0

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη today press του Σαββάτου

Ο Ευάγγελος Σαπουντζάκης, Εσωτερικό Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΕΜΠ,
Διευθυντής Εργαστηρίου Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών ΕΜΠ, Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής Ανάλυσης Κατασκευών στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γράφει στην 
Today Press τις βασικές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες και οι κάτοικοι της πόλης, προκειμένου να ελέγξουν τη στατικότατα των κτιρίων τους, καθώς και την αντισεισμική τους θωράκιση.

Ο σεισμός είναι φυσική καταστροφή με την οποία ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι στη χώρα μας, ενίοτε με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως στο πλήθος των σεισμικών διεγέρσεων, ενώ δεν υπάρχει περιοχή, την οποία θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ασεισμική.

 

Οι προαναφερθείσες διαπιστώσεις οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα της υψηλής αναγκαιότητας προτεραιοποίησης της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών μας.

 

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν από κάθε ιδιοκτήτη για την ορθή αντισεισμική θωράκιση της ακίνητης περιουσίας του είναι τα κάτωθι:

 

  1. Πρώτο βήμα αποτελεί ο Ταχύς Οπτικός Έλεγχος (ΤΟΕ) της κατοικίας. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα πρέπει ο ιδιοκτήτης από μόνος του να διενεργεί αυτοψία στο ακίνητο του και να εντοπίζει τυχόν αδυναμίες στον φορέα του (βλάβες από ρωγμές σε φέροντα ή μη δομικά στοιχεία, αποσαθρώσεις σκυροδέματος, έντονες υγρασίες με διαβρώσεις οπλισμών, κλπ).

 

  1. Σε περίπτωση που εντοπιστούν κάποια από τα παραπάνω, θα πρέπει υποχρεωτικά να καλείται Ιδιώτης Πολιτικός Μηχανικός για να αξιολογήσει σωστά τα στοιχεία αυτά και να αποφανθεί «χονδρικά» για τη σεισμική τρωτότητα του κτιρίου, δηλαδή πόσο ευάλωτο είναι το κτίριο στις σεισμικές διεγέρσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Μηχανικός κάνει καταγραφή των κρίσιμων δεδομένων και δομικών χαρακτηριστικών του κάθε κτιρίου που επιδρούν στην Αντισεισμική Ικανότητα του. Κρίσιμα δεδομένα θεωρούνται ως επί το πλείστον για κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος τα κάτωθι:
  • Ύπαρξη πυλωτής (pilotis)
  • Ύπαρξη κοντών υποστυλωμάτων.
  • Ύπαρξη Τοιχωμάτων.
  • Κανονικότητα κτιρίου καθ’ ύψος και σε κάτοψη.
  • Διάταξη τοιχοπληρώσεων.

 

  • Στη συνέχεια, θα πρέπει να διενεργηθεί πλήρης στατική και αντισεισμική μελέτη επάρκειας του κτιρίου σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της σεισμικής μηχανικής και των τελευταίων εξελίξεων σε κανονιστικά εγχειρίδια, η οποία θα οδηγήσει στην αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του. Η συλλογή των πληροφοριών για τη γεωμετρία του φορέα θα πρέπει να δίδεται από τον ιδιοκτήτη, παραδίδοντας στον Μηχανικό όλα τα απαραίτητα έγγραφα της οικοδομικής άδειας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης του φακέλου της οικοδομικής άδειας ή τα διατιθέμενα σχέδια και τεύχη είναι ελλιπή, θα πρέπει ο Μηχανικός με ίδια μέσα να προχωρήσει σε επανασύσταση των απαραίτητων σχεδίων. Με το πέρας της μελέτης αποτίμησης της σεισμικής ικανότητας του κτιρίου προκύπτει κατά πόσο το κτίριο αντιμετωπίζει σεισμική ανεπάρκεια και αν θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα και επεμβάσεις ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του, σε τοπικό ή καθολικό επίπεδο.

 

  1. Έτσι, στην περίπτωση κατά την οποία στο προηγούμενο βήμα iii. διαπιστωθεί σεισμική ανεπάρκεια θα ακολουθήσει στατική και αντισεισμική μελέτη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, όπου θα επιλεγεί η πλέον κατάλληλη λύση επέμβασης, για την πλήρη άρση των σεισμικών ανεπαρκειών του φορέα.

 

  1. Στην περίπτωση κατά την οποία στο βήμα iii. διαπιστωθεί ότι ο δομικός φορέας του ακινήτου δεν παρουσιάζει σεισμικές ανεπάρκειες, η προσοχή στρέφεται σε τυχόν τοπικές αστοχίες των μεμονωμένων δομικών στοιχείων του φορέα της οικοδομής. Οι αστοχίες αυτές θα επισκευάζονται σε τοπικό επίπεδο αναλόγως τη βλάβη. Ως γενικό πλαίσιο μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις κάτωθι κατηγορίες βλαβών με τον αντίστοιχο τρόπο επισκευής τους.
  • Βλάβες οι οποίες οφείλονται σε ρωγμές φερόντων στοιχείων (από καταγραφή του Μηχανικού)

Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται καθαρισμός της ρωγμής για την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων σκόνης. Εν συνεχεία θα γίνεται αρμολόγηση-στοκάρισμα της ρωγμής και επακολουθεί έγχυση εποξειδικής ρητίνης για τη σφράγιση της.

  • Βλάβες οι οποίες οφείλονται σε αποδιοργάνωση διατομών σκυροδέματος (από καταγραφή του Μηχανικού)

Για την αποκατάσταση των διατομών σκυροδέματος θα γίνεται καθαρισμός της βλαμμένης επιφάνειας και εκτράχυνση του υποστρώματος σκυροδέματος με υδροβολή. Στη συνεχεία θα γίνεται αφαίρεση του αποδιοργανωμένου ενανθρακωμένου σκυροδέματος και αφαίρεση των οξειδίων που υπάρχουν στους οπλισμούς με χειροκίνητο τρόπο ή αμμοβολή. Αφού καθαρισθεί η περιοχή, θα γίνεται εφαρμογή αναστολέα διάβρωσης και κατάλληλου θιξοτροπικού επισκευαστικού κονιάματος για τη γεωμετρική αποκατάσταση της διατομής.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις