερα διεθνώς,  επεκτείνοντας συνεχώς τις δραστηριότητες τους στους κλάδους των ορυχείων, των  πολύτιμων  λίθων, των επενδυτικών  fund, της  κτηματαγοράς και στη διύλιση έχοντας  -όπως λέγεται- αποκτήσει  ισχυρές προσβάσεις  στη σερβική πολιτικo-επιχειρηματική  κοινότητα για την περαιτέρω επέκταση του  μοναδικού διυλιστηρίου της Σερβίας και την από κοινού εκμετάλλευση μονάδων διύλισης  καυσίμων στη Σικελία.

Οι Ρουμάνοι  

Το 2020 η Ρουμανική  δικαιοσύνη είχε ζήσει την έκδοση του  λόγω της εμπλοκής του στο  μείζον για τη χώρα σκάνδαλο,  «Project Prince». Η όλη υπόθεση αφορούσε στην προσπάθεια του έκπτωτου Πρίγκιπα Παύλου της Ρουμανίας να ανακτήσει μέρος της περιουσίας της πρώην βασιλικής οικογένειας, που είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς, μεταξύ των οποίων η Αγροτική Φάρμα Băneasa, μια τεράστια έκταση στα προάστια του Βουκουρεστίου, και το Δάσος Σναγκόβ, μια προστατευόμενη περιοχή φυσικής ομορφιάς.

Η Reciplia, μια κοινοπραξία που υποστηριζόταν οικονομικά από τον Στάινμετς, αποτέλεσε τον κύριο χρηματοδότη της προσπάθειας. Η συμφωνία περιλάμβανε εκατομμύρια ευρώ σε προκαταβολές, μηνιαία επιδόματα και κάλυψη δικαστικών εξόδων, με αντάλλαγμα το 50% οποιασδήποτε περιουσίας θα ανακτούσε ο Πρίγκιπας Παύλος.

Η δικαστική  διαπίστωσε  τη χρήση αθέμιτων πρακτικών για την επίτευξη των στόχων του «Project Prince». Η νυν Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, τότε επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας (DNA), ανέλαβε την έρευνα, αποκαλύπτοντας ένα πλέγμα διαφθοράς που περιλάμβανε δωροδοκίες δημοσίων λειτουργών, παραποίηση εγγράφων και χειραγώγηση του νομικού συστήματος.

Σύμφωνα τα διεθνή δημοσιεύματα, η ομάδα της Reciplia είχε προκαλέσει ζημία που ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ στο ρουμανικό κράτος. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με τον Στάινμετς να καταδικάζεται ερήμην σε πέντε χρόνια φυλάκισης.

Καταδίκες

Οι απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες δείχνουν ότι ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος επιθυμούσε να καταλάβει τα βασιλικά εδάφη της Ρουμανίας, ζητώντας τακτικές ενημερώσεις. Τελικά, ο κατάλογος των ατόμων που καταδικάστηκαν περιλαμβάνει τον Παύλο, τον σκιώδη πρίγκιπα της Ρουμανίας, ένα διεφθαρμένο αρχηγό του προσωπικού του πρώην πρωθυπουργού, τον Truică τον Στάινμετζ και ένα πλήθος τοπικών αξιωματούχων που δέχονταν δωροδοκίες με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση δεκάδων εκταρίων γης που ανήκει στο κράτος. Όλοι τους, έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Ρουμανίας, εμπλέκονταν ποικιλοτρόπως σε ένα περίπλοκο σχέδιο απάτης της χώρας από γη που κάποτε ανήκε στον βασιλιά της. Συνολικά, 19 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Κατασκοπεία 

Το «Project Prince» πήρε μια πιο σκοτεινή τροπή όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της ισραηλινής εταιρείας κατασκοπείας Black Cube σε αυτό. Η εταιρεία, που έχει εμπλακεί σε αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις, φέρεται να προσπάθησε να υπονομεύσει την Ρουμάνα Εισαγγελέα Κοβέσι και την έρευνά της. Πράκτορες της Black Cube επιχείρησαν να παραβιάσουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς email της Κοβέσι, ενώ μέλη της οικογένειάς της και συνεργάτες της προσεγγίστηκαν από άτομα που παρίσταναν recruiters ή διοργανωτές συνεδρίων. Το 2016, δύο πράκτορες της Black Cube συνελήφθησαν στη Ρουμανία, γεγονός που προκάλεσε διεθνή σάλο.

Περιπέτειες

Δεν είναι λίγα τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με τον Στάινμετζ, επιχειρώντας να διεισδύσουν στα άδυτα της ζωής του μεγιστάνα. Το όνομά του έχει απασχολήσει κυβερνώντες και επιχειρηματίες, με τη δραστηριότητά του να προκαλεί αϋπνία στις δικαστικές αρχές. Έχει αντιμετωπίσει μέχρι και κατηγορίες χρηματισμού σε υπόθεση εκμετάλλευσης δικαιωμάτων ορυχείου στη Γουινέα. Σύμφωνα με την ετυμηγορία δικαστηρίου της Γενεύης, στις 22 Ιανουαρίου του 2021, ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε για υπόθεση δωροδοκίας σε πέντε χρόνια φυλάκιση.  Η πλοκή της υπόθεσης άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές του 2000 και στη συνέχεια το κουβάρι περιπλέχτηκε όταν αποκαλύφθηκε η καταβολή εκατομμυρίων από την εταιρεία του Στάινμετζ στην πρώην σύζυγο του αποβιώσαντα προέδρου της Γουινέας Λανσάνα Κοντέ. Η οσμή σκανδάλου έφτασε μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ξεκίνησαν έρευνες (σς  άγνωστης κατάληξης), όταν ο Στάινμετζ κατηγόρησε τη βραζιλιάνικη εταιρεία παραγωγής μαγγανίου Vale για απόκρυψη στοιχείων αναφορικά με την εξόρυξη ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Κατηγορίες 

Η έρευνα εις βάρος του  αφορούσε ισχυρισμούς ότι η BSGR απέκτησε τα δικαιώματα να εξερευνήσει και να αναπτύξει το 50% των ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος Simandou της Γουινέας μέσω δωροδοκιών.  Η BSGR – χωρίς εμπειρία στην εξαγωγή σιδηρομεταλλεύματος – απέκτησε τα δικαιώματα εξερεύνησης της Simandou για 160 εκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2008. Η εξαγορά έγινε λίγο αφότου ο Κοντέ αφαίρεσε τα δικαιώματα από την πολύ μεγαλύτερη και πιο έμπειρη πολυεθνική Rio Tinto Group. Στη συνέχεια, η BSGR πούλησε το 51% των δικαιωμάτων εξόρυξής της στη Γουινέα στην πολυεθνική Vale της Βραζιλίας για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αφού διαπίστωσε ότι η BSGR είχε αποκτήσει παράνομα δικαιώματα στα ορυχεία σιδήρου της χώρας, το 2014 η κυβέρνηση της Γουινέας αρνήθηκε την πρόσβαση της BSGR στα ορυχεία εκεί.

Διαιτησία 

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η BSGR ξεκίνησε μια διεθνή διαδικασία διαιτησίας κατά της Δημοκρατίας της Γουινέας στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών , αμφισβητώντας την απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τα εξορυκτικά της δικαιώματα.  Τον Φεβρουάριο του 2019, η BSGR μαζί με τον Πρόεδρο της Γουινέας  συμφώνησαν να αποσύρουν την εκκρεμή υπόθεση διαιτησίας και όλους τους ισχυρισμούς για αδικήματα. Ως μέρος της συμφωνίας, η BSGR θα παραιτείτο από τα δικαιώματά της στο Simandou και θα διατηρούσε το μερίδιό της στο κοίτασμα Zogota.

Μυστικοπαθής 

Το 2013 η βρετανική εφημερίδα «Guardian» έγραφε για έναν επιχειρηματία που επέλεγε να κρατά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Τον είχε, ωστόσο, χαρακτηρίσει μυστικοπαθή, καθώς, όπως είχε αναφέρει, απέφευγε με μαεστρία την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης, με τον ίδιο να το «καμουφλάρει» λέγοντας ότι δεν έχει ανάγκη από προβολή και πως τα έργα μιλούν από μόνα τους. Στο αφιέρωμα του «Guardian» είχαν φιλοξενηθεί και δηλώσεις του  στη μεγαλύτερη, τότε, σε κυκλοφορία ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth». Σε αυτήν ο Στάινμετζ κατέρριπτε κάθε κατηγορία περί διαπλοκής και διατράνωνε τη θέση ότι ουδεμία σχέση έχει με πολιτικούς.

Απέρριπτε, την ίδια στιγμή, τις όποιες κατηγορίες περί φοροδιαφυγής, ισχυριζόμενος ότι δεν ζούσε μόνιμα στο Ισραήλ, ενώ για την εταιρεία BSGR, που ο ίδιος είχε ιδρύσει και η οποία ενεπλάκη στο σκάνδαλο εκμετάλλευσης ορυχείου στη Γουινέα, υποστήριζε πως εργαζόταν εκεί απλώς υπό τον ρόλο του συμβούλου, χωρίς να κατέχει επιτελική θέση που να του επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων.

Τέλος,  κατονομάστηκε και  σε έγγραφα στη διαρροή των Panama Papers. Η υπόθεση αυτή περιλάμβανε αποκαλύψεις περί διαφθοράς και ανάρμοστων επιχειρηματικών συναλλαγών στη Σιέρα Λεόνε και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητές του στη Γουινέα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις